header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
19.07.2018 00:49

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων Θανάσης Αυγερινός ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – «ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΣ» ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε «απειλή» από πλευράς Σεργκέι Λαβρόφ προς τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών και περιγράφει ως «βρώμικο παιχνίδι πιέσεων» το σύρσιμο της χώρας στην πρωτοφανή διπλωματική κρίση με μια παραδοσιακή φίλη χώρα, οι σχέσεις με την οποία προστατεύονταν ως κόρη οφθαλμού από όλες τις ελληνικές ηγεσίες, ακόμη και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Στο εβδομαδιαίο μπρίφινγκ της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Ζαχάροβα απάντησε επί δεκάλεπτο στις ερωτήσεις μου για τις διαρρέουσες στα ελληνικά ΜΜΕ αντιρωσικές πληροφορίες και το κλίμα, που κάποιοι επιδιώκουν να διαμορφωθεί στις διμερείς μας σχέσεις.
Σημειωτέον ότι οι πρώτες αυτές επίσημες δηλώσεις στο ανοιχτό σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ζωντανά μεταδιδόμενο μπρίφινγκ της Ζαχάροβα δεν είχαν έως αργά βρει οποιαδήποτε θέση στις ειδήσεις του εθνικού πρακτορείου της χώρας μας, που έχει επιλέξει τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της στρουθοκαμήλου, της απόκρυψης δηλαδή των ειδήσεων, που κάποιος κρίνει ότι κάποιους δεν «συμφέρουν»...
Το πλήρες επίσημο σχόλιό της Μ.Ζαχάροβα ακολουθεί και σε επόμενη ανάρτηση θα δημοσιεύσουμε όλα τα βασικά σημεία της αναλυτικής ενημέρωσής της προς τους διαπιστευμένους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα:
«Σχετικά με το ερώτημά σας ότι δήθεν ο Σ.Λαβρόφ απείλησε τον Έλληνα συνάδελφό του (σ.σ. ότι θα φρενάρει τη συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ), πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό και ανοησία. Είναι περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν το σχολίασε αμέσως όταν αυτή η πληροφορία εμφανίστηκε στα ελληνικά ΜΜΕ. Αυτό προκαλεί έκπληξη. Είναι κουταμάρα, παράλογο, διαλέξτε μόνοι σας όποιο ελληνικό συνώνυμο θέλετε, γι’ αυτές τις λέξεις .
Νομίζω ότι επανειλημμένως έχουμε αποδείξει, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, που προκύπτουν στις διμερείς σχέσεις με παρέμβαση τρίτων χωρών, ότι πάντοτε κατανοούμε πως λόγος γίνεται για τις τύχες των χωρών μας, για τη μοίρα ανθρώπων, που δεν πρέπει να καταστούν όμηροι αυτών των βρώμικων παιχνιδιών, στα οποία σύρουν πολλά κράτη, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένα παιχνίδι, στο οποίο φυσικά και παρέσυραν την Ελλάδα. Το παιχνίδι ήταν πολυεπίπεδο, αυτό είναι σαφές ότι το γνωρίζουμε, αυτό το γνωρίζουν και πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι και πολύ περισσότερο Έλληνες πολιτικοί.
Κατανοούμε απολύτως ότι η πίεση, η οποία ασκήθηκε στην Ελλάδα, ήταν ισχυρότατη, μπορώ με πλήρη σαφήνεια να πω ότι βασίζομαι σε δεδομένα. Μάλλον το πρώτο κύμα αυτής της πίεσης η Αθήνα κατόρθωσε να το αντέξει. Ειδικότερα λόγος γίνεται για την κατάσταση, κατά την οποία η λεγόμενη «αλληλεγγύη» χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος εμπλοκής χωρών σε προβοκατόρικη δραστηριότητα, π.χ. με τη Μ.Βρετανία.
Η Αθήνα δεν ήταν η μοναδική πρωτεύουσα, στην οποία ελήφθη η απόφαση παρ΄ όλ’ αυτά να μην συναινέσει (σ.σ. στις απελάσεις) και γνωρίζουμε τι έκαναν μ’ αυτές τις πρωτεύουσες, τις χώρες και τους πολιτικούς, οι οποίοι δεν υπάκουσαν στις ενέργειες  και την πίεση της Μ.Βρετανίας. Η πίεση ενισχύθηκε, πίεζαν όχι μόνο οι Βρετανοί εκπρόσωποι, αλλά ανέλαβαν πλήρη δράση στο παιχνίδι και οι Αμερικανοί εταίροι. Για άλλη μια φορά θα πω ότι κάθε χώρα, κάθε πολιτική ηγεσία προσδιορίζει πόσο μπορεί να αντισταθεί σε αυτήν την επιρροή έξωθεν. Η κατάσταση σ’ εμάς είναι κατανοητή, σε ποιον βαθμό είναι κατανοητή εντός της Ελλάδας, νομίζω, κρίνοντας από μεγάλο αριθμό δημοσιευμάτων, επίσης υπάρχουν αποδείξεις αυτής της πίεσης. Το χέρι ποιου ανθρώπου εφάρμοσε και υλοποίησε αυτό το πρότζεκτ, ειδικά δηλαδή την πρόκληση σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Αθήνας, επίσης είναι σε όλους γνωστό. Δεν είναι δική μου αποστολή να μιλήσω γι’ αυτό αναλυτικότερα, νομίζω ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν άνετα μόνοι τους να το κάνουν.
Για άλλη μια φορά θα πω ότι κατανοούμε πως η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες, πρέπει να συναναστρέφονται τους Ρώσους εταίρους τους, με τη Ρωσία και τους κατοίκους της και να μην υποφέρουν από τις βρώμικες προβοκάτσιες, στις οποίες η Αθήνα δυστυχώς παρασύρθηκε.
Δυστυχώς μιλάμε για πολιτική, παρόμοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνη, δυστυχώς φυσικά όλα αυτά αμαυρώνουν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς να συνεισφέρουν ουδεμία θετική αφετηρία».

Αναφερόμενη στις «πληροφορίες» περί βίντεο, που φέρονται να απεικονίζουν Ρώσους «διπλωμάτες» να επιχειρούν να εξαγοράσουν βουλευτές, η κα Ζαχάροβα απόρησε:
«Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που δεν έχω δεί. Δείξτε μας το βίντεο να δούμε. Δεν έχω ιδέα για τί πράγμα μιλάτε».

Και τοποθετήθηκε ως εξής στα σενάρια περί επικείμενης ταξιδιωτικής οφηγίας από πλευράς του ρωσικού ΥΠΕΞ, εξηγώντας ότι οδηγίες γενικού χαρακτήρα δεν μπορούν να υπάρξουν, γιατί οι πολίτες επιλέγουν μόνοι τους, επηρεαζόμενοι όμως από το επικοινωνιακό κλίμα στα ΜΜΕ:
«Τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι οι κάτοικοι της Ρωσίας, ας μου επιτρέψετε την προσωπική μου άποψη για την περίπτωση, απέδειξαν σε όλους ότι είναι ικανοί μόνοι τους να λαμβάνουν αποφάσεις πού να πάνε να ξεκουραστούν, πού να περάσουν την άδεια τους. Το πράττουν αυτό αναλόγως με τις οικονομικές τους δυνατότητες, τις πολιτικές τους απόψεις, την εμπλοκή τους, είτε αντιθέτως την απροθυμία τους να εμπλακούν σε κάποια πολιτικά προβλήματα κλπ. Οι άνθρωποι μόνοι τους θα αποφασίσουν να πάνε ή να μην πάνε σε κάποιο μέρος. Όντως δίνουμε συστάσεις, έχοντας ως αφετηρία την κατάσταση στη μία ή την άλλη χώρα, ως προς το επίπεδο ασφάλειας ή της τρομοκρατικής δραστηριότητας ή για παράδειγμα κάποια επιδημιολογική κατάσταση, ανάλογα, πχ. με την εγκληματικότητα. Είναι σε όλους ανοιχτές οι πληροφορίες, ακόμη και σ’ αυτούς που θα επιδιώξουν κι εδώ να σεναριολογήσουν, πληροφορίες, που μάλιστα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μεταξύ άλλων του υπουργείου Εξωτερικών, είτε στις ιστοσελίδες των τουριστικών ενώσεων, συνδέσμων κλπ. Αυτό είναι όλο. 
Οι κάτοικοι της Ρωσίας μόνοι τους θα αποφασίσουν πού να περάσουν την άδεια τους, πού να πάνε και τι να κάνουν. Πρέπει φυσικά να έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι όταν εμφανίζονται αρνητικά δημοσιεύματα, όταν ηχούν προσβλητικές δηλώσεις από πλευράς πολιτικών παραγόντων ορισμένης χώρας, ουδεμία πρόσθετη συμπάθεια στους Ρώσους δεν προκαλείται. Οι άνθρωποι έμαθαν να ξεχωρίζουν, διαβάζουν πολλά, δεν έχουν περιορισμούς στην απόκτηση πληροφοριών, το ενημερωτικό μας πεδίο είναι από παντού ανοιχτό, διαβάζουν όλα αυτά, τα βλέπουν, έχουν κουραστεί και αυτό μπορώ να το πω με αφετηρία τους ανθρώπους, με τους οποίους εγώ συναναστρέφομαι, έχουν κουραστεί από τις απολύτως αθεμελίωτες προσπάθειες αρχικώς να απομονώσουν τη χώρα μας, τις αμέτρητες προσπάθειες να διεξαχθούν πόλεμοι με κυρώσεις. Βλέπουν πόσο όλα αυτά είναι άδικαιολόγητα, άδικα και τώρα πια τόσο «άγρια». Κατανοούν πλήρως ότι η απέλαση διπλωματών είναι μια κανονική και οργανωμένη καμπάνια, νομίζω ότι και στην Ελλάδα θα πρέπει να το θυμούνται, εδώ δεν χρειάζεται καμία απειλή, καμία οδηγία, είναι απλώς η λογική και τέλος».

Λίγο νωρίτερα η Μαρία Ζαχάροβα είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της FYROM Zάεφ περί δήθεν «φιλορώσους επιχειρηματίες», που ανέπτυξαν υπονομευτική δραστηριότητα στην γείτονα κατά της πρόσφατης συμφωνίας. Καίριας σημασίας η δήλωσή της ότι η συμφωνία των Πρεσπών «οδήγησε σε βαδύ διχασμό τις κοινωνίες Ελλάδας και ΠΓΔΜακεδονίας» και αποτελεί απλώς εργαλείο βεβιασμένης πρόσδεσης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ολόκληρη η δήλωση της Ρωσίδας εκπροσώπου έχει ως εξής:

«Μας προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της FYROM Z.Ζάεφ περί του ότι κάποιοι επιχειρηματίες, συμπαθώντες τη Ρωσία, δήθεν χρηματοδοτούν το αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας στην ΠΓΔΜακεδονίας σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για τη μετονομασία της σε ‘Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας’.
Έχουμε μπροστά μας και άλλες αβάσιμες κατηγορίες κατά της Μόσχας, που έχουν σκοπό την τροφοδότηση της αντιρωσικής υστερίας. Είναι προφανές, συμπεραίνουμε, ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστούν οποιεσδήποτε αποδείξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις του Ζ.Ζάεφ, γιατί διαφορετικά αυτό θα είχε ήδη γίνει. Εντωμεταξύ δυτικές χώρες απροκάλυπτα εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜακεδονίας, προφανώς αυότ είναι φυσιολογικό κατά την άποψή τους.
Αντί να τηρηθούν οι κανόνες της νομοθεσίας της ΠΓΔΜακεδονίας και του διεθνούς δικαίου, ο κυβερνών στα Σκόπια συνασπισμός καταφεύγει κατά το σύνηθες στο παιχνίδι με το αντιρωσικό χαρτί ως μέθοδο ενδοπολιτικού αγώνα και δυστυχώς εκφοβισμού των ίδιων του των πολιτών.
Η Ρωσική Ομοσπονδία πάντοτε τασσόταν υπέρ της επίτευξης από Σκόπια και Αθήνα μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας για το όνομα του κράτους χωρίς έξωθεν πίεση και επιβολή τεχνητών προθεσμιών, η οποία θα ανταποκρινόταν πραγματικά στη βούληση των λαών και των δύο κρατών, θα βασιζόταν σε ευρεία κοινωνική συναίνεση και αδιαμφισβήτητη συνταγματική-νομική βάση. Αυτό δεν συνέβη. Η συμφωνία των Πρεσπών οδήγησε σε βαθύ διχασμό της κοινωνίας στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜακεδονίας. Είναι προφανές ότι απέχει πολύ από τα αναντικατάστατα συμφέροντα της εδραίωσης της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, λειτουργεί αποκλειστικά ως εργαλείο βεβιασμένης πρόσδεσης της ΠΓΔΜακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /