header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
06.04.2007 04:50

Πούτιν, αυτόν ξέρουν αυτόν εμπιστεύονται! Δημήτρης Λιάτσος


Ο πολυπράγμων πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας Σεργκέι Μιρόνοφ, πήρε την περασμένη εβδομάδα το χρίσμα της τρίτης θητείας του στο τέταρτο κατά σειρά ιεραρχίας κρατικό πόστο. Η είδηση, βέβαια, δεν βγήκε από την επανεκλογή του, αλλά από τις πρώτες δηλώσεις του μετά από αυτή.

 

Είπε λοιπόν, πως σε μια χώρα όπως η Ρωσία «η θητεία του προέδρου πρέπει να είναι πέντε ή ίσως επτά χρόνια» καθόσον μέσα σε τέσσερα ή οκτώ χρόνια δεν προλαβαίνει ο πρόεδρος να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Και γι αυτό, ο Μιρόνοφ προτείνει όχι δύο αλλά τρεις επιτρεπόμενες συνεχείς θητείες!
Θέλει να προσθέσει στον Πούτιν 5 - 7 χρόνια «ακόμα», έσπευσαν να παρατηρήσουν ορισμένοι αν και, έτσι κι αλλιώς, όλοι την ίδια σκέψη έκαναν.
Ο δραστήριος Μιρόνοφ θύμισε πως μια τέτοια μεθόδευση δεν απαιτεί αλλαγή του συντάγματος παρά μόνο μια διορθωτική παρέμβαση στο σχετικό άρθρο του! Και αυτό θα πρέπει να γίνει, κατέληξε, γιατί είναι απαίτηση εκατοντάδων χιλιάδων -ίσως εκατομμυρίων- συμπατριωτών μας. Εδώ, πράγματι, ο Ρώσος αξιωματούχος πέτυχε διάνα. Μεγάλο μέρος της ρωσικής κοινωνίας θεωρεί φυσικό να συνεχίσει ο Βλ. Πούτιν να είναι πρόεδρος. Εκτός των άλλων δεν είναι στις πολιτικές παραδόσεις της Ρωσίας η «αυστηρή» προεδρική εναλλαγή. Αλλωστε, η χώρα έγινε προεδρική μόλις το 1992...


Αγνωστες οι προθέσεις
Όπως αναμενόταν η διεύθυνση της προεδρίας έβγαλε απάντηση μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης Μιρόνοφ. Ότι, δηλαδή, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει κατ επανάληψη τοποθετηθεί πως δεν θα αλλάξει το σύνταγμα και δεν έχει τίποτα καινούργιο να προσθέσει. Προσέξτε, όμως, ότι ούτε ο Μιρόνοφ κάνει λόγο για αλλαγή του συντάγματος... Φυσικά κανείς δεν βρίσκεται μέσα στο μυαλό του Ρώσου προέδρου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί, πολύ περισσότερο που ο Πούτιν έχει μάθει να κρύβει τις πραγματικές προθέσεις του και να ελίσσεται.
Ωστόσο η πολύχρονη εμπειρία δείχνει πως «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά». Ισως ο Μιρόνοφ να θέλησε να κάνει εκδούλευση στον «μέντορά του» ο οποίος τον έφερε από την Πετρούπολη στη Μόσχα και τον ανέδειξε. Η πρακτική αυτή είναι γεγονός ότι «περνούσε» επί Γέλτσιν («γλείφοντας» ανεβαίνεις στην ιεραρχία). Επί Πούτιν, αντίθετα, τίποτα δεν λέγεται τυχαία από τέτοιου επιπέδου στελέχη. Κατά πάσα πιθανότητα, εκτιμούν οι αναλυτές, το θέμα ρίχτηκε προς «ζύμωση» για να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις. Η εποχή που τα «αλέθει» όλα στη Ρωσία είναι το καλοκαίρι και μάλιστα ο Αύγουστος!
Για το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από το σίριαλ των προεδρικών του 2008 (Μάρτιος) αυτό θα γίνει ορατό δια «γυμνού οφθαλμού», στις αρχές Σεπτεμβρίου, εκτιμούν οι ειδικοί. Πολλοί εκ των οποίων αναζητούν επιμόνως μια σοβαρή αιτία -πέραν του συντάγματος- για την οποία ο Πούτιν πρέπει να αποχωρήσει από το Κρεμλίνο. Στις συνεχείς δημοσκοπήσεις, οι δύο «δελφίνοι» νυν πρώτοι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Ιβάνοφ και Μεντβέντεφ, εναλλάσσονται στην πρώτη θέση, ωστόσο το πρόκριμα παίρνει το σημείο που λέει: δεν θα ψηφίσω, αν ο Πούτιν δεν είναι υποψήφιος!
Και βέβαια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στα 55 του χρόνια δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι «θα πάει σπίτι του». Ούτε ο ίδιος, και το έχει δηλώσει. Ανάμεσα στο Κρεμλίνο και το σπίτι του, όμως, υπάρχει σωρεία σεναρίων και δυνατοτήτων προς υλοποίηση, ώστε να παραμείνει στην πολιτική σκηνή.


Οι όροι
Το ερώτημα είναι οι όροι, το εύρος των μοχλών εξουσίας και ο βαθμός παρέμβασης ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Μια πολιτική που ενισχύει την πολιτική - κοινωνική σταθερότητα μέσα στη Ρωσία και επαναφέρει τη χώρα, με νέους και δυναμικούς όρους, στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή.
Το τελευταίο είναι που εκνευρίζει τους άσπονδους «φίλους» της Ρωσίας και του τωρινού προκαθήμενου του Κρεμλίνου.
Τα 5 σενάρια για το μέλλον
1. Το κατά σύνταγμα επιβαλλόμενο: Ο Πούτιν απλά δεν παίρνει μέρος στις εκλογές. Πολύ πιθανό υπό την προϋπόθεση ότι έχει αποφασιστεί πού θα πάει. Πού;
Στο σπίτι του, σενάριο σχεδόν απίθανο.
Επικεφαλής της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, σενάριο δύσκολα υλοποιήσιμο μετά τις πρόσφατες «τριβές» με την ηγεσία του Μινσκ.
Επικεφαλής ενός αναβαθμισμένου Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσίας με ουσιαστική άλλη μη προβλέψιμη από το σύνταγμα εξουσία.
Επικεφαλής ενός αναβαθμισμένου περιφερειακού οργανισμού τύπου Ενιαίος Οικονομικός Χώρος ή Ενωση Ευρωασιατικών Κρατών.
Αναλαμβάνει τα ηνία της... Gazprom ή της Rosnef.
2. Υλοποίηση της πρότασης Μιρόνοφ, μένει για τρίτη θητεία επί 5ετία ή 7ετία! Σενάριο που θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις με τη Δύση. Όλα όμως εξαρτώνται από τις άτυπες συμφωνίες με τις ελίτ στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
3. Επιστρέφει μετά μια θητεία, αφού το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τρεις συνεχόμενες, όχι όμως και... διακεκομμένες!
4. Μεταπήδηση στην πρωθυπουργία και μέσω αυτής ξανά στην προεδρία.
5. Συνδυασμός ορισμένων εκ των προαναφερθέντων σεναρίων.

 

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν, Μιρόνοφ, όροι, προθέσεις
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /