header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
20.01.2015 21:00

Λαφαζάνης: Όχι σε ιδιωτικοποίηση λιμανιών-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όχι στην πολιτική της ΕΕ στην Ουκρανία, όχι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ. Θανάσης Αυγερινός ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγει την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε την έξοδο από την ΕΕ, αλλά πρότεινε πρόγραμμα αποκατάστασης της χώρας και αναδιοργάνωσής της, ακύρωσης των μνημονίων και της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, απομάκρυνσης της τρόικας και υλοποίησης προγράμματος αντιμετώπισης της φτώχειας, της μεγάλης φτώχειας, στην οποία οδήγησαν τα μνημόνια και, φυσικά, διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.


Τις προτεραιότητες αυτές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, “το οποίο σε κάθε περίπτωση θα υλοποιήσουμε ως το τέλος”, παρουσίασε σε αναλυτική συνέντευξή του στον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι Γκενάντι Μέλνικ στην Αθήνα ο έως πρόσφατα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εκτίμησε ότι “είμαστε σχεδόν πλήρως βέβαιοι ότι πλησιάζει μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πιθανώς θα διασφαλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.
Η νίκη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, δεν θα καταστεί απλώς ”αφετηρία για μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας”, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση, ώστε “ως φαινόμενο ντόμινο να προκαλέσει αλλαγές σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο” και ειδικότερα στην αλλαγή των νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών πολιτικών.Κατά τον Π.Λαφαζάνη “φυσικά και βλέπουμε και επιθυμούμε να υπάρχουν σοσιαλιστικοί ορίζοντες και σοσιαλιστική προοπτική στο πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών, που προτείναμε, όμως αναμφίβολα την ίδια στιγμή το θέμα του σοσιαλισμού δεν είναι τώρα για εμάς επίκαιρο, γιατί το κρίσιμο και επίκαιρο για την Ελλάδα είναι η έξοδος από την κρίση”.
Σχολιάζοντας την πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ, ο κ. Λαφαζάνης την χαρακτήρισε “πολύ κακή πολιτική, η οποία πλήττει σοβαρά τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, πλήττει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο”.Εκφράζοντας την αντίθεσή του σε αυτήν την πολιτική ο Π.Λαφαζάνης είπε ότι ”ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να αναπτύξει τις σχέσεις αυτές και να τις αναβαθμίσει σε πολύ καλύτερο και ουσιαστικό επίπεδο”.
“Απολύτως τίποτε δεν χωρίζει τον ελληνικό και το ρωσικό λαό, Ελλάδα και Ρωσία δεν έχουν προβλήματα, που να μας χωρίζουν. Οι καλές σχέσεις είναι η μοναδική οδός για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες και η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα βοηθήσει και την περιοχή μας, θα βοηθήσουν την Ελλάδα και τη Ρωσία και φυσικά θα βοηθήσουν και ολόκληρη την Ευρώπη, την ΕΕ συνολικά”, σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.
Αναφερόμενος στην πολιτική συμμαχιών μετά τις εκλογές, ο Π.Λαφαζάνης ανέφερε ότι “σε κάθε περίπτωση δεν βλέπουμε δυνατότητα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ του Β.Βενιζέλου, με το κόμμα “Ποτάμι” του κ. Θεοδωράκη και, εάν μπει στη Βουλή, με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ.Παπανδρέου”, άφησε ανοιχτό, όμως, αυτό το ενδεχόμενο για τους ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι “θα συνεργαστούμε με δυνάμεις, οι οποίες θα μπορέσουν υπεύθυνα να ακολουθήσουν πολιτική κατά των μνημονίων, πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας”.
Σχολιάζοντας την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των λιμανιών, ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, για το οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον η ρωσική πλευρά, ο Π.Λαφαζάνης δήλωσε ότι: “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διακόψει το πρόγραμμα και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των πάντων από τη χώρα. Αυτό είναι ακριβές. Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή τους. Το λιμάνι του Πειραιά θα αναδιοργανωθεί και θα παραμείνει κρατικό λιμάνι, που θα διευθύνεται από το Δημόσιο, με κοινωνικό έλεγχο και προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.Αυτό αφορά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όλα τα λιμάνια και φυσικά τους σιδηροδρόμους.Θα αναδιοργανώσουμε τους σιδηροδρόμους της Ελλάδας σε μια νέα εταιρεία και θα παραμείνουν δημόσιου χαρακτήρα εταιρεία.Θα υποστηρίξουμε την κρατική μας εταιρεία, ώστε να αναπτυχθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, που είναι τόσο απαραίτητο για την ανάπτυξη της χώρας”.
Αναφερόμενος, τέλος, στην υπόσχεση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά για επιστροφή των συντάξεων στους παλιννοστούντες, ο Π.Λαφαζάνης παρατήρησε ότι: “Ο Σαμαράς παίζει με τους συμπατριώτες μας, τους Ελληνοποντίους, τους Έλληνες, που ήρθαν από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Έκοψε τις συντάξεις σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι υποχρεώθηκαν απλώς να επιβιώνουν.Όταν άρχισαν να πλησιάζουν οι εκλογές, εκείνος, που έκοψε τις συντάξεις, λέει ότι μπορεί να τις επαναφέρει και η κυβέρνηση θα το πράξει αυτό μετά τις εκλογές.Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα επαναφέρει τις συντάξεις σε όλους, όσοι είναι μέρος του ελληνικού κόσμου, στους Πόντιους Έλληνες, στους Έλληνες από τη Ρωσία, στους συμπατριώτες μας και να είστε βέβαιοι ότι θα αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία”.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /