header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.01.2018 18:33

Πανσυριακό Φόρουμ: Η Συρία ξαναστήνεται στα πόδια της ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Με συμμετοχή περίπου 1500 Σύρων εκπροσώπων και 300 δημοσιογράφων από όλον τον κόσμο ξεκινά αύριο στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι το διήμερο Συνέδριο Συριακού Εθνικού Διαλόγου, που έχει στόχο την επιτάχυνση της ειρήνευσης στη Συρία και την ομαλοποίηση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Για την προετοιμασία του Φόρουμ συνομίλησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, οι οποίοι και θα είναι ως φαίνεται παρόντες στο άνοιγμά του. Όπως διαβεβαίωσε ο Σ.Λαβρόφ τον ομόλογό του από την Υεμένη Αλ-Μαχλιαβί στο Φόρουμ έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας.
Πρωταγωνιστής στη διαδικασία αυτή με εντυπωσιακή κινητοποίηση σε πολλές χώρες του κόσμου είναι η ρωσική διπλωματία, που έχει καταφέρει να διατηρεί τα τελευταία χρόνια σχέσεις και επικοινωνία όχι μόνο με την κυβέρνηση της Συρίας υπό τον πρόεδρο Άσαντ, αλλά και με δεκάδες αντιπολιτευόμενες ομάδες και τάσεις της συριακής πολιτικής σκηνής. Η Μόσχα αξιοποιεί τη σχετική εμπειρία της από το 2015, όταν άρχισε να πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις των συγκρουόμενων συριακών πλευρών και κατόρθωσε να φέρει σε πέρας δύο κύκλους ειρηνευτικών συνομιλιών. Βέβαια δεν είναι όλα «ρόδινα» στο διάλογο αυτό, καθώς φαίνεται πως μέρος της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης στη Συρία δεν θα συμμετάσχει τελικά στο Φόρουμ και ανακοίνωσε ήδη ότι το μποϊκοτάρει.
Στο πλευρό της Ρωσίας στην πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτή βρίσκονται πλέον η Τουρκία και το Ιράν, που συνεργάζονται ευρέως για την τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης πυρός σε ευρύ πεδίο του συριακού εδάφους, παρά τις διαφωνίες, που διατηρούνται σε σχέση με την τύχη των Κούρδων της περιοχής, οι οποίοι αποδείχθηκαν οι πλέον χαμένοι της υπόθεσης, έχοντας σε ευρεία κλίμακα εμπιστευτεί την Ουάσιγκτον, που δεν δείχνει διάθεση να τους σώσει από τα τουρκικά όπλα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αν και οι τρεις χώρες είναι συνδιοργανωτές του Φόρουμ στο Σότσι, οι εκπρόσωποί τους, όπως και όλων των προσκεκλημένων χωρών και διεθνών οργανισμών, έχουν χαρακτηριστεί παρατηρητές, αφήνοντας στο προσκήνιο τους εκπροσώπους των συριακών οργανώσεων να χειριστούν τη διοργάνωση.
Εκτιμάται ότι θα παρευρεθούν στο Συνέδριο περισσότεροι από 1500 εκπρόσωποι της συριακής κοινωνίας, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες της χώρας, πολιτικές δυνάμεις ευρέως φάσματος, από υποστηρικτές της κυβέρνησης, έως την αντιπολίτευση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ακόμη και τα ένοπλα κομμάτια της. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το πανσυριακό Φόρουμ ανταποκρίνεται στην ανάγκη πρακτικής εφαρμογής του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλούσε στην προώθηση του διαλόγου και συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και όλου του πλέγματος της αντιπολίτευσης, των πολιτικών και εθνο-θρησκευτικών κοινοτήτων.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου ψηφίσματος και των θεμελιωδών αρχών του είναι κεντρικός στόχος του Συνεδρίου του Σότσι, που στοχεύει στην ενεργοποίηση μορφών πολιτικής διευθέτησης της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη συμβολή στην μεταπολεμική αποκατάσταση της χώρας. Αποτελώντας μια παράλληλη συμπληρωματική διπλωματική διαδικασία προς εκείνη των συνομιλιών στη Γενεύη και την Αστανά, πρωτεύουσα του Καζαχστάν, επιδιώκει να συμβάλλει στην προώθηση του διαλόγου, γι’ αυτό και τα συμπεράσματά του θα προωθηθούν στους συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις της Γενεύης.
Κεντρικά θέματα συζήτησης προγραμματίζεται να είναι η προετοιμασία νέου Συντάγματος της Συριακής Δημοκρατίας και νέων εκλογών  υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα και η επεξεργασία μακροπρόθεσμου προγράμματος αποκατάστασης της Συρίας. Με το πέρας των εργασιών του Φόρουμ εκτιμάται ότι θα εγκριθούν ένα Ανακοινωθέν στη βάση του λεγόμενου «εγγράφου Ναούμκιν» και η Έκκληση των συμμετεχόντων προς τη διεθνή κοινότητα για επείγουσα επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος της χώρας και προώθηση της διευθέτησης της σύγκρουσης και της αποκατάστασης της Συρίας.
Σχεδιάζεται επίσης να σχηματιστούν στο Φόρουμ ειδικές ομάδες εργασίας και Συνταγματική Επιτροπή, η οποία θα επιταχύνει τη διαδικασία συνταγματικής μεταρρύθμισης και νέων εκλογών σε συνεργασία με τη διαδικασία της Γενεύης.
Στο Φόρουμ έχουν προσκληθεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν Ντε Μιστούρα, καθώς και διπλωματικοί εκπρόσωποι από Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ιράκ, Λίβανο, Καζαχστάν κλπ.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /