header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.04.2018 00:48

Επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών και εγγυήσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για Κύπρο ζητά το ρωσικό ΥΠΕΞ ΤΟ ΑΠΕ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ


«Οι σχέσεις με την Κύπρο έχουν τη δική τους αυτοτελή αξία και η συνεργασία μας με την Τουρκία δεν θα τις επηρεάσει αρνητικά» επισημαίνει μεταξύ άλλων η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Μόσχα Θανάση Αυγερινού, αναφορικά με τις ανησυχίες της κοινής γνώμης από την προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας και ειδικότερα την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου και την πώληση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Στη Μόσχα φθάνει αργά απόψε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστουδουλίδης, ο οποίος αύριο θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Για πολλοστή φορά το "εθνικό" πρακτορείο ειδήσεων της Ελλάδας (ΑΠΕ) περιφρονεί ή αποκρύπτει δηλώσεις εθνικής σημασίας, που προέρχονται από τη Μόσχα. Είναι απορίας άξιο με ποια ακριβώς πρόθεση η επί ΣΥΡΙΖΑ διεύθυνση του ΑΠΕ απέλυσε τον επί πολλά χρόνια ανταποκριτή του πρακτορείου στη Μόσχα και διαπίστευσε άλλον, κομματικά αρεστό, ο οποίος, όπως αποδεικνύεται, δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στα καθήκοντά του.

 

Αναλυτικά η απάντηση της Μαρίας Ζαχάροβα σε ερώτηση του ΡΙΚ: 

 

«Ποτέ δεν βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με κάποιες χώρες για να τις χειροτερεύσουμε με άλλες. Κατανοώ ότι αυτό το θέμα ανησυχεί ιδιαίτερα την κυπριακή κοινή γνώμη και θέλω να εκφράσω και να βεβαιώσω την απολύτως σαφή και καθαρή θέση της Ρωσίας ως προς τη διμερή συνεργασία, ότι για εμάς οι σχέσεις με την Κύπρο έχουν τη δική τους αυτοτελή αξία, αναπτύσσονται σε πολλές κατευθύνσεις και την ίδια στιγμή αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με άλλες χώρες, πολύ περισσότερο με εκείνες, με τις οποίες βρισκόμαστε και κοντά από γεωγραφική άποψη και μας συνδέει αρκετά μακρόχρονη, αν και όχι απλή ιστορία και θέλω να διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μας, η οικονομική, χρηματιστική, διεθνής με την Τουρκία με κανέναν τρόπο δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας με την Κύπρο».

 

Κατά τα καθιερωμένα το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε απόψε ανακοίνωση-ανασκόπηση των κυπρορωσικών σχέσεων, όπου επισημαίνεται ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ "μιας καθολικής, δίκαιης, στέρεης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος", εκφράζει την ελπίδα επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών και χαρακτηρίζει την ύπαρξη εγγυητριών χωρών (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) για την Κύπρο "πεπαλαιωμένο" εργαλείο και "μη ανταποκρινόμενο" στη σημερινή πραγματικότητα και τη θέση της Δημοκρατίας από άποψη διεθνούς δικαίου. Η ρωσική διπλωματία για άλλη μια φορά υπογραμμίζει ότι η καλύτερη εγγύηση για την ενιαία Κύπρο θα ήταν εκείνη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

 

Στις 26-27 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί τη Ρωσική Ομοσπονδία σε επίσκεψη εργασίας. Στις 27 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σ.Β.Λαβρόφ. 

Σκοπός των επαφών με την κυπριακή ηγεσία είναι η συζήτηση ευρέως φάσματος διμερών ζητημάτων, «συντονισμό ρολογιών» μας σχετικά με διεθνή και περιφερειακά προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αποτίμηση των προοπτικών επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών για την διευθέτηση του Κυπριακού. Προβλέπεται ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές επανεκκίνησης της πλήρους συνεργασίας της Ρωσίας με την ΕΕ. Πρόκειται να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία και στην Ανατολική Μεσογείο συνολικά. Οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της τάχιστης επιστροφής στον εποικοδομητικό διάλογο της Ρωσίας και της ΕΕ, υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως γενικού θεσμού υποστήριξης της ειρήνης και της ασφάλειας, υπέρ των συλλογικών απαντητικών ενεργειών ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας εναντίον παρόμοιων απειλών της σύγχρονης εποχής, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών.

Οι ρωσο-κυπριακές σχέσεις αναπτύσσονται σε ατμόσφαιρα παραδοσιακής φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας, γεγονός, που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Στις 22-24 Οκτωβρίου 2017 έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Πούτιν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε τη Μόσχα σε επίσκεψη εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθησαν συνομιλίες των επικεφαλής του κυπριακού κράτους με τον πρόεδρο της Ρωσίας, καθώς και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντ.Μεντβιέντεφ. Ως αποτέλεσμα της επίσκεψης υπεγράφησαν πολλές διμερείς συμφωνίες.

Παρά τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ και τα απαντητικά περιοριστικά μας μέτρα, κατορθώσαμε να ωθήσουμε τους δείκτες των κυπρορωσικών ανταλλαγών σε τροχιά ανοδική. Με το πέρας του 2017 ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου ανήλθε συγκριτικά με το 2016 κατά 6,4 % στο ύψος των 314,4 εκατ. δολαρίων: οι ρωσικές εξαγωγές ανήλθαν κατά 8,3 % ως τα 306,3 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από την Κύπρο μειώθηκαν κατά 36,2 % στα 8,1 εκατ. δολάρια. Το Ιανουάριο του 2018 ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 αυξήθηκε κατά 16,4%. Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ένα από τα βασικά κανάλια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία, κατέχοντας κορυφαία θέση μεταξύ των χωρών-επενδυτών. Ο όγκος των συνολικών κυπριακών επενδύσων στη ρωσική οικονομία ήταν 137,8 δισ. δολάρια, των ρωσικών στην κυπριακή οικονομία 153,9 δισ. δολάρια. Αισθητά συμβάλλει στην προώθηση της εμπορικής-χρηματιστικής συνεργασίας η ρωσοκυπριακή Διακυβερνητική Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας (η ένατη συνεδρίαση της οποίας διεξήχθη στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 2017), η ομάδα εργασίας για την οικονομική συνεργασία (η δεύτερη συνεδρίαση της οποίας έγινε στη Μόσχα το Μάρτιο του 2018) και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη συνεργασία με την Κύπρο.

Η Κύπρος παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός, το 2017 επισκέφθηκαν το νησί 824.000 Ρώσοι. Από το Νοέμβριο του 2017 ισχύουν πρόσθετες απλουστέυσεις του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας καθολικής, δίκαιης, στέρεης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Έχουμε ως αφετηρία μας το ότι οι ενδοκυπριακές πλευρές της διευθέτησης αποτελούν αποκλειστική προτεραιότητα των κυπριακών μερών. Ελπίζουμε ότι οι κοινότητες της Κύπρου θα καθήσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε το υπάρχον σύστημα των εξωτερικών εγγυήσεων ασφάλειας της Κύπρου πεπαλαιωμένο, μη ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες πραγματικότητες και στη σημερινή θέση της Κύπρου από την άποψη του διεθνούς δικαίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πλέον αποτελεσματικά μέτρα διασφάλισης της ανεξαρτησίας, της κυριαρχία και της εδαφικής ακεραιότητας της ενιαίας Κύπρου, θα ήταν οι εγγυήσεις από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η επίσκεψη στη Ρωσία του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατία Ν.Χριστοδουλίδη θα συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

 

Δείτε την ερώτηση του Θανάση Αυγερινού στη Μαρία Ζαχάροβα και την απάντησή της στο 1:34:32 

 

 

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /