header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
18.10.2010 00:50

Η ματριόσκα του Πούτιν Γ.Σινανίδης - Θ.Αυγερινός


Μ’ ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια σκόπευσε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, προεδρεύοντας της συνόδου τής υπό διαμόρφωση Ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας και της Τελωνειακής Ένωσης, στην οποία συμμετέχει και η πλουσιότερη χώρα της Κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν.

 

Πρόκειται για δύο από τα μετασοβιετικά δημιουργήματα του προσωπικού πολιτικού οραματισμού του ρώσου ηγέτη, ο οποίος ετοιμάζει το έδαφος της θριαμβευτικής επιστροφής του στο Κρεμλίνο ακριβώς στα 60 του χρόνια, το 2012, για πιθανότατα δύο διαδοχικές εξαετείς θητείες.
Τα σχέδια ενοποίησης των οικονομιών και εν συνεχεία των κρατών του μετασοβιετικού χώρου ακολουθούν τα πρότυπα της ρωσικής ματριόσκα, της γνωστής ξύλινης κούκλας, η καθεμιά από τις οποίες κρύβει μέσα της μια μικρότερη, σχεδόν πανομοιότυπη, με τελικό και αρκούντως ανομολόγητο σκοπό την ανασύσταση μιας “οικονομικής Σοβιετικής Ένωσης”.
Παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις ανταλλαγές βαρύτατων κατηγοριών μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Λευκορωσίας, Μεντβέντεφ και Λουκασένκο, οι πρωθυπουργοί Πούτιν και Σίντορσκι συναντήθηκαν και συζήτησαν σαν να μη συνέβαινε τίποτα μεταξύ Μόσχας και Μινσκ. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι η τελωνειακή τους ένωση με το Καζακστάν βαδίζει πολύ ταχύτερα απ’ όσο και οι ίδιοι υπολόγιζαν. Για την Τελωνειακή Ένωση και τον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο, που ετοιμάζουν εντατικά τα πρωθυπουργικά επιτελεία των δύο χωρών, ενδιαφέρονται, σύμφωνα με τις δηλώσεις Πούτιν, το Τατζικιστάν και η Κιργισία, δύο από τις έξι ακόμη πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που συγκροτούν, μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, τη χαλαρή Ευρασιατική Ένωση, την τρίτη και μεγαλύτερη κατά σειρά οικονομική “κούκλα”.
Μιλώντας ως υπεράνω ακόμη και των προέδρων Ρωσίας - Λευκορωσίας, ο Β. Πούτιν διευκρίνισε ότι “προβλήματα, διαφωνίες, έλλειψη κατανόησης είναι αναπόφευκτο να γεννώνται μεταξύ γειτονικών κρατών, όπως συμβαίνει σε μια οικογένεια”, για να προσθέσει ότι το βασικό είναι “τα ζωτικά συμφέροντα των αδελφών λαών”. Ο ρώσος πρωθυπουργός κάλεσε τον λευκορώσο ομόλογό του να εργαστεί ώστε οι θετικές διαδικασίες να αναπτύσσονται ανεξαρτήτως “της τρέχουσας πραγματικότητας” και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η συνεργασία Ρωσίας - Λευκορωσίας υποστηρίζεται από τη σταθερή και φιλότιμη παρουσία του Καζακστάν, που συνεισφέρει στη σταθερότητα της Τελωνειακής Ένωσης προπαντός με τα ενεργειακά του σχέδια και την υποστήριξη των ρωσικών επιλογών ως προς την προώθηση στην Ευρώπη των υδρογονανθράκων της Κεντρικής Ασίας.
Ο αδύναμος κρίκος στην Τελωνειακή Ένωση ήταν έως πρόσφατα η Ουκρανία, όμως, με τη νέα φιλορωσική της διοίκηση υπό τον Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, οι υπόλοιποι της μετασοβιετικής παρέας ελπίζουν ότι οι διαφορές και οι διαφωνίες θα μειωθούν και θα γίνει ελκυστική η πρόθεση των υπολοίπων να ενοποιήσουν τη δασμολογική και τελωνειακή τους πολιτική, τουλάχιστον για τη διακίνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου το πολύ έως το 2013.
Προς επίρρωση των οικονομικών συμφωνιών, τα στρατιωτικά επιτελεία Μόσχας και Μινσκ συμφώνησαν το 2011 να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι Ρωσία και Λευκορωσία παραμένουν οι δύο πιο στενά συνδεδεμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Παρά τις καταγγελίες του Αλεξάντρ Λουκασένκο, που ετοιμάζεται να επανεκλεγεί στις 19 Δεκεμβρίου πρόεδρος της χώρας, την οποία κυβερνά από το 1994, ότι η Μόσχα τον σαμποτάρει και τον διαβάλλει μέσω των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ, το Κρεμλίνο φαίνεται πως έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι είναι αναγκασμένο να συμβιώσει με τον εκκεντρικό και υπερπατριώτη πρόεδρο της Λευκορωσίας, ο οποίος ετοιμάζει ήδη, κατά τα πρότυπα της Βόρειας Κορέας, τον μικρότερο γιο του ως διάδοχό του.
Η “συμβιβαστική” γραμμή Πούτιν, όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι η Μόσχα δεν βρίσκει στις γραμμές τής αντιπολίτευσης κάποιον άξιο πολιτικό για να υποστηρίξει, αλλά και ότι ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ έχει αναλάβει και έναν από τους δύσκολους ρόλους, να λέει δημοσίως τα “ανεπιθύμητα”. Αυτό συνέβη με τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, που τον απομάκρυνε απότομα αποσύροντας την προεδρική εμπιστοσύνη από το πρόσωπό του, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο Λουκασένκο να καταγγείλει ότι “το Κρεμλίνο επιχειρεί να τον απομακρύνει όπως τους μη συνεργάσιμους ρώσους κυβερνήτες”. “Ο λευκορώσος πρόεδρος φαντασιώνεται ανύπαρκτους εχθρούς”, απάντησαν κύκλοι του προεδρικού περιβάλλοντος της Μόσχας, όντας βέβαιοι ότι μετά τις ανταλλαγές φραστικών πυρών τα πράγματα θα επιστρέψουν αναπόφευκτα στην ομαλότητα και τη συνεργασία.

Και μια εκκλησιαστική προβοκάτσια. Σαν να μην έφθαναν όλα όσα ήδη χωρίζουν Ρωσία και Λευκορωσία, οι καλοθελητές “έριξαν στην πιάτσα” και το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνει αυτοκέφαλη η ορθόδοξη μητρόπολη του Μινσκ, που υπάγεται σήμερα στο πατριαρχείο Μόσχας. Ο μητροπολίτης Μινσκ Φιλάρετος φερόταν ως ένας εκ των διεκδικητών του πατριαρχικού θρόνου στη Ρωσία, γι’ αυτό και “μετά την εκλογή Κυρίλλου ενδιαφέρεται να αναβαθμίσει τη θέση του”, σύμφωνα με κάποιες πηγές στο περιβάλλον του, που υποτίθεται ότι έκαναν δηλώσεις σε μια από τις γνωστότερες ενημερωτικές ιστοσελίδες, την gazeta.ru. Οι δηλώσεις “κόλλησαν” στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου Λουκασένκο με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, όμως διαψεύστηκαν κατηγορηματικά τόσο από την Εκκλησία της Λευκορωσίας όσο και από την προεδρική υπηρεσία στο Μινσκ.


Εγενήθη δήμαρχος Μόσχας

Οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ Μόσχας και Μινσκ συνέπεσαν με την υπόδειξη του 52χρονου Σεργκέι Σαμπιάνιν από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ ως νέου δημάρχου της ρωσικής πρωτεύουσας. Κανείς δεν αμφέβαλε ότι η επιλογή θα γινόταν όντως υπέρ της ισχυρότερης υποψηφιότητας από τις τέσσερις που υπέδειξε το κυβερνών κόμμα “Ενιαία Ρωσία”, με πολιτικό ηγέτη τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Σαμπιάνιν ήταν έως χθες αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, συντονιστής ουσιαστικά της πολυσχιδούς δραστηριότητας του Β. Πούτιν, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να παρακολουθεί στο εξής και τις υποθέσεις της Μόσχας, περιφέρειας-κλειδί για όλες τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τις βουλευτικές του 2011 και τις προεδρικές του 2012. “Ποιος Σαμπιάνιν; Ο Πούτιν είναι ο πραγματικός νέος μας δήμαρχος”, λένε αρκούντως αφοριστικά οι καλά γνωρίζοντες, χωρίς να πέφτουν και πολύ έξω, είναι η αλήθεια...
 

πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /