header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.08.2015 12:04

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων διαφωνεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με αμερικανική δημοσκόπηση Θανάσης Αυγερινός


Το 62% των ερωτηθέντων κατοίκων της Ελλάδας τάσσεται κατά των αντιρωσικών κυρώσεων, που έχουν υιοθετήσει ΕΕ και ΗΠΑ με αφορμή την ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup.

 

Τα στοιχεία αυτά επικαλείται σε ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, το οποίο αναφέρει ότι οι Έλληνες πολίτες απάντησαν ότι τάσσονται κατά των “κυρωτικών μέτρων ΗΠΑ και ΕΕ, τα οποία υιοθετήθηκαν έναντι ενός από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας”.
Όπως επισημαίνει η εταιρεία Gallup, κατά το ΤΑΣΣ, “το απαντητικό εμπάργκο της Μόσχας σε τρόφιμα από την ΕΕ κατάφερε σημαντικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία”, καθώς έως την εφαρμογή του τα αγροτικά προϊόντα ήταν το 41 % των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, γεγονός, που απέφερε στην ελληνική οικονομία περί τα 200 εκατ. ετησίως.
Περίπου οι μισοί Έλληνες (45 %) εκτιμούν ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είχαν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας, τη στιγμή, που μόνο 5 % θεωρεί ότι είχαν θετική επίδραση και 25 % πιστεύει ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν είχαν ουδεμία επίπτωση.
Το 26 % των κατοίκων της Ελλάδας δήλωσε ότι το καθεστώς των κυρώσεων, που έχει επιβληθεί εναντίον της Μόσχας, επηρέασε προσωπικά τους ίδιους με αρνητικό τρόπο, ενώ για το 6 % η επίδραση στους ίδιους ήταν θετική και για το 45 % δεν υπήρξε ουδεμία επίδραση.
Η έρευνα διεξήχθη κατά το διάστημα 14.05 έως 16.06.2015 και συμμετείχαν σε αυτήν 1.000 ειδικά επιλεγμένοι κάτοικοι της Ελλάδας άνω των 15 ετών.
Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών και πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Σόχιν, έχει δηλώσει ότι η εξαίρεση της Ελλάδας από το ρωσικό διατροφικό εμπάργκο είναι αδύνατη “διότι μέσω της Ελλάδας τότε θα ρεύσουν πολλά και διάφορα. Για παράδειγμα αυξήθηκε από την Ελβετία κατά 2.500 %  η εισαγωγή μήλων στη Ρωσία κι αυτό συμβαίνει με μια πολιτισμένη χώρα, υπόδειγμα τάξης. Από την Ελλάδα, νομίζω, μπορεί να συμβεί το ίδιο ακριβώς”.
Πολυάριθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν το προηγούμενο διάστημα ωστόσο ταχθεί υπέρ της μερικής ή ολικής άρσης του ρωσικού εμπάργκο από χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία, οι οποίες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ. Η ρωσική κυβέρνηση παρέτεινε στα τέλη Ιουνίου το διατροφικό εμπάργκο έως τις 05.08.2016, πραγματοποιώντας ελάχιστες τροποποιήσεις στις λίστες των απαγορεύσεων, προχώρησε μάλιστα σε επιδεικτικές καταστροφές τροφίμων, που είχαν εισαχθεί παράνομα, κατά παράκαμψη των κυρώσεων ή μέσω ενδιάμεσων, τρίτων χωρών, με “μεταμφίεση” στην προέλευση των προϊόντων. Οι καταστροφές προϊόντων σε μια χώρα, που αντιμετωπίζει φαινόμενα φτώχειας και μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, λόγω της πτώσης του ρουβλίου, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από ομάδες πολιτών και φορείς, που εξέφρασαν την άποψη ότι τα προϊόντα έπρεπε να κατασχεθούν, αλλά να μοιραστούν δωρεάν σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι βετεράνοι του πολέμου ή κρατικά κοινωνικά ιδρύματα.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /