header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.10.2010 16:44

“Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν απειλούν την Κύπρο”.Το Κρεμλίνο ψηφίζει Χριστόφια, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την επίσκεψη του Μεντβέντεφ στην Κύπρο. Θανάσης Αυγερινός


Η Κύπρος δεν απειλείται με κανέναν τρόπο από την ανάπτυξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων και η θέση μας για το Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη. Ήταν μία από τις πιο κατηγορηματικές δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του ρωσικού κράτους στη Μεγαλόνησο και κατά πολλούς τη σημαντικότερη από ξένο ηγέτη στα 50 χρόνια ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Μπορεί το πρόγραμμα της παραμονής του στο νησί να συμπιέστηκε τελικά σε λιγότερο από 24 ώρες, όπως συνέβη και με την επίσκεψη στην Αλγερία, που προηγήθηκε, όμως το περιεχόμενο της επίσκεψης και προπαντός το πρωτοφανές σε θερμότητα κλίμα των διαβουλεύσεων και της ολοφάνερα φιλικής προσωπικής σχέσης Μεντβέντεφ - Χριστόφια δεν επέτρεψαν ακόμη και στους πλέον καχύποπτους την παραμικρή αμφιβολία ή τη συνηθισμένη και εν πολλοίς μαζοχιστική κυπριακή “γκρίνια”.

Δεκαπέντε συμφωνίες και διακηρύξεις πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου, με κορυφαίο το πρόγραμμα δράσης για τα έτη 2011-2013, περιέγραψαν με πλήρη σαφήνεια τη ραγδαία ανάπτυξη των σχέσεων της μεγάλης Ρωσίας με τη μικρή Κύπρο, που παρά το μέγεθός της φιλοξενεί περισσότερα από 50 δισ. δολάρια ρωσικών κεφαλαίων, τα οποία ενδιαφέρουν πολύ τη Μόσχα.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η ρωσική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμπλήρωση και αναδιατύπωση της ισχύουσας συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ομαλοποίηση των κυπρο-ρωσικών οικονομικών σχέσεων και η Κύπρος βγαίνει από τη “μαύρη λίστα” της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Οι κυπριακές τράπεζες θα υποχρεούνται στο εξής, έπειτα από εισαγγελική εντολή, να παρέχουν όλα τα στοιχεία που διαθέτουν στις ρωσικές φορολογικές και διοικητικές αρχές, έτσι ώστε να φύγει και η τελευταία σκιά από τις εντυπωσιακές και “υποδειγματικές”, κατά τον πρόεδρο Χριστόφια, σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες συνεχίζουν την παράδοση της εξαιρετικής σοβιετο-κυπριακής συνεργασίας στις σύγχρονες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Η επένδυση όλων των τελευταίων κυπριακών κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, στην προσέλκυση ρωσικών κεφαλαίων, ρώσων επιχειρηματικών και τουριστών, που εντάθηκε στο έπακρο επί Δ. Χριστόφια, ο οποίος διαθέτει από την εποχή ακόμη των σπουδών του στη Μόσχα ειδικές σχέσεις και άριστη επικοινωνία με τη ρωσική ελίτ, κατά τις εκτιμήσεις πολλών διέσωσε το νησί σε καιρούς οικονομικής κρίσης και ανοίγει δρόμους για πραγματική άνθηση και σταθερή πολιτική στήριξη σε μία από τις πλέον δύσκολες περιόδους για τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις και την υπόθεση του Κυπριακού.

Η Λευκωσία δέχεται πιέσεις από τον αγγλοαμερικανικό παράγοντα να κλείσει το Κυπριακό εντός του 2010 και να αποδεχθεί μια διεθνή διάσκεψη, χωρίς να είναι βέβαιο ποια θα μπορούσε να είναι η κατάληξή της, και ακριβώς την ίδια στιγμή η παρέμβαση Μεντβέντεφ καθιστά όσο ποτέ σαφείς τις θέσεις του Κρεμλίνου για το θέμα. “Μία κυριαρχία, μία διεθνής προσωπικότητα, δύο κοινότητες, καμία έξωθεν επέμβαση, χρονοδιάγραμμα, πίεση ή διαιτησία” είπε σφιχτά και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Μεντβέντεφ αποκηρύσσοντας την παράδοση Πούτιν, ο οποίος έμοιαζε να μη “βολεύεται” με τις αυστηρές διπλωματικές διατυπώσεις κάθε φορά που τον ρωτούσαμε για το Κυπριακό, αφήνοντας “ουρές”, υπονοούμενα και ασάφειες.

Αν και ποτέ επί της ουσίας η Μόσχα δεν έκανε πίσω από τις παραδοσιακές της θέσεις, που επιβεβαιώνονται από την πάγια στήριξη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είναι αλήθεια ότι πολλές διατυπώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν την τουρκική διπλωματία να πανηγυρίζει (και ενδεχομένως αυτός να ήταν ο πρόσκαιρος σκοπός, στο πλαίσιο των ανοιχτών διαπραγματεύσεων και παζαριών με την Άγκυρα) και υποχρέωναν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να προχωρά σε επαναδιατυπώσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις, που έλεγαν το αυτονόητο: μπορεί οι φραστικές εκδοχές και ερμηνείες να ποικίλλουν, όμως η Μόσχα δεν έχει λόγο να απαρνηθεί τον ρόλο της στο Κυπριακό, πολύ περισσότερο τώρα, που μερικές δεκάδες εκατομμύρια ρωσικών κεφαλαίων επενδύονται σε κυπριακές τράπεζες, επιχειρήσεις και ακίνητα, για να επανεπενδυθούν στη ρωσική οικονομία, αναδεικνύοντας σταθερά την Κύπρο σε μία από τις πρώτες τρεις παγκοσμίως χώρες-εξαγωγείς συναλλάγματος προς τη Ρωσία.


Ρώσικη… αποικία

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες ρώσοι πολίτες έχουν επιλέξει ως μόνιμη κατοικία ή έδρα των επιχειρήσεών τους την Κύπρο, επωφελούμενοι του υψηλού επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ σχεδόν 250.000 ρώσοι τουρίστες την επιλέγουν ως προορισμό για τις διακοπές τους. Τη φετινή κρίσιμη σεζόν η αύξηση στον ρωσικό τουρισμό προς την Κύπρο αγγίζει το 60%, καθώς χωρίς σύνδρομα “καλού μαθητή” έναντι της Ευρώπης εκεί που πραγματικά θίγονται συμφέροντά της, η Λευκωσία έχει σχεδόν εκμηδενίσει σε 24 ώρες τον χρόνο έκδοσης θεωρήσεων εισόδου και εφευρίσκει διαρκώς νέες μεθόδους διευκόλυνσης, όπως η λεγόμενη “προβίζα”, που παρέχεται μέσω διαδικτύου και μπορεί να εκτυπωθεί ως τελική βίζα-έγκριση με την άφιξη του ενδιαφερόμενου τουρίστα στα κυπριακά αεροδρόμια.

Ενισχύοντας τις συνεπείς κυπριακές θέσεις ως προς το θέμα της ρωσικής βίζας, για τις οποίες η Λευκωσία δέχεται συστηματικές πιέσεις από τους υπερασπιστές ενός ολοφάνερου αναχρονισμού εντός της ΕΕ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση επιτάχυναν τις συνεννοήσεις μεταξύ των υπηρεσιών Μετανάστευσης και Αλλοδαπών Μόσχας και Λευκωσίας, έτσι ώστε να τεθεί ουσιαστικά σε εφαρμογή πρώτα στην Κύπρο η ευρω-ρωσική συμφωνία για την άμεση επαναπροώθηση λαθρομεταναστών από τυχόν τρίτες χώρες ή πολιτών των δύο χωρών που παρέβησαν τους όρους της βίζας τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο ψηφίζει και θα ψηφίζει επ’ αόριστον Χριστόφια, συναντώντας στην Κύπρο ίσως την πιο θερμή και φιλική αντιμετώπιση παγκοσμίως για τα ρωσικά συμφέροντα, τη στιγμή μάλιστα που παραδοσιακά “αδελφές” χώρες, όπως η Λευκορωσία και αρκετές άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, αλληθωρίζουν προς άλλες κατευθύνσεις, προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευτούν ακόμη και τα δεδομένα αιώνων.
 

πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /