header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
11.12.2007 13:12

Ο πρόεδρος της Gazprom νέος τσάρος του Κρεμλίνου Δημήτρης Λιάτσος


Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβέντιεφ ήταν χαρμόσυνο νέο για το χρηματιστήριο της Ρωσίας.

 

Πράγματι, λίγη ώρα μετά την είδηση ότι ο κυρίαρχος του ρωσικού πολιτικού παιχνιδιού και θριαμβευτής των βουλευτικών εκλογών της 3ης Δεκεμβρίου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στηρίζει την υποψηφιότητα του Μεντβέντιεφ, ο δείκτης του χρηματιστηρίου (RTC) ανέβηκε κατά 1,2% «χτυπώντας» το ιστορικό ρεκόρ των 2.317 μονάδων.

Η άνοδος, μάλιστα, των πιο δυνατών χαρτιών των ρωσικών επιχειρήσεων κυμάνθηκε στο επίπεδο του 7%, δείχνοντας έτσι πως δεν υφίσταται κανένας λόγος αβεβαιότητας για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Ρωσία.

Στήριξη
Η υποψηφιότητα του μέχρι σήμερα πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου της Gazprom στηρίζεται από τέσσερα κόμματα: την «Ενωμένη Ρωσία», η οποία σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής με 64%, τη «Δίκαιη Ρωσία» που συγκέντρωσε 7,8%, το «Αγροτικό Κόμμα» που πήρε 2,5% και την «Κοινωνική Δύναμη» 1,1%. Αθροιστικά, λοιπόν, ο Μεντβέντιεφ στηρίζεται από το 75% του εκλογικού σώματος της χώρας -και, φυσικά, από τον ίδιο τον Πούτιν, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος ένοικος του Κρεμλίνου. Ετσι κι αλλιώς, ο Μεντβέντιεφ -ο βασικότερος εκπρόσωπος της νέας γενιάς- θεωρούνταν μαζί με τον άλλο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, ως οι δύο αδιαφιλονίκητοι «δελφίνοι» για τη διαδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επιλογή του πρώτου, ωστόσο, εκτιμάται ότι βολεύει περισσότερο τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας. Ο «διάδοχος» θα είναι ο πιο αδύναμος πολιτικός, εκτιμά η αναλύτρια Ολγα Κριστανόφσκογια.

Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά, ότι και οι δύο είναι απολύτως πιστοί στον Πούτιν, όμως ο Ιβανόφ έχει πιο «προσωπική» προσέγγιση στο πώς πρέπει να αναπτυχθεί η χώρα. Αντιθέτως, ο Μεντβέντιεφ είναι άνθρωπος της «ομάδας» χωρίς να έχει εμφανίσει μέχρι σήμερα προσωπικές φιλοδοξίες. Ετσι, οι αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι πιο εύκολο στον τωρινό ηγέτη του Κρεμλίνου να «κουμαντάρει» τον διάδοχό του.

Παράλληλα, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μεντβιέντεφ φαίνεται ότι αποτελεί «το καλύτερο σήμα για τη Δύση για συνέχιση μιας πολιτικής φιλικής προς την οικονομία της αγοράς στη Ρωσία», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Γερμανός αναλυτής Αλεξάντρ Ραρ, κάνοντας λόγο για «ευχάριστη έκπληξη».

Αντιπολίτευση
Όσο για το «αντίπαλο στρατόπεδο», της σκληρής αντιπολίτευσης στην πολιτική Πούτιν, ο βουλευτής Βλαντιμίρ Ριζκόφ με απογοήτευση ανακοίνωσε πως «δυστυχώς οι δεξιές φιλελεύθερες δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν στην προώθηση ενιαίου υποψήφιου».

Τώρα πολλοί αναρωτιούνται τι ρόλο και πόστο επιφυλάσσει μελλοντικά για τον εαυτό του ο Πούτιν.

Οι γνωρίζοντες τη ρωσική κατάσταση εκ των έσω, πάντως, δεν αμφιβάλλουν ούτε κατ ελάχιστο πως η πολιτική των προηγούμενων χρόνων θα συνεχιστεί.

Εγγυητής -και «διορθωτής», αν χρειαστεί- θα είναι ο «εθνικός ηγέτης» της δυναμικά αναπτυσσόμενης Ρωσίας.

Ποιος είναι ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ

Πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπεύθυνος για τα εθνικά προγράμματα, πρόεδρος της Gazprom και, πλέον, «εκλεκτός» του Βλαντιμίρ Πούτιν για την προεδρία της Ρωσίας. Ο 42χρονος Ντμίτρι Μεντβέντιεφ ήταν και είναι το δεξί χέρι του Ρώσου προέδρου...

Αποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης, την ίδια σχολή που φοίτησε και ο Πούτιν, πριν εισχωρήσει στην KGB. Οι δύο τους συνεργάστηκαν την περίοδο 1990-95, όταν ο Πούτιν διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής στο γραφείο του δημάρχου. Το 1999, ο Πούτιν -εκτελών τότε χρέη προέδρου- έφερε τον Μεντβέντιεφ στη Μόσχα, χρίζοντας τον επιτελάρχη του.

Το 2000, ο Μεντβέντιεφ ηγήθηκε της επιτυχούς προεκλογικής του εκστρατείας, «χρίστηκε» πρόεδρος του κρατικού μονοπωλίου στο φυσικό αέριο το 2002, ενώ το 2003 ανέλαβε επιτελάρχης του Κρεμλίνου. Από τον Νοέμβριο 2005, όταν και ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Μεντβέντιεφ επιβλέπει σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες σε βασικούς τομείς (όπως υγεία, εκπαίδευση, γεωργία). Ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του Κρεμλίνου...

Εν αντιθέσει με τον Πούτιν και τον έτερο πρώτο αντιπρόεδρο Σεργκέι Ιβανόφ, ο Μεντβέντεφ δεν ανήκε ούτε στην KGB ούτε στη διάδοχη FSB. Αντιπαθεί τις ετικέτες και δεν είναι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος. Θεωρεί όμως εαυτόν δημοκράτη: «Ποτέ κανένα μη-δημοκρατικό κράτος δεν ευδοκίμησε για τον εξής απλούστατο λόγο -η ελευθερία είναι καλύτερη από την ανελευθερία», συνηθίζει να λέει... 

 

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /