header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.03.2015 15:55

Κοτζιάς: Ρόλο «γέφυρας» μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, θα μπορούσαν να παίξουν Ελλάδα και Κύπρος Θανάσης Αυγερινός ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΣΠΟΥΤΝΙΚ


Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο «γέφυρας» μεταξύ της ΕΕ και μιας χώρας όπως η Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ξενόγλωσσο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.


«Εμείς ποτέ δεν διεξαγάγαμε πολέμους ο ένας εναντίον του άλλου, δεν έχουμε υπάρξει ποτέ αντιτιθέμενες δυνάμεις, δεν είχαμε ποτέ κανενός είδους αρνητικό χαρακτηριστικό, όπως αυτά που υπάρχουν μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε η χώρα που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο μιας "γέφυρας"» σημείωσε ο Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος όχι μόνο είναι μέλη της ΕΕ, αλλά ούτε διανοούνται τον εαυτό τους εκτός της Ένωσης, παρά τις παραδοσιακές σχέσεις και των δύο χωρών με τις χώρες των BRICS.
«Είμαστε ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με χώρες όπως η Ινδία (στην αρχαιότητα), η Κίνα (όταν ήμασταν δύο μεγάλοι πολιτισμοί – η Κίνα στην Ασία και η Ελλάδα στην Ευρώπη για τρεις- τέσσερις χιλιάδες χρόνια) και η Ρωσία, με την οποία είχαμε πάντοτε βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα ύψωσε τη φωνή της, καθώς όπως είπε «στην Αθήνα σταματήσαμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς εμάς, η οποία θα φθάνει από τις Βρυξέλλες σ’ εμάς» και η ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της Ελλάδας.
«Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε φωνή στις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπήρχαν αυτιά να την ακούσουν. Νομίζω ότι ξεκινώντας από τις 29 Ιανουαρίου, όταν συζητήσαμε τα θέματα των τομεακών κυρώσεων [σ.σ. κατά της Ρωσίας], τα αυτιά των Ευρωπαίων άνοιξαν και τώρα, με σεβασμό όλων των άλλων κρατών- μελών, συμβάλλουμε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής πολιτικής» είπε ο Ν. Κοτζιάς.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Sputnik «ο υπουργός υπενθύμισε τον αρχαίο ελληνικό μύθο για τον Δία να απάγει την όμορφη Ευρώπη, κόρη της Μεσογείου και να τη μεταφέρει στα όρη της Κρήτης», καθότι «χωρίς αυτή την απαγωγή, η Ευρώπη δεν θα υπήρχε σήμερα».
Κατά την εκτίμηση της Ελλάδας, οι οικονομικές κυρώσεις είναι άχρηστες στην προσπάθεια να αναγκαστεί μια άλλη χώρα να αλλάξει πολιτικά κίνητρα, είπε ο Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «στην ιστορία των διεθνών σχέσεων υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες πράγματι λειτούργησαν, αλλά μόνο με την έννοια ότι διευκόλυναν ή προσέλκυσαν σε διαπραγματεύσεις. Όπως έχω ήδη πει, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές, ιδιαίτερα όταν πηγάζουν από μια έκρηξη θυμού ή την επιθυμία να υποτάξεις την απέναντι πλευρά».
Ο κ. Κοτζιάς, σημείωσε ειδικότερα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ήταν εναντίον των τομεακών κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ «άλλου είδους κυρώσεις είχαν επιβληθεί πολύ πριν συσταθεί η κυβέρνησή μας». Αναφέρθηκε επίσης και στην προηγούμενη σχετική εμπειρία της Ελλάδας: «Θα πρέπει να θυμόμαστε την ελληνική εμπειρία. Η Ελλάδα επέβαλε κυρώσεις και εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και όπως γνωρίζετε, τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου οι μόνοι κερδισμένοι ήταν ορισμένοι ολιγάρχες, οι οποίοι ασκούσαν λαθρεμπόριο πρώτων υλών. Αποδείχθηκε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο και δεν είναι αποτελεσματικές σε κάθε περίπτωση».
Σχετικά με τον νέο αγωγό φυσικού αερίου που προωθεί η ρωσική πλευρά στη θέση του South Stream, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει να αποτελέσει έναν συνδετικό κρίκο, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών σχετικά με τον αγωγό που έρχεται από την Τουρκία».
«Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η σταθεροποίηση της ειρήνης στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να έρθει σε ρήξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, ενώ και η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποφύγει ενέργειες που δεν οδηγούν σε σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «σε μακροπρόθεσμη προοπτική, η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύστημα ασφαλείας κατά της Ρωσίας».

Λέξεις Κλειδιά: Κοτζιάς, Sputnik, Βρυξέλλες, Κίνα, Ασία
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /