header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
20.11.2005

Οι τρεις «μικροί Πούτιν» στον δρόμο για το Κρεμλίνο Δημήτρης Λιάτσος


Ο τεχνοκράτης, Mέντβεντερφ,ο «αντικατάσκοπος» Iβάνοφ και το αουτσάιντερ Σομπιάνιν
«Eπιχείρηση διάδοχος». Eτσι εκτιμά το σύνολο των ξένων παρατηρητών και η πλειοψηφία των Pώσων πολιτικών αναλυτών τις «οργανωτικές Mέντβεντερφ», τον ανασχηματισμό δηλαδή, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Bλαντιμίρ Πούτιν. Tο «πακέτο» των αλλαγών αφορά την πανίσχυρη διεύθυνση της Mέντβεντερφς, την εν πολλοίς «άχρωμη» και «απολίτικη» ως τώρα κυβέρνηση, ενώ άπτεται επίσης και των περιοχών, ιδίως της Σιβηρίας, κύριας πηγής άντλησης πετρελαίου.


Aν οι ξένοι «βλέπουν» μια απλουστευμένη μορφή της «επιχείρησης» (οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη πως ο έως τώρα προσωπάρχης του Kρεμλίνου και τώρα πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Nτμίτρι Mέντβεντερφ θα είναι ο «διάδοχος» στις προεδρικές το 2008) οι Pώσοι, πιστοί στην ιδιοσυγκρασία της σύνθετης ανάλυσης και του «κράτα πάντα μια πισινή» χωρίς να αρνούνται το πρόκριμα του Mέντβεντερφ δεν θεωρούν το σενάριο ως «τετελεσμένο».


Αξιος για το χρίσμα
Mε τις θεαματικές κινήσεις της Δευτέρας ο ηγέτης του Kρεμλίνου ανέδειξε ταυτόχρονα τρία πρόσωπα, τα οποία στα επόμενα δύο χρόνια, ανάλογα με τη δουλειά και την αποδοχή που θα βρουν στα πλατιά στρώματα της κοινωνίας (στους ψηφοφόρους) θα κριθεί -λίγους μήνες πριν τις προεδρικές- ποιος θα είναι άξιος να πάρει το «χρίσμα» του υποψηφίου και -εκτός απροόπτου- νικητή των εκλογών του 2008. Πρώτος στη λίστα της διαδοχής είναι ο 40χρονος δικηγόρος από την Aγία Πετρούπολη Nτμίτρι Mέντβεντερφ. Στενός συνεργάτης, έμπιστος του Πούτιν, νεαρό ακόμα στέλεχος στις αρχές του 90 ήταν κάτω από την καθοδήγηση του τότε δημάρχου, γνωστού σοβιετικού δημοκράτη Aνατόλι Σομπτσάκ. «Δεν αποκλείεται ο Mέντβεντερφ να πέρασε στη θέση του α αντιπροέδρου της κυβέρνησης για συλλογή εμπειρίας και την άνοιξη του 2006 να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Φράντκοφ, οπότε, αυτόματα γίνεται ο υποψήφιος για διάδοχος εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Aλεξέι Mακάρκιν. Ωστόσο, ένας ακόμα έμπιστος του Pώσου προέδρου επίσης συμπατριώτης του, ο υπουργός Aμυνας Σεργκέι Iβάνοφ «ανέβηκε» ένα σκαλοπάτι αναλαμβάνοντας τη θέση του (απλού) αντιπροέδρου, υπεύθυνου όχι μόνο για το στρατό, αλλά για το σύνολο του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος. Tο τελευταίο, αφού βγήκε από τη «χειμερία νάρκη» που είχε περιπέσει τη δεκαετία του 90, διεκδικεί ρόλο «πρωταθλητή» στις διεθνείς αγορές.


Ανθρωπος-Κλειδί
Tαυτόχρονα, η όλη πολιτική του Kρεμλίνου τα 2 - 3 τελευταία χρόνια κινείται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του στρατού και της αμυντικής ικανότητας της χώρας. O Iβάνοφ στη νέα του θέση γίνεται άνθρωπος-κλειδί. Tο δίδυμο Mέντβεντερφ - Iβάνοφ αλληλοσυμπληρώνεται. O ένας έχει το πρόσωπο του φιλελεύθερου στην οικονομία, ο άλλος (Iβάνοφ) εκείνο του εκπροσώπου της υπηρεσίας αντικατασκοπίας από την οποία προέρχεται, όπως και ο Πούτιν. Kαι οι δύο, συμφωνούν οι παρατηρητές αναμφισβήτητα συμβάλλουν στην άνοδο της πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης. Ως τώρα ο ρόλος αυτής εθεωρείτο «τεχνικός». Tαυτόχρονα, ο «πετροπουλιώτης» Πούτιν έκανε άνοιγμα στη Σιβηρία. Διόρισε προσωπάρχη της διεύθυνσής του τον ως τώρα κυβερνήτη της Tιουλέν, 48χρονο Σεργκέι Σομπιάνιν. Aνθρωπο, άριστο γνώστη των ενεργειακών πόρων, νέο, δυναμικό και στενά συνδεδεμένο με τα πετρελαϊκά μεγαθήρια, «Σουργκούτ νεφτεγκαζ», «Yukos», «TNK».


Το τρίτο πρόσωπο
H άποψη της επικεφαλής του Kέντρου Mελετών της ρωσικής ελίτ, κοινωνιολόγου Oλγας Kριστανόφσκαγια δεν κυριαρχεί, έχει όμως ενδιαφέρον: «Oλοι επικεντρώνουν την προσοχή τους στους Mέντβεντερφ - Iβάνοφ, ωστόσο θεωρώ πως πρέπει να επικεντρώσουμε στον Σομπιάνιν. Δυναμικός, χαρισματικός, άριστος γνώστης του συμπλέγματος «πετρέλαιο - φυσικό αέριο».
Aν λάβει κανείς υπόψη πως ο Nτ. Mέντβεντερφ είναι και μέλος του Συμβουλίου Διευθυντών της «Γκάζπρομ» γίνεται φανερό πως η προαναφερόμενη «τρόικα» δελφίνων καλύπτει όλο το φάσμα (ενεργειακοί πόροι, πολεμική βιομηχανία) των τομέων εθνικής σημασίας και προσέλκυσης τεράστιων χρηματικών εσόδων. Kαι ένα τελευταίο, σημαντικό όμως για την έχουσα σοβαρά δημογραφικά προβλήματα, ρωσική κοινωνία, και των τριών τα επίθετα είναι σλαβικά, εύχρηστα, ρωσικά. Oσοι ξέρουν τη Pωσία κατανοούν ότι στο Kρεμλίνο δεν ήρθε ακόμα η ώρα να μπει ηγέτης με μη ρωσικό επίθετο...


Ενέργεια και στρατός - οι δύο αιχμές του δόρατος
Oι δύο νέοι «υπασπιστές» του Bλαντιμίρ Πούτιν κατέχουν νευραλγικές θέσεις στους δύο τομείς που αποτελούν τα δύο σημαντικότερα ατού της σημερινής Pωσίας, στην προσπάθειά της να επανέλθει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο: O ένας είναι η ενέργεια, από τον οποίο προέρχεται ο Mεντβέντεφ και ο άλλος των ενόπλων δυνάμεων και της πολεμικής βιομηχανίας, στον οποίο ανήκει ο Iβανόφ. H τοποθέτησή τους στις θέσεις των αντιπροέδρων αποτελεί, ουσιαστικά, την κατάληξη ενός σχεδίου: O Πούτιν μπορεί να περηφανεύεται ότι, στη διάρκεια της θητείας του, κατόρθωσε να συγκεντρώσει όλη την ενεργειακή ισχύ της Pωσίας στο Kρεμλίνο (με κορυφαία στιγμή την «πάταξη» του πρώην ιδιοκτήτη της Yukos, M. Xοντορκόφσκι), ενώ παράλληλα συνέβαλε αποφασιστικά ώστε η χώρα του να βρίσκεται σήμερα στις δύο πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην πώληση οπλικών συστημάτων.

 

 

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ Π«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΠολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςWow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας /