header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.08.2010 15:54

Υψηλή και ανεπηρέαστη η δημοτικότητα των Μεντβιέντεφ-Πούτιν. Η κριτική για τις πυρκαγιές στρέφεται στην περιφερειακή ηγεσία. Θανάσης Αυγερινός


Πολλοί Ρώσοι θεωρούν ότι οι περιφερειακοί και οι τοπικοί ηγέτες, οι οποίοι έχασαν τον έλεγχο με τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα και δεν κατόρθωσαν να τις σβήσουν, πρέπει να παραιτηθούν, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν «υψηλή βαθμολογία» στην ανώτατη ηγεσία της χώρας, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Κέντρου Λεβάντα, όπως τις μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

 

Για χαλάρωση, αδιαφορία και λάθη στην οργάνωση της πυροσβεστικής επιχείρησης, πρέπει να αποχωρήσουν οι επικεφαλής σε τοπικό επίπεδο, εκτιμά το 21% των ερωτηθέντων Ρώσων, ενώ 24% στρέφεται απευθείας κατά των επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών στις περιοχές, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το 15% ζητά την απομάκρυνση των κυβερνητών στις πληγείσες περιφέρειες, ενώ 12% επιθυμεί την απόλυση των ηγετικών στελεχών του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων και συναφών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Ταυτοχρόνως, το 27% των ερωτηθέντων στην τελευταία σχετική δημοσκόπηση, εκτιμά ότι οι πυρκαγιές του Αυγούστου ήταν μια φυσική καταστροφή, που δεν ήταν δυνατό να αποτραπεί, άρα δεν υφίσταται λόγος παραιτήσεων, εφ’ όσον οι αρμόδιοι έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Λεβάντα, από τα εγκυρότερα αντίστοιχα ινστιτούτα, η σχέση της πλειονότητας των Ρώσων πολιτών προς την ηγεσία της χώρας δεν άλλαξε λόγω των πυρκαγιών (57 %), μάλιστα για το 27% η γνώμη του πληθυσμού βελτιώθηκε και μόνο το 11% έχει σήμερα χειρότερη γνώμη και έμεινε δυσαρεστημένο.

Η έρευνα του Κέντρου Λεβάντα έγινε την περίοδο 20-23 Αυγούστου σε 46 ρωσικές περιφέρειες και υποδεικνύει κατά τους ερευνητές ότι οι δημοτικότητες των πρώτων προσώπων είναι σταθερές και υφίστανται μεταβολές μόνο στα όρια του στατιστικού λάθους.

Η υποστήριξη στις ενέργειες του προέδρου, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον Αύγουστο κινείται στο 73% και σε εκείνες του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στο 78%. Ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης στους Ρώσους πολιτικούς, οι δύο ηγέτες προηγούνται με 39% και 46% αντιστοίχως.

Το 80% των Ρώσων δήλωσαν ότι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις προσπάθειες των πρώτων ηγετικών προσώπων του κράτους, για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες και τον μέγιστο δυνατό παραμερισμό της γραφειοκρατίας κι άλλων τυχόν εμποδίων έως την εξασφάλιση της βοήθειας.

Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι ότι η βοήθεια θα μοιραστεί ακριβοδίκαια. Το 47 % πιστεύει ότι «κάποιοι θα πληρωθούν και θα πάρουν νέα σπίτια, άλλοι θα μείνουν χωρίς μέσα επιβίωσης» και το 16% θεωρεί ότι «η πλειονότητα των πληγέντων δεν θα πάρει το παραμικρό, θα περάσει ο καιρός και οι Αρχές θα ξεχάσουν τις υποσχέσεις τους».

Σχετικά με τις αιτίες της τάχιστης εξάπλωσης των πυρκαγιών σε ολόκληρη τη Ρωσία, το 39% την απέδωσε στον πρωτοφανή καύσωνα και την ξηρασία. Το 33% ενοχοποιεί τις τακτικές ξήρανσης των ελών με επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης στα περίχωρα της Μόσχας, που εφαρμοζόταν επί Σοβιετικής Ενώσεως, ενώ το 29% τη σημερινή εξουσία, η οποία επί πολλά χρόνια δεν χορηγούσε τα πρέποντα ποσά, για την προστασία των δασών και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και ενθάρρυνε την «ανεξέλεγκτη αρπακτική ιδιωτικοποίηση της δασικής οικονομίας».

Το 25% των ερωτηθέντων (σ.σ. λόγω της δυνατότητας υποστήριξης περισσότερων της μιας αιτίων) υποστηρίζει ότι οι αιτίες είναι η διάλυση του ενιαίου συστήματος πυρόσβεσης δασών και η αδυναμία κεντρικού ελέγχου των περιφερειακών πυρκαγιών και της προστασίας των δασών.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /