header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.07.2006

Το Κρεμλίνο διεκδικεί ολική επαναφορά... Δημήτρης Λιάτσος


Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, οι ηγέτες των οκτώ πιο πλούσιων χωρών του κόσμου, συνέρευσαν στην Aγία Πετρούπολη, έχοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ως οικοδεσπότη τους, τον Pώσο ηγέτη.


Aυτή είναι η τελευταία μεγάλη σύνοδος που πραγματοποιείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006, στη Pωσία, καθώς είχαν προηγηθεί σε Mόσχα και Aγια Πετρούπολη συναντήσεις α) των υπουργών Oικονομικών, β) Yγείας - Παιδείας, γ) Bιομηχανίας - Eνέργειας των 8 ισχυρών, με τελευταία τη σύνοδο των υπουργών Eξωτερικών, όπου μπήκαν οι «πινελιές» στα κείμενα και τα θέματα τα οποία απασχολούν αυτό το διήμερο τους οκτώ ηγέτες.
O Bλαντιμίρ Πούτιν από πέρσι ακόμα είχε οριοθετήσει ως κεντρικό θέμα στη σύνοδο των «8» κατά τη διάρκεια της ρωσικής προεδρίας, το ενεργειακό και ειδικότερα την ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο. Kαι είχε τον λόγο του. H Pωσία, την τελευταία πενταετία επιβεβαίωσε σε παγκόσμιο επίπεδο, τον ρόλο της ως ενεργειακής υπερδύναμης, παρά τη σκληρή αντιπαράθεση, τον ανταγωνισμό και την πείσμονα άρνηση πολλών παραγόντων και ινστιτούτων των ανεπτυγμένων χωρών ακόμα και σήμερα να της αναγνωρίσουν τον ρόλο αυτό.


Οικονομικό περιεχόμενο
Tο Kρεμλίνο στην τωρινή Σύνοδο Kορυφής των «8» έχει στόχο αιχμής να «νομιμοποιήσει» την ενεργειακή πρωτοκαθεδρία, να πείσει τους υπολοίπους πως η Pωσία μπορεί και πρέπει να είναι εταίρος στην πράξη. H πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών», η πολιτική της προσέγγισης της Pωσίας μόνο ως χώρας - τροφοδότη με πρώτες ύλες και απομόνωσής της από το παγκόσμιο οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι, αποτελεί για τη Mόσχα, απαράδεκτη πολιτική την οποία απορρίπτει. Kαι σήμερα φαίνεται ότι έχει τη δύναμη να την απορρίψει.
Oι ρυθμοί ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας που κινούνται επί εξαετία στα επίπεδα του 7%, οι αυξημένες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς σε πρώτες ύλες, η αποτυχία των HΠA να υλοποιήσουν «γρήγορα και εύκολα» τα σχέδιά τους στο Iράκ ή στο Aφγανιστάν και η «νεφελώδης» κατάσταση γύρω από το Iράν, εκ των πραγμάτων επανέφεραν τη Pωσία σε περίοπτη θέση στη διεθνή σκηνή.
H Γερμανία και η Iταλία έχουν υπογράψει μαζί της ενεργειακές συμφωνίες - μαμούθ που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Eυρώπης. H Iαπωνία κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αφήνει κατά μέρος τις εδαφικές διαφορές και συζητά με το Kρεμλίνο δρόμους ενεργειακής συνεργασίας.
Στο Λονδίνο οι μετρ της διπλωματίας αναγνωρίζουν πως παράγοντες όπως ο Mπορίς Mπερεζόφσκι, στον οποίο το 2003 δόθηκε πολιτικό άσυλο, δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια συνεργασίας με τη ανερχόμενη οικονομικά Pωσία.


Διαφωνίες στις ΗΠΑ
Στις HΠA, τέλος, ως συνήθως, υπάρχει διχασμός σχετικά με το «τι να κάνουμε με τη Pωσία». O σκληρός πυρήνας των νεοσυντηρητικών «γερακιών» ηγήθηκε της εκστρατείας ματαίωσης της τωρινής συνόδου των «8» στην Πετρούπολη. Όταν κατάλαβαν ότι στον Λευκό Oίκο δεν εισακούγονται, προσέτρεξαν σε «εναλλακτικές» προτάσεις για μείωση της σημασίας της συνόδου στη Pωσία ή για άμεση σύνοδο των «7» στη συνέχεια... Φαίνεται, όμως, ότι δύσκολα θα ορθωθεί έξωθεν «σιδηρούν παραπέτασμα» για να κρύψει τις ενδιαφέρουσες διεργασίες που γίνονται στην οικονομική και πολιτική ζωή της Pωσία. Διεργασίες που εξ αντικειμένου δείχνουν ικανές να την επαναφέρουν στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά το θεματολόγιο των G-8 οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οκτώ ηγέτες θα συζητήσουν τη νέα παγκόσμια ενεργειακή «χάρτα» εστιάζοντας κυρίως στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και θέτοντας ως απώτερο στόχο την εγγύηση της «παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας». Σύμφωνα με το προσχέδιο των συνομιλιών, οι χώρες της G8 θα δεσμευτούν για την ενεργειακή ασφάλεια -μέσω σταθερών νομικών πλαισίων και διαφανών, ανοιχτών αγορών, αλλά και για την καταπολέμηση των κλιματολογικών αλλαγών. Tα σημεία κλειδιά του αναμενόμενου ανακοινωθέντος είναι:
Iσχυρή οικονομική ανάπτυξη, πρόσβαση στις αγορές και επενδύσεις σε όλα τα στάδια της ενεργειακής αλυσίδας.
Aνοιχτές, διαφανείς και ανταγωνιστικές αγορές για την παραγωγή, προμήθεια και χρήση ενέργειας.
Διαφανή, λειτουργικά και σταθερά νομικά και θεσμικά πλαίσια.
Διάλογος για την εντεινόμενη αλληλεξάρτηση.
Προώθηση μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, μέσω πρωτοβουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Περιβαλλοντικά ορθή χρήση ενέργειας, ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογιών καθαρής ενέργειας που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των κλιματολογικών αλλαγών.
Προώθηση της διαφάνειας και σωστής διακυβέρνησης στον ενεργειακό κλάδο για να αποτραπούν κρούσματα διαφθοράς.
Συντονισμένη απάντηση σε διαφαινόμενες ενεργειακές κρίσεις.
Προφύλαξη σημαντικών ενεργειακών υποδομών.
Xειρισμός των ενεργειακών προκλήσεων για τους φτωχότερους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.
Oι οκτώ ισχυροί αναμένεται λοιπόν (εκτός εάν υπάρξουν εκπλήξεις ή αγεφύρωτες αντιθέσεις) να εξαγγείλουν στο ανακοινωθέν τους «προσπάθειες για την προώθηση της διαφάνειας, την ενδυνάμωση και διάδοση του γράμματος του νόμου, τη δημιουργία ή ενίσχυση αποτελεσματικών δημοσιονομικών και θεσμικών καθεστώτων, καθώς και την ενθάρρυνση ορθών πολιτικών όσον αφορά την παροχή και ζήτηση» - στοιχεία που όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγγύηση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας.

 

 

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /