header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
19.12.2007

Επεκτείνεται η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα - Ρωσία Δημήτρης Λιάτσος


Την ενδυνάμωση και διεύρυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των αμυντικών εξοπλιστικών συστημάτων επιβεβαίωσαν, χθες, στη Μόσχα, οι Βλ. Πούτιν και Κ. Καραμανλής, ενώ υπεγράφη και πρωτόκολλο για την ίδρυση της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.


Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, με τον κ. Καραμανλή να υπογραμμίζει το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων επ ωφελεία και των δύο χωρών, ενώ ο Β. Πούτιν εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας για σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε και την απαρέσκειά του για τις προσπάθειες κύκλων της Δύσης να βάλουν εμπόδια στη ρωσο-ελληνική ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία.
«Δεν είχα τον χρόνο να ασχοληθώ με τις απόψεις κάποιων υπαλλήλων των Βρυξελλών», τόνισε ο Ρώσος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ επεκτείνοντας την απάντησή του στα θέματα της ρωσο-ελληνικής στρατιωτικής συνεργασίας υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη συνεργασία με την Ελλάδα σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμα και της συμπαραγωγής». Η Ρωσία, πρόσθεσε, είναι ένας σίγουρος εταίρος και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να ασκήσει επιρροή πάνω της και διευκρίνισε πως η Μόσχα τηρεί αυστηρά όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων.
Βήμα
Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε ως το «προτελευταίο βήμα» πριν από την έναρξη της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη την υπογραφή του πρωτοκόλλου για τη δημιουργία της ίδρυσης της τριμερούς κατασκευαστικής εταιρείας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, εκτίμησε ότι το έργο πρέπει να περάσει στο επίπεδο κατασκευής του πριν από το τέλος του καλοκαιριού του 2008. Στο Κρεμλίνο, ο Κ. Καραμανλής είχε... την τιμητική του. «Κάθε φορά που συναντιόμαστε οι διμερείς μας σχέσεις παίρνουν νέα ώθηση», τόνισε ο Βλ. Πούτιν, υποδεχόμενος στην «πράσινη» αίθουσα του Κρεμλίνου τον επισκέπτη του.
Ο Ρώσος ηγέτης με νόημα εξήρε την προσωπική συμβολή του Ελληνα πρωθυπουργού στη σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας - Ε.Ε., θέλοντας έτσι να τονίσει την ποιότητα και την κατεύθυνση των ρωσο-ευρωπαϊκών σχέσεων όπως τις αντιλαμβάνεται η Μόσχα.
Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λοιπόν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τεθεί υπό κατασκευή το καλοκαίρι, στη σειρά μπαίνει μια επίπονη και σύνθετη διαδικασία για τη συμμετοχή της χώρας μας στην κατασκευή ενός ακόμα αγωγού, φυσικού αερίου αυτή τη φορά, στον «νότιο δρόμο» μεταφοράς αερίου προς την Ε.Ε.
Και βέβαια σημαντική θεωρείται η συνεργασία στον στρατιωτικο-αμυντικό τομέα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την προμήθεια 420 τανκ τύπου ΒΜΡ-3 από τη Μόσχα. Με αιχμή τα δύο αυτά θέματα -ενέργεια και εξοπλισμοί- οι διμερείς σχέσεις έχουν «μεγάλες ευκαιρίες για κοινή επιχειρηματική δράση στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, την αύξηση του αριθμού των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκατέρωθεν, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας σε νέους ελπιδοφόρους τομείς, όπως ο τουρισμός», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Αύξηση
Ο Β. Πούτιν -πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής- με ικανοποίησε όταν θύμισε πως οι διμερείς σχέσεις παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια αύξηση της τάξης του 40%, επισημαίνοντας πως «οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι το 2014 προσφέρονται για διεύρυνση της συνεργασίας, όπου η χώρα μας μπορεί να συμβάλλει με την εμπειρία της από την Αθήνα 2004».
Ο Κ. Καραμανλής εκδήλωσε την επιθυμία του να συμμετάσχουν ελληνικές εταιρείες σε επιχειρηματικές δραστηριότητες κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, ενόψει των Αγώνων 2014 και πρότεινε να κηρυχθεί η χρονιά αυτή «Ετος Ρωσίας» στην Ελλάδα και «Ετος Ελλάδας» στη Ρωσία. Επίσης, ικανοποιήθηκε το αίτημα του κ. Πούτιν για τη διδασκαλία της ρωσικής σε ελληνικά σχολεία και την ίδρυση τμήματος σλαβικών σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διεθνής εταιρεία για τον αγωγό
Ως την εκπνοή του έτους αναμένεται να συσταθεί η Διεθνής Εταιρεία, με έδρα την Ολλανδία, που θα αναλάβει την κατασκευή και την εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, μετά το Πρωτόκολλο για την ίδρυσή της που υπογράφηκε χθες στη Μόσχα.
Όπως δηλώνουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, ο οποίος υπέγραψε ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου το Πρωτόκολλο, μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες η νέα διεθνής εταιρεία θα πρέπει να έχει διεκπεραιώσει τέσσερις ακόμα βασικές διαδικασίες, για να ξεκινήσει το έργο:
Τη σύναψη όλων των απαραίτητων συμφωνιών για τη χρηματοδότηση του έργου.
Την υπογραφή των συμφωνιών για τέλη διέλευσης του αγωγού με τις ενδιαφερόμενες χώρες, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου.
Την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών. 

 

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΣ.Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις, η ΠΓΔΜ έχει / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΔ.Κωνσταντακόπουλος: Μετατροπή της βαλκανικής σε χώρο υποτελών / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΑυτοκινητόδρομος της Μόσχας / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΗΠΑ- Δημοκρατικοί: Ο Πούτιν είναι «απειλή» και ο Τραμπ «άπραγος» / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΗ Ουάσιγκτον είναι ο Νο1 εχθρός για την Μόσχα, πιστεύει το 68% των Ρώσων / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΓια εμμονική συμπεριφορά κατηγορεί η Ρωσία τις ΗΠΑ μετά το έγγραφο / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Οι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας αρχίζουν τις περιοδείες τους / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΣτο Προεδρικό ο Πόντιος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης ΑυγερινόςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο /