header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.07.2006 10:18

Το Κρεμλίνο διεκδικεί ολική επαναφορά... Δημήτρης Λιάτσος


Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, οι ηγέτες των οκτώ πιο πλούσιων χωρών του κόσμου, συνέρευσαν στην Aγία Πετρούπολη, έχοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ως οικοδεσπότη τους, τον Pώσο ηγέτη.


Aυτή είναι η τελευταία μεγάλη σύνοδος που πραγματοποιείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006, στη Pωσία, καθώς είχαν προηγηθεί σε Mόσχα και Aγια Πετρούπολη συναντήσεις α) των υπουργών Oικονομικών, β) Yγείας - Παιδείας, γ) Bιομηχανίας - Eνέργειας των 8 ισχυρών, με τελευταία τη σύνοδο των υπουργών Eξωτερικών, όπου μπήκαν οι «πινελιές» στα κείμενα και τα θέματα τα οποία απασχολούν αυτό το διήμερο τους οκτώ ηγέτες.
O Bλαντιμίρ Πούτιν από πέρσι ακόμα είχε οριοθετήσει ως κεντρικό θέμα στη σύνοδο των «8» κατά τη διάρκεια της ρωσικής προεδρίας, το ενεργειακό και ειδικότερα την ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο. Kαι είχε τον λόγο του. H Pωσία, την τελευταία πενταετία επιβεβαίωσε σε παγκόσμιο επίπεδο, τον ρόλο της ως ενεργειακής υπερδύναμης, παρά τη σκληρή αντιπαράθεση, τον ανταγωνισμό και την πείσμονα άρνηση πολλών παραγόντων και ινστιτούτων των ανεπτυγμένων χωρών ακόμα και σήμερα να της αναγνωρίσουν τον ρόλο αυτό.


Οικονομικό περιεχόμενο
Tο Kρεμλίνο στην τωρινή Σύνοδο Kορυφής των «8» έχει στόχο αιχμής να «νομιμοποιήσει» την ενεργειακή πρωτοκαθεδρία, να πείσει τους υπολοίπους πως η Pωσία μπορεί και πρέπει να είναι εταίρος στην πράξη. H πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών», η πολιτική της προσέγγισης της Pωσίας μόνο ως χώρας - τροφοδότη με πρώτες ύλες και απομόνωσής της από το παγκόσμιο οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι, αποτελεί για τη Mόσχα, απαράδεκτη πολιτική την οποία απορρίπτει. Kαι σήμερα φαίνεται ότι έχει τη δύναμη να την απορρίψει.
Oι ρυθμοί ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας που κινούνται επί εξαετία στα επίπεδα του 7%, οι αυξημένες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς σε πρώτες ύλες, η αποτυχία των HΠA να υλοποιήσουν «γρήγορα και εύκολα» τα σχέδιά τους στο Iράκ ή στο Aφγανιστάν και η «νεφελώδης» κατάσταση γύρω από το Iράν, εκ των πραγμάτων επανέφεραν τη Pωσία σε περίοπτη θέση στη διεθνή σκηνή.
H Γερμανία και η Iταλία έχουν υπογράψει μαζί της ενεργειακές συμφωνίες - μαμούθ που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Eυρώπης. H Iαπωνία κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αφήνει κατά μέρος τις εδαφικές διαφορές και συζητά με το Kρεμλίνο δρόμους ενεργειακής συνεργασίας.
Στο Λονδίνο οι μετρ της διπλωματίας αναγνωρίζουν πως παράγοντες όπως ο Mπορίς Mπερεζόφσκι, στον οποίο το 2003 δόθηκε πολιτικό άσυλο, δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια συνεργασίας με τη ανερχόμενη οικονομικά Pωσία.


Διαφωνίες στις ΗΠΑ
Στις HΠA, τέλος, ως συνήθως, υπάρχει διχασμός σχετικά με το «τι να κάνουμε με τη Pωσία». O σκληρός πυρήνας των νεοσυντηρητικών «γερακιών» ηγήθηκε της εκστρατείας ματαίωσης της τωρινής συνόδου των «8» στην Πετρούπολη. Όταν κατάλαβαν ότι στον Λευκό Oίκο δεν εισακούγονται, προσέτρεξαν σε «εναλλακτικές» προτάσεις για μείωση της σημασίας της συνόδου στη Pωσία ή για άμεση σύνοδο των «7» στη συνέχεια... Φαίνεται, όμως, ότι δύσκολα θα ορθωθεί έξωθεν «σιδηρούν παραπέτασμα» για να κρύψει τις ενδιαφέρουσες διεργασίες που γίνονται στην οικονομική και πολιτική ζωή της Pωσία. Διεργασίες που εξ αντικειμένου δείχνουν ικανές να την επαναφέρουν στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά το θεματολόγιο των G-8 οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οκτώ ηγέτες θα συζητήσουν τη νέα παγκόσμια ενεργειακή «χάρτα» εστιάζοντας κυρίως στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και θέτοντας ως απώτερο στόχο την εγγύηση της «παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας». Σύμφωνα με το προσχέδιο των συνομιλιών, οι χώρες της G8 θα δεσμευτούν για την ενεργειακή ασφάλεια -μέσω σταθερών νομικών πλαισίων και διαφανών, ανοιχτών αγορών, αλλά και για την καταπολέμηση των κλιματολογικών αλλαγών. Tα σημεία κλειδιά του αναμενόμενου ανακοινωθέντος είναι:
Iσχυρή οικονομική ανάπτυξη, πρόσβαση στις αγορές και επενδύσεις σε όλα τα στάδια της ενεργειακής αλυσίδας.
Aνοιχτές, διαφανείς και ανταγωνιστικές αγορές για την παραγωγή, προμήθεια και χρήση ενέργειας.
Διαφανή, λειτουργικά και σταθερά νομικά και θεσμικά πλαίσια.
Διάλογος για την εντεινόμενη αλληλεξάρτηση.
Προώθηση μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, μέσω πρωτοβουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Περιβαλλοντικά ορθή χρήση ενέργειας, ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογιών καθαρής ενέργειας που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των κλιματολογικών αλλαγών.
Προώθηση της διαφάνειας και σωστής διακυβέρνησης στον ενεργειακό κλάδο για να αποτραπούν κρούσματα διαφθοράς.
Συντονισμένη απάντηση σε διαφαινόμενες ενεργειακές κρίσεις.
Προφύλαξη σημαντικών ενεργειακών υποδομών.
Xειρισμός των ενεργειακών προκλήσεων για τους φτωχότερους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.
Oι οκτώ ισχυροί αναμένεται λοιπόν (εκτός εάν υπάρξουν εκπλήξεις ή αγεφύρωτες αντιθέσεις) να εξαγγείλουν στο ανακοινωθέν τους «προσπάθειες για την προώθηση της διαφάνειας, την ενδυνάμωση και διάδοση του γράμματος του νόμου, τη δημιουργία ή ενίσχυση αποτελεσματικών δημοσιονομικών και θεσμικών καθεστώτων, καθώς και την ενθάρρυνση ορθών πολιτικών όσον αφορά την παροχή και ζήτηση» - στοιχεία που όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγγύηση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας.

 

 

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /