header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.02.2015 17:15

Η Δυτική προπαγάνδα για Πούτιν, Ρωσία και ουκρανικό Θ. Αυγερινός. Λ. Ζαχαρής ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΩΣ ΑΝΤΙΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΠΟΥ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ


Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει η δυτική επιθετικότητα εναντίον της Ρωσίας και προσωπικά του Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλαδή της "καρδιάς" του ρωσικού πολιτικού συστήματος. Η Δύση δεν μπορεί να συγχωρήσει στο Ρώσο ηγέτη ότι μετέτρεψε μέσα σε μερικά χρόνια μια χώρα-υποχείριο των δυτικών πρωτευουσών σε μια ανεξάρτητη και δυναμικά ανερχόμενη δύναμη, που θυμίζει κάτι από τις παλιές δόξες, αλλά πολύ περισσότερο προσαρμόζεται εντατικά στις νέες συνθήκες και δημιουργεί παραδείγματα προς μίμηση.

 

Είναι εκπληκτικός ο τρόπος, με τον οποίον τα "ανεξάρτητα" δυτικά ΜΜΕ επιτρέπουν στον εαυτό τους να καταφέρονται εναντίον του Β.Πούτιν ("ψυχοπαθής", εφόσον δεν δέχεται την δυτική πρωτοκαθεδρία, των συνεργατών του, όλοι "μαφιόζοι και καγκεμπίτες", ακόμη και των Ρώσων, εν γένει, όλοι "αλκοολικοί" και "τεμπέληδες"). Κάποτε παρουσίαζαν τους Ρώσους με κερατάκια, επιστρέφουμε ταχύτατα στις ωραίες εκείνες εποχές.

 

Για παράδειγμα η βρετανική independent παρουσιάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ως επικίνδυνο ψυχοπαθή, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά του χειροτερεύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς πριν από 22 χρόνια περίπου η ίδια εφημερίδα, πλήρως εναρμονισμένη με τα δυτικά συμφέροντα, παρουσιαζε τον (νεκρό πλέον) Οσάμα Μπιν Λάντεν ως αντισοβιετικό ηγέτη- ήρωα που μάχεται για την παγκόσμια ειρήνη. Μετά από μερικά χρόνια όμως, "ανακάλυψε την τρομοκρατική του δράση και οργάνωση". Επιστρέφοντας στο σήμερα, η εφημερίδα κάνει αναφορά σε ένα υποτιθέμενο μυστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στην πτήση ρωσικών μαχητικών κοντά στον βρετανικό εναέριο χώρο και στη δολοφονία του πρώην κατασκόπου Λιτβινένκο στο Λονδίνο.  Το θέμα αναδεικνύει σήμερα στην Ελλάδα η Lifo και περιλαμβάνει αρκετές από τις εκφάνσεις της δυτικής προπαγάνδας.

 

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι: όπως γράφει η Joan Smith, αν και η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι θεωρητικά μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών, «κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι η Ρωσία δεν βρίσκεται πίσω από τον πόλεμο». Σημειώνει ότι σοροί Ρώσοι στρατιωτών επιστρέφονται στις οικογένειές τους χωρίς πληροφορίες για το πού σκοτώθηκαν, ενώ μία ιστοσελίδα αντιπάλων του Πούτιν έχει δημοσιεύσει χάρτη της Ουκρανίας και τα ονόματα 260 Ρώσων, δείχνοντας πού σκοτώθηκαν.   Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει το άρθρο, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη σύζυγο του Ρώσου κατασκόπου Λιτβινένκο, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επίσημης έρευνας που έχει ξεκινήσει, ότι τα ίχνη οδηγούν άμεσα στον Πούτιν και ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο «να αποκαλυφθεί από την παρούσα έρευνα, ως κοινός εγκληματίας που έχει μεταμφιεστεί σε επικεφαλής του κράτους». Η Smith σημειώνει πως πρόκειται για μία συγκλονιστική δήλωση, που πολλοί σχολιαστές «είναι πρόθυμοι να τη δεχθούν, υποστηρίζοντας πως ο Πούτιν αισθάνεται πραγματικά να απειλείται από το ΝΑΤΟ: Η άπειρη κυβέρνηση της Ελλάδας, με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει φιλικά ανοίγματα προς τη Ρωσία.   »Κανείς δεν θέλει ένα νέο ψυχρό πόλεμο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι κάνουν ένα λάθος επικών διαστάσεων: Αυτό το οποίο αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι μία κλασική συμπεριφορά ψυχοπαθή. Ο Πούτιν εμφανίζει πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης και είναι οδυνηρά ευαίσθητος. Θεώρησε τόσο ανυπόφορο τον εμπαιγμό από το πανκ συγκρότημα Pussy Riot, που δύο από τις τρεις γυναίκες - μέλη του κατέληξαν σε φυλακή - εξορία. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η έλλειψη φόβου και η απόλαυση του κινδύνου, το οποίο σημαίνει ότι απολαμβάνει να δελεάζει όσους βλέπει ως αντιπάλους».   Μεταξύ άλλων, η Smith αναφέρει ότι τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί -φόνοι που είχαν άμεση σύνδεση με τη δουλειά τους- από όταν ο Πούτιν ανέλαβε εξουσία, ενώ αντίπαλοί του εστάλησαν σε σκληρές φυλακές της Σιβηρίας και περιουσιακά τους στοιχεία κατασχέθηκαν. «Η συμπεριφορά του χειροτερεύει καθώς οι οικονομικές κυρώσεις πλήττουν τη χώρα, και γι' αυτό στέλνει μαχητικά αεροσκάφη να τεστάρουν την εναέρια άμυνα άλλων χωρών», γράφει, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν διάλεξε αυτή τη μάχη, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία υπό τον Πούτιν είναι ένα απρόβλεπτο αδίστακτο κράτος».   Οι επεκτατικοί στόχοι του Πούτιν είναι σαφείς και η Δύση πρέπει να δράσει ώστε να βοηθήσει το Κίεβο, γράφει στους The Times ο Roger Boyes, επισημαίνοντας ότι μόνο ο εξοπλισμός της Ουκρανίας θα σταματήσει τον Ρώσο πρόεδρο. Τονίζει ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε μία αποστολή «αίματος και εδάφους» για να "εξαγνίσει" το έθνος του μέσω της κατάκτησης και προσάρτησης μίας ξένης χώρας.   Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Timothy Garton Ash, που γράφει στον Guardian ότι «η ώρα για διπλωματία θα έρθει ξανά, αλλά δεν είναι τώρα: η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως στρατιωτική υποστήριξη και μία αντίθεση στη ρωσική προπαγάνδα». 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /