header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.10.2010 19:05

Ο πρόεδρος έκανε απλώς την "βρομοδουλειά" Γιώργος Σινανίδης


Συνεχίζεται ο πολιτικός αναβρασμός μεταξύ Κρεμλίνου, έδρας του προέδρου Μεντβέντεφ, και Λευκού Οίκου της Μόσχας, έδρας του πρωθυπουργού Πούτιν, καθώς πηγαινοέρχονται οι λίστες των υποψηφίων για το κορυφαίο αξίωμα του δημάρχου της Μόσχας, δηλαδή του κυβερνήτη του “κράτους εν κράτει” της ρωσικής πρωτεύουσας με τα 15 εκατομμύρια κατοίκους.

 

Μόνο το μέγεθος και το οικονομικό αντίκρισμα του αξιώματος αρκεί για να εξηγήσει τη σημασία των διαβουλεύσεων που θα προηγηθούν πριν να οριστεί ο διάδοχος του 18 χρόνια δημάρχου Γιούρι Λουσκόφ, ο οποίος εκδιώχθηκε κακήν κακώς από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ ξημερώματα Δευτέρας, όταν ακόμη ο ρώσος ηγέτης πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.
Έκπληξη θεωρείται από πολλούς ρώσους αναλυτές και η προσωπική εμπλοκή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διαδικασία εκλογής του διαδόχου Λουσκόφ, καθώς ως ηγέτης του πλειοψηφούντος κόμματος της “Ενιαίας Ρωσίας” θα υποδείξει εντός δεκαπενθημέρου στον πρόεδρο της χώρας την υποψηφιότητα του δημάρχου που εκείνος θα εγκρίνει, ή θα απορρίψει.
“Η λίστα των πραγματικών υποψηφίων είναι τελικά πολύ μικρότερη απ’ αυτήν που βλέπουμε στον Τύπο” είπε ειρωνικά στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής (Κρατική Δούμα) και ηγετικό στέλεχος της “Ενιαίας Ρωσίας” Μπαρίς Γκριζλόφ, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του ότι η διαδικασία, αν όχι και η υποψηφιότητα, έχει οριστεί προ πολλού, όταν οι θερινές πυρκαγιές και ο αποπνικτικός καπνός της Μόσχας έδιναν την ιδανική δικαιολογία στην ηγετική ομάδα του Κρεμλίνου και τυπικά στον πρόεδρο Μεντβέντεφ.
Η αποπομπή του Γιούρι Λουσκόφ, του τελευταίου “δεινόσαυρου” της γκορμπατσοφικής-γελτσινικής εποχής ήταν ένα από τα πλέον μακρόσυρτα πολιτικά θρίλερ των τελευταίων χρόνων, καθώς το Κρεμλίνο ήθελε προ πολλού και αναζητούσε την ευκαιρία για την ομαλότερη δυνατή απομάκρυνσή του. Μια “βρομοδουλειά” που φαίνεται ότι βολεύει τους πάντες να φέρει σε πέρας ο νεαρός πρόεδρος Μεντβέντεφ, ο οποίος δεν φάνηκε να μπορεί να βρει γλώσσα συνεννόησης με τον βουτηγμένο στη διαφθορά και τα πλούτη της συζύγου του δήμαρχο.
Ο ρωσικός Τύπος γράφει επί χρόνια για τον καλπάζοντα, αλλά διόλου ανεξήγητο πλουτισμό της Γιλένα Μπατούρινα, η οποία ως επικεφαλής της κατασκευαστικής και εμπορικής εταιρείας Ιτέκο, που φέρεται να ευνοήθηκε από τον οικοδομικό οργασμό της τελευταίας δεκαετίας στη Μόσχα, έγινε η πρώτη πλουσιότερη στη Ρωσία και η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο με παλάτια, που συγκρίνονται με εκείνα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, σαλέ, εξοχικά και μεγάλες ιδιοκτησίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ανακούφιση για τους Μοσχοβίτες
Η απομάκρυνση του δημάρχου Λουσκόφ “λόγω απώλειας της προεδρικής εμπιστοσύνης” έδωσε σε πολλούς την ευκαιρία να διαγνώσουν άλλη μια φάση της ενισχυόμενης υποτίθεται “σύγκρουσης” Μεντβέντεφ - Πούτιν, καθώς ο πρόεδρος έμοιαζε πολύ πιο κατηγορηματικός στην απόφαση της εκδίωξής του από τον πρωθυπουργό, που κράτησε επιδεικτικά χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση δήμου και Κρεμλίνου. Μάλιστα, αμέσως μετά έσπευσε να στηρίξει την επιλογή του προέδρου ως καθ’ όλα νόμιμη, σπεύδοντας πάντως να θυμίσει ότι και ο δήμαρχος πρόσφερε πολλά στην πόλη του.
Ο Γιούρι Λουσκόφ είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο πλέον κεφάλαιο στην ιστορία της Μόσχας και θα μείνει για χρόνια στη μνήμη των Μοσχοβιτών, όμως είχε προ πολλού χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία αλλά και κάθε αίσθηση του μέτρου. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης σαφώς και αναστέναξαν με ανακούφιση και με την ελπίδα ότι η επιλογή, που θα κάνει το Κρεμλίνο, το οποίο από το 2005 διορίζει σύμφωνα με το σύνταγμα όλους τους κυβερνήτες των περιφερειών της Ρωσίας, θα επαναφέρει τη Μόσχα στο δρόμο της βελτίωσης των συνθηκών ζωής, που είχαν αναμφίβολα πάρει την κατιούσα.
Πολλοί σχολιαστές προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο και χαρακτηρίζουν τον Γ. Λουσκόφ “Χανταρκόφσκι” του Μεντβέντεφ, θυμίζοντας ότι η φυλάκιση του μεγαλοεπιχειρηματία στη Σιβηρία ήταν για τον Β. Πούτιν μια συμβολική κίνηση επιβολής και κυριαρχίας σε ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας. Κύκλοι του Κρεμλίνου προειδοποίησαν ήδη τον απελθόντα δήμαρχο, που δήλωσε, δυσαρεστημένος, ότι αποχωρεί από το κυβερνών κόμμα, αλλά θα παραμείνει ενεργός, παρά τα 74 χρόνια του στην πολιτική, να μη διανοηθεί να συνεχίσει δικαστικά την “κόντρα” με την προεδρία και υπενθύμισαν μέσω της εισαγγελίας ότι υπάρχουν ακόμη δεκάδες καταγγελίες πολιτών για σκάνδαλα διαφθοράς σε επίπεδο δήμου, που εκκρεμούν προς διερεύνηση.

 

Γυναικείο κόλπο
Η σύζυγος του δημάρχου Γ. Μπατούρινα υιοθέτησε στις τελευταίες συνεντεύξεις της την εκδοχή ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ετοιμάζει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του 2012, σε αντιπαράθεση με το σχέδιο Πούτιν να επιστρέψει στο Κρεμλίνο, “γι’ αυτό και αφοπλίζει τους υποστηρικτές του, όπως ο Γ. Λουσκόφ”.
Μόνο ένας αφελής όμως θα μπορούσε να πιστέψει ως ειλικρινείς τις δηλώσεις, που θέλουν να προστατεύσουν τα κεκτημένα και απειλούμενα πλέον πλούτη, “πουλώντας” εκδούλευση στον πραγματικό “ισχυρό άνδρα” του κυβερνώντος διδύμου της χώρας.
“Θυμηθείτε ότι ο Πούτιν έγραφε σε πρόσφατο άρθρο του πόσο δυσκολεύεται να απολύσει ανθρώπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί” λένε οι καλά γνωρίζοντες την πολιτική κουζίνα του Κρεμλίνου, όμοια της οποίας δεν πρέπει να υπάρχει παγκοσμίως. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η εκτίμηση ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ θα διορίσει τελικά δήμαρχο άνθρωπο κοντινό στο περιβάλλον του Β. Πούτιν, προερχόμενο από τον “στενό κύκλο” της ομάδας του, με σκοπό να καταστήσει τη Μόσχα πραγματικό σύμβολο της ανάκαμψης της Ρωσίας και της δυναμικής εξόδου της από την οικονομική κρίση, όπως τη θέλουν τα σχέδια του Κρεμλίνου για την επόμενη δεκαετία. Αν αυτά τα σχέδια συζητούνται και αποφασίζονται από το ηγετικό δίδυμο της χώρας, που δεν έχει κανένα λόγο να χαλάσει τις ισορροπίες του πετυχημένου πολιτικού παιχνιδιού της εναλλαγής των ρόλων, μικρή σημασία έχει τελικά ποιος και πότε ακριβώς θα τα ανακοινώνει κάθε φορά...

 

πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /