header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
06.04.2007

Πούτιν, αυτόν ξέρουν αυτόν εμπιστεύονται! Δημήτρης Λιάτσος


Ο πολυπράγμων πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας Σεργκέι Μιρόνοφ, πήρε την περασμένη εβδομάδα το χρίσμα της τρίτης θητείας του στο τέταρτο κατά σειρά ιεραρχίας κρατικό πόστο. Η είδηση, βέβαια, δεν βγήκε από την επανεκλογή του, αλλά από τις πρώτες δηλώσεις του μετά από αυτή.

 

Είπε λοιπόν, πως σε μια χώρα όπως η Ρωσία «η θητεία του προέδρου πρέπει να είναι πέντε ή ίσως επτά χρόνια» καθόσον μέσα σε τέσσερα ή οκτώ χρόνια δεν προλαβαίνει ο πρόεδρος να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Και γι αυτό, ο Μιρόνοφ προτείνει όχι δύο αλλά τρεις επιτρεπόμενες συνεχείς θητείες!
Θέλει να προσθέσει στον Πούτιν 5 - 7 χρόνια «ακόμα», έσπευσαν να παρατηρήσουν ορισμένοι αν και, έτσι κι αλλιώς, όλοι την ίδια σκέψη έκαναν.
Ο δραστήριος Μιρόνοφ θύμισε πως μια τέτοια μεθόδευση δεν απαιτεί αλλαγή του συντάγματος παρά μόνο μια διορθωτική παρέμβαση στο σχετικό άρθρο του! Και αυτό θα πρέπει να γίνει, κατέληξε, γιατί είναι απαίτηση εκατοντάδων χιλιάδων -ίσως εκατομμυρίων- συμπατριωτών μας. Εδώ, πράγματι, ο Ρώσος αξιωματούχος πέτυχε διάνα. Μεγάλο μέρος της ρωσικής κοινωνίας θεωρεί φυσικό να συνεχίσει ο Βλ. Πούτιν να είναι πρόεδρος. Εκτός των άλλων δεν είναι στις πολιτικές παραδόσεις της Ρωσίας η «αυστηρή» προεδρική εναλλαγή. Αλλωστε, η χώρα έγινε προεδρική μόλις το 1992...


Αγνωστες οι προθέσεις
Όπως αναμενόταν η διεύθυνση της προεδρίας έβγαλε απάντηση μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης Μιρόνοφ. Ότι, δηλαδή, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει κατ επανάληψη τοποθετηθεί πως δεν θα αλλάξει το σύνταγμα και δεν έχει τίποτα καινούργιο να προσθέσει. Προσέξτε, όμως, ότι ούτε ο Μιρόνοφ κάνει λόγο για αλλαγή του συντάγματος... Φυσικά κανείς δεν βρίσκεται μέσα στο μυαλό του Ρώσου προέδρου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί, πολύ περισσότερο που ο Πούτιν έχει μάθει να κρύβει τις πραγματικές προθέσεις του και να ελίσσεται.
Ωστόσο η πολύχρονη εμπειρία δείχνει πως «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά». Ισως ο Μιρόνοφ να θέλησε να κάνει εκδούλευση στον «μέντορά του» ο οποίος τον έφερε από την Πετρούπολη στη Μόσχα και τον ανέδειξε. Η πρακτική αυτή είναι γεγονός ότι «περνούσε» επί Γέλτσιν («γλείφοντας» ανεβαίνεις στην ιεραρχία). Επί Πούτιν, αντίθετα, τίποτα δεν λέγεται τυχαία από τέτοιου επιπέδου στελέχη. Κατά πάσα πιθανότητα, εκτιμούν οι αναλυτές, το θέμα ρίχτηκε προς «ζύμωση» για να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις. Η εποχή που τα «αλέθει» όλα στη Ρωσία είναι το καλοκαίρι και μάλιστα ο Αύγουστος!
Για το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από το σίριαλ των προεδρικών του 2008 (Μάρτιος) αυτό θα γίνει ορατό δια «γυμνού οφθαλμού», στις αρχές Σεπτεμβρίου, εκτιμούν οι ειδικοί. Πολλοί εκ των οποίων αναζητούν επιμόνως μια σοβαρή αιτία -πέραν του συντάγματος- για την οποία ο Πούτιν πρέπει να αποχωρήσει από το Κρεμλίνο. Στις συνεχείς δημοσκοπήσεις, οι δύο «δελφίνοι» νυν πρώτοι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Ιβάνοφ και Μεντβέντεφ, εναλλάσσονται στην πρώτη θέση, ωστόσο το πρόκριμα παίρνει το σημείο που λέει: δεν θα ψηφίσω, αν ο Πούτιν δεν είναι υποψήφιος!
Και βέβαια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στα 55 του χρόνια δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι «θα πάει σπίτι του». Ούτε ο ίδιος, και το έχει δηλώσει. Ανάμεσα στο Κρεμλίνο και το σπίτι του, όμως, υπάρχει σωρεία σεναρίων και δυνατοτήτων προς υλοποίηση, ώστε να παραμείνει στην πολιτική σκηνή.


Οι όροι
Το ερώτημα είναι οι όροι, το εύρος των μοχλών εξουσίας και ο βαθμός παρέμβασης ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Μια πολιτική που ενισχύει την πολιτική - κοινωνική σταθερότητα μέσα στη Ρωσία και επαναφέρει τη χώρα, με νέους και δυναμικούς όρους, στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή.
Το τελευταίο είναι που εκνευρίζει τους άσπονδους «φίλους» της Ρωσίας και του τωρινού προκαθήμενου του Κρεμλίνου.
Τα 5 σενάρια για το μέλλον
1. Το κατά σύνταγμα επιβαλλόμενο: Ο Πούτιν απλά δεν παίρνει μέρος στις εκλογές. Πολύ πιθανό υπό την προϋπόθεση ότι έχει αποφασιστεί πού θα πάει. Πού;
Στο σπίτι του, σενάριο σχεδόν απίθανο.
Επικεφαλής της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, σενάριο δύσκολα υλοποιήσιμο μετά τις πρόσφατες «τριβές» με την ηγεσία του Μινσκ.
Επικεφαλής ενός αναβαθμισμένου Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσίας με ουσιαστική άλλη μη προβλέψιμη από το σύνταγμα εξουσία.
Επικεφαλής ενός αναβαθμισμένου περιφερειακού οργανισμού τύπου Ενιαίος Οικονομικός Χώρος ή Ενωση Ευρωασιατικών Κρατών.
Αναλαμβάνει τα ηνία της... Gazprom ή της Rosnef.
2. Υλοποίηση της πρότασης Μιρόνοφ, μένει για τρίτη θητεία επί 5ετία ή 7ετία! Σενάριο που θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις με τη Δύση. Όλα όμως εξαρτώνται από τις άτυπες συμφωνίες με τις ελίτ στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
3. Επιστρέφει μετά μια θητεία, αφού το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τρεις συνεχόμενες, όχι όμως και... διακεκομμένες!
4. Μεταπήδηση στην πρωθυπουργία και μέσω αυτής ξανά στην προεδρία.
5. Συνδυασμός ορισμένων εκ των προαναφερθέντων σεναρίων.

 

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν, Μιρόνοφ, όροι, προθέσεις
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /