header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.09.2015 16:01

Πούτιν: Μόνο ο κοινός αντιτρομοκρατικός αγώνας μπορεί να πετύχει. Θανάσης Αυγερινός ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΠΑ- ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για συμμετοχή της Ρωσίας σε κοινές αεροπορικές επιθέσεις κατά του «Ισλαμικού κράτους», τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο «πρόωρο» και «χαμηλής αποτελεσματικότητας» τις έως τώρα επιχειρήσεις της αμερικανικής αεροπορίας.

 

«Θα έχουμε διαβουλεύσεις με χώρες της περιοχής και τους Σϋρους φίλους μας» είπε ο Ρώσος ηγέτης κάνοντας λόγο για εκπλήρωση από την πλευρά της Ρωσίας όλων των «μεγάλων συμβολαίων», που έχουν υπογραφεί με τη Συρία για παροχή εξοπλισμού, πολεμοφοδίων, συμβουλών και υπηρεσιών εκπαίδευσης των ανδρών των συριακών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Β.Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία ακολουθεί, όπως είπε, μια ανοιχτή πολιτική και δημόσια διπλωματία με σκοπό να σχηματιστεί μια διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας, γι' αυτό και έχει συνομιλήσει για το θέμα τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα, όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, αλλά και με τις ηγεσίας Σ.Αραβίας, Ιορδανίας, Αιγύπτου. Ο Β.Πούτιν είπε επίσης ότι πρόσφατα στη Μόσχα οργανώθηκε συνάντηση εκπροσώπων Γενικών Επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων χωρών, που γειτονεύουν με τις ταραγμένες περιοχές.
«Προσπαθούν να σωθούν οι άνθρωποι όχι από το καθεστώς του Άσαντ, αλλά από τους ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβε τις περιοχές τους και οργανώνει τερατώδεις διώξεις», είπε σε μια αποστροφή των δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ, σημειώνοντας την κατανόηση και του καθεστώτος Άσαντ για την ανάγκη ο συντονισμός του αντιτρομοκρατικού αγώνα να προχωρήσει παράλληλα με πολιτικές αλλαγές, συνεργασία με την υγιή αντιπολίτευση, πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών στη χώρα κ.ο.κ. «Όμως αυτός είναι ένας εσωτερικός συριακός διάλογος, δεν επιθυμούμε τίποτα να επιβάλουμε», κατέληξε ο Ρώσος ηγέτης.
Λίγο πριν είχε εκτενώς αναφερθεί στην κρίση, που πλήττει την Ευρώπη από τις ροές νέων προσφύγων από τη Συρία και άλλες ισλαμικές χώρες.
Ιδού η πλήρης απάντηση του Β.Πούτιν σε Ρώσους δημοσιογράφους για το θέμα της προσφυγικής κρίσης:
«Το έχουμε πει αυτό πολλές φορές και προ καιρού. Θεωρώ ότι είναι απολύτως αναμενόμενη η κρίση. Αν ανοίξετε τα αρχεία θα το δείτε ότι στη Ρωσία κι εγώ προσωπικά έτσι λέγαμε. Ότι θα υπάρξουν μεγάλα, τεράστιας έκτασης προβλήματα, εάν οι ούτως καλούμενοι «δυτικοί εταίροι μας» συνεχίσουν να ακολουθούν την λανθασμένη, όπως πάντοτε λέω, πολιτική τους, ειδικά στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, του μουσουλμανικού κόσμου και της Βόρειας Αφρικής, την οποία συνεχίζουν ουσιαστικά έως τώρα. Ποια είναι αυτή η πολιτική; Η επιβολή των δικών τους κριτηρίων, χωρίς να υπολογίζουν ούτε τις ιστορικές, ούτε τις θρησκευτικές, εθνικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών. Είναι πρώτα απ' όλα φυσικά η πολιτική των Αμερικανών εταίρων μας, η Ευρώπη τυφλά την ακολουθεί, στο πλαίσιο των λεγόμενων συμμαχικών υποχρεώσεων και μετά η ίδια φέρει το βάρος. Με έκπληξη παρακολουθώ πώς ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ επικρίνουν την Ευρώπη για υπερβάλλουσα σκληρότητα ως προς τους πρόσφυγες. Όμως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία τέτοια επιβάρυνση από αυτές τις ροές, ενώ η Ευρώπη, τυφλά όπως πιστεύω, ακολουθώντας τις οδηγίες φθάνει να κουβαλά μόνη της το βάρος. Δεν τα λέω αυτά για να πω πόσο έξυπνοι είμαστε εμείς και πόσο κοντόθωροι αποδείχθηκαν οι εταίροι μας, δεν θέλω κάποιον να παρατηρήσω, αλλά να καταλάβουμε τί θα κάνουμε. Η απάντηση είναι επίσης πολύ απλή. Πρέπει πρώτον από κοινού και θέλω να το υπογραμμίσω, από κοινού, να πολεμήσουμε την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό όλων των ειδών και πρώτα απ' όλα στις προβληματικές χώρες. Μετά την επίλυση αυτού του καθοριστικού προβλήματος – και χωρίς τη λύση του γενικά είναι αδύνατο να προχωρήσουμε πιο κάτω – γιατί πώς θα πάμε παραπέρα για παράδειγμα στις περιοχές, που ελέγχονται από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος; Είναι αδύνατο. Οι άνθρωποι τρέχουν από εκεί να σωθούν. Εξοντώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, καταστρέφουν μνημεία του πολιτισμού, καίνε ή αποκεφαλίζουν ζωντανούς ανθρώπους. Πώς να ζήσεις εκεί; Είναι φυσικό που οι άνθρωποι τρέχουν από εκεί να σωθούν. Πρώτο, λοιπόν , πρέπει μαζί και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία. Δεύτερον να ενισχύσουμε την οικονομία και τον κοινωνικό τομέα αυτών των χωρών και μόνο μ' αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό την ιστορία, τις παραδόσεις, τη θρησκεία των λαών αυτών των χωρών, αποκαθιστώντας τη λειτουργία του κράτους και παρέχοντας μεγάλης κλίμακας οικονομική και πολιτική βοήθεια. Αν ενώσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε θα πετύχουμε θετικό αποτέλεσμα».

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /