header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.10.2014 19:33

Το άνοιγμα Πούτιν βρίσκει «τοίχο» στης Βρυξέλλες Θανάσης Αυγερινός «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΕ ΕΕ»


«Η Ρωσία δεν είναι κατά της συνεργασίας με την ΕΕ. Αν είχε γίνει έγκαιρα ειλικρινής διάλογος, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα» τονίζει ο Ρώσος πρόεδρος.

 

Η Ρωσία δεν είναι αντίθετη στη συνεργασία οποιουδήποτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι και η ίδια έτοιμη να την προωθήσει και την επιθυμεί, όμως το ζήτημα είναι υπό ποιους όρους, δήλωσε στο Μινσκ της Λευκορωσίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), που συνενώνει τις περισσότερες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.
«Ποτέ δεν ήμασταν αντίπαλοι της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ίδιοι επιθυμούμε την προσέγγιση, το ζήτημα είναι οι όροι αυτής της συνεργασίας μας», επεσήμανε ο Ρώσος ηγέτης στην προσφώνησή του προς τους αρχηγούς των μετασοβιετικών κρατών, που συμμετέχουν στη χαλαρή ένωση της Κοινοπολιτείας.
«Τα προβλήματα γεννώνται όχι από τα απαντητικά και προστατευικά μέτρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά λόγω του ότι οι εταίροι μας δεν θεωρούν απαραίτητο έγκαιρα, ανοιχτά, συγκεκριμένα, με πληρότητα και επαγγελματισμό να συζητήσουν όλους τους κινδύνους, που δημιουργούνται για τη ρωσική οικονομία και για τις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας», εντός της οποίας επικρατούν κανόνες ελεύθερου εμπορίου, οι οποίοι θίγονται όταν κάποιες χώρες εντάσσονται σε άλλες οικονομικές και εμπορικές ενώσεις, σχολίασε ο Β.Πούτιν.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν ένας παρόμοιος διάλογος είχε γίνει από την αρχή, έγκαιρα, «τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα» και αυτή η παρατήρηση αφορά τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Μολδαβία, που επίσης επιδιώκει μεγαλύτερη προσέγγιση με την ΕΕ.
Τα σχόλια του Ρώσου ηγέτη έγιναν προς απάντηση της διαμαρτυρίας του προέδρου της Μολδαβίας Νικολάε Τίμοφτι ότι η Μόσχα επιδιώκει να εμποδίσει την προσέγγιση του Κισινάου με τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Β.Πούτιν «χρειάζεται να διευθετηθούν οι υπάρχουσες διαφωνίες, να βρεθούν συμβιβαστικές διεξόδους» και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών-μελών του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου εντός της ΚΑΚ.
Ο Β.Πούτιν επεσήμανε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το οικονομικό μέρος της συμφωνίας πρόσδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ συμφωνήθηκε να μην τεθεί σε εφαρμογή πριν το 2016, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στις διαβουλεύσεις, που θα μπορούσαν ήδη να έχουν ξεκινήσει, αν όχι να έχουν ολοκληρωθεί, πριν η Ουκρανία αποφασίσει να προχωρήσει σε νέες οικονομικές συμφωνίες, που θίγουν τους υπόλοιπους εταίρους της.
Χαρακτηριστική της αλληλοσύνδεσης των πρώην σοβιετικών οικονομιών είναι και το γεγονός ότι το Κίεβο τελικά αναθεώρησε την αρχική «εν θερμώ» απόφασή του να αποχωρήσει από την ΚΑΚ και να επιβάλει μάλιστα βίζες για την είσοδο των Ρώσων πολιτών στη χώρα, καθώς υπολογίζεται ότι η οριστική ρήξη κάθε οικονομικής και εμπορικής σχέσης με τη Ρωσία θα στοίχιζε στην καταρρέουσα οικονομικά Ουκρανία άλλα 100 δισ. δολάρια.

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /