header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
20.01.2015 21:46

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κυρώσεις στη Ρωσία; Αχιλλέας Πατσούκας


Στην πιο σκληρή της φάση μπαίνει η πολεμική σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, με τις φλόγες του πολέμου να ακουμπούν την Μαριούπολη, την «καρδιά» δηλαδή των ομογενών μας. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά, ακόμα και αυτό της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας, καθώς όλες οι προσπάθειες που έχει κάνει προς την κατεύθυνση του διαλόγου έχουν πέσει στο κενό μιας και στο εσωτερικό της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας φαίνεται πως υπάρχουν δυο στρατόπεδα.

 

Αυτό του προέδρου Ποροσένκο που είναι διαλλακτικότερο στις ειρηνευτικές συνομιλίες και εκείνο του πρωθυπουργού Γιατσενιούκ που με όλα τα μέσα προκαλεί την κλιμάκωση των επιθέσεων. Στην ουσία, συγκρούονται η ΕΕ (Ποροσένκο) και οι ΗΠΑ (Γιατσενιούκ), με τις δεύτερες να αποδεικνύουν πως σέρνουν και στο ζήτημα της Ουκρανίας τις Βρυξέλλες από τη μύτη.

Τη στιγμή που οι συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει ανοίξει εσωτερική συζήτηση για το τι στάση πρέπει να κρατήσουν απέναντι στη Ρωσία στο ζήτημα των κυρώσεων. Στη χώρα μας τα πράγματα φαίνεται πως είναι ξεκάθαρα. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη μέρα που άρχισε ο ουκρανικός εμφύλιος, ο οποίος μάλιστα ξέσπασε εντός του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας, πήρε σαφή θέση υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Κυρώσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει στην ελληνική οικονομία δεκάδες εκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας του εμπάργκο στα τρόφιμα που επέβαλε η Μόσχα ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ. Στις χρηματικές ζημιές, ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί αυτές του τουρισμού, καθώς αν συνεχιστεί η κρίση, οι προβλέψεις για τις αφίξεις Ρώσων αλλά και Ουκρανών τουριστών στη χώρα μας, την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Ήδη οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών προς τις χώρες της ΕΕ τη χειμερινή περίοδο σημείωσαν πτώση κατά 65%. Δυστυχώς και στο ζήτημα του τουρισμού η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε ανύπαρκτη, καθώς όσο υπήρχε η άνοδος στις αφίξεις των Ρώσων τουριστών, εξαιτίας φυσικά του αυτόματου πιλότου και όχι κάποιας εθνικής στρατηγικής, η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκε τη Μόσχα για εθιμοτυπικές συναντήσεις και φωτογραφίες. Αντίθετα, μόλις ξέσπασε η κρίση στη Ρωσία, τότε δηλαδή που ως χώρα έπρεπε να δείξουμε τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε τη μοναδική πηγή εσόδων μας, γίναμε «Λούης» από τη Ρωσία.

Ερχόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως όλα δείχνουν θα είναι αυτός που θα κληθεί να διαχειριστεί την ουκρανική κρίση. Στην επίσκεψή του στη Μόσχα, την περασμένη άνοιξη, ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στις συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους, όσο και σε συνεντεύξεις του σε ρωσικά ΜΜΕ υπήρξε ξεκάθαρος, λέγοντας πως το κόμμα του είναι αντίθετο με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς, όπως σημείωσε, «δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα αυτές γυρνούν μπούμερανγκ σε βάρος της ΕΕ». Μια θέση που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την επανέλαβε και στο κεντρικό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Η Μόσχα, όπως είναι λογικό, αυτή τη θέση-δέσμευση δεν την ξέχασε, με αποτέλεσμα να αναμένει τι θα πράξει ο κ. Τσίπρας τον Μάρτιο, όταν δηλαδή οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ανανεώσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Αν ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει στη λήψη βέτο, θα δείξει πως ύστερα από καιρό η Ευρώπη αποκτάει ξανά έναν ηγέτη που δεν ακούει τις διαταγές της Μέρκελ. Σε αντίθετη περίπτωση, το Κρεμλίνο θα τον βάλει και αυτόν στο κάδρο των Ελλήνων πρωθυπουργών, δίπλα δηλαδή από τους κύριους Παπανδρέου και Σαμαρά, οι οποίοι γνωρίζοντας πολύ καλά πως η Ρωσία και ο Πούτιν «πουλάνε» στην Ελλάδα, αράδιαζαν στις επισκέψεις τους στη Μόσχα ψέματα με το σορό.

 

πηγή: protagon.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /