header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.02.2009 07:48

Από το «Μανάς» ανεφοδιάζουν τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν Θανάσης Αυγερινός


Λόγω της γειτνίασης με το Αφγανιστάν, η βάση «Μανάς» θεωρείται μία από τις σημαντικότερες βάσεις ανεφοδιασμού για τις αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, παρακάμπτοντας μάλιστα το Πακιστάν, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ με τον οποίον οι σχέσεις είναι τεταμένες.


Η συγκεκριμένη στρατιωτική βάση υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και είναι η μόνη αμερικανική βάση στην κεντρική Ασία. Λειτουργεί από το 2001 όταν πραγματοποιήθηκε η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν και διαθέτει περίπου 1.000 άτομα προσωπικό - κυρίως Αμερικανούς, αλλά και Γάλλους και Ισπανούς. Χρησιμοποιείται ως βάση εξορμήσεων για την εκστρατεία, υπό αμερικανική ηγεσία, κατά των Ταλιμπάν, και η σημασία της υπογραμμίζεται από την Ουάσιγκτον, που επιθυμεί να ενισχύσει εναλλακτικές οδούς ανεφοδιασμού εκτός του Πακιστάν, όπου οι αυτοκινητοπομπές αντιμετωπίζουν θέματα ασφαλείας. Το Πεντάγωνο περιγράφει τη βάση στο αεροδρόμιο «Μανάς» ως "εξαιρετικής σημασίας", ειδικά για την εξελίξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα μπορούν να συνεχίσουν και χωρίς τη χρήση της. Ο Ρόμπερτ Σίμονς, ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στην Κιργιζία, δήλωσε ότι η βάση «αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας» και εκτίμησε ότι το κλείσιμό της θα αποτελέσει «θλιβερή απώλεια». Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν πάντως ότι το κλείσιμο της βάσης δεν πρόκειται να επηρεάσει τα σχέδια του νέου Αμερικανού προέδρου για το Αφγανιστάν.

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /