header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
20.02.2010

«Παιχνίδια» στρατηγικής με το ξύπνημα της Αρκούδας Θανάσης Αυγερινός


Το 2010 θα είναι για τη Ρωσία έτος περαιτέρω σταθεροποίησης και ρευστοποίησης των προσπαθειών που καταβλήθηκαν από την ηγεσία της επί σειρά ετών.

H πολιτική της Ρωσίας έναντι των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών αποδίδει καρπούς τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2009 η Μόσχα ενίσχυσε αισθητά τις θέσεις της στο λεγόμενο «μετασοβιετικό χώρο», εκμεταλλευόμενη μάλιστα την «απορρόφηση» της Ουάσιγκτον σε συγκρούσεις όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

 

Την εκτίμηση αυτή έκανε στις αρχές της χρονιάς το αμερικανικό ίδρυμα Stratfor και σε άλλη περίπτωση το Κρεμλίνο θα έπρεπε να πανηγυρίζει, προτίμησε όμως να συνεχίσει τη μεθοδική τακτική των χαμηλών τόνων, που αποδείχτηκε πολύ πιο διεισδυτική και αποτελεσματική από τις μεγαλοστομίες και τις πολλές διακηρύξεις. Η ίδια τακτική είχε προσφέρει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Πούτιν να κερδίσει χρόνο και χρήμα από τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές, καθησυχάζοντας σε στιγμές αδυναμίας για τη Ρωσία τον Τζορτζ Μπους με τη σαφή αλληλεγγύη του στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και πετυχαίνοντας, μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, την ανασυγκρότηση της χώρας του μετά τη διαλυτική δεκαετία του 1990.

Πολύ πιο εκτεταμένα από ό,τι συνέβη με τα ρωσικά ΜΜΕ και τους Ρώσους αξιωματούχους, η πρόσφατη θετική για τα ρωσικά συμφέροντα έκθεση συζητείται εντατικά σε μέσα ενημέρωσης της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας, που συμπίπτουν εν πολλοίς στις εκτιμήσεις τους με τους αναλυτές του Stratfor, μιας από τις βασικές «δεξαμενές σκέψης» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί.

Εκτιμήσεις


Κατά τις εκτιμήσεις των ερευνητών του Stratfor, η «σφαίρα επιρροής της Ρωσίας είναι το έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης».
Τα περιφερειακά ΜΜΕ του μετασοβιετικού χώρου αναδεικνύουν την εκτίμηση ότι το 2010 οι θέσεις της Μόσχας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, και μάλιστα προς αρκετές κατευθύνσεις. «Τα αποτελέσματα των ουκρανικών εκλογών θα θέσουν τέρμα στο φιλοδυτικό προσανατολισμό της χώρας και η Ρωσία θα αποκτήσει μια υπέροχη ευκαιρία να εμπλακεί στην οικονομική ζωή της Ουκρανίας, καθώς και στην καθημερινότητα των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας», εκτιμά για παράδειγμα το γεωργιανό Messenger, σημειώνοντας με εμφανή ανησυχία ότι «και η σύναψη τελωνειακής ένωσης Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζαχστάν, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του 2010, θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο τον έλεγχο αυτών των δύο κρατών και θα τα οδηγήσει σε πλήρη εξάρτηση από τη Μόσχα, η οποία μεταξύ άλλων επιθυμεί να εντάξει στην ένωση αυτή την Αρμενία, την Ουκρανία, την Κιργισία και το Τατζικιστάν με σκοπό τον περαιτέρω συντονισμό των συμφερόντων της στις χώρες αυτές».

«Καμιά από τις χώρες που κέντρισαν το ενδιαφέρον της Μόσχας δεν μπορούν τίποτε να της αντιπαρατάξουν και το πιθανότερο είναι ότι θα υποταχθούν στην εξουσία της, με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής, που ξέφυγαν από αυτή τη μοίρα, και ειδικά η περίπτωση της Γεωργίας, η οποία ακολούθησε την οδό της ανεξαρτησίας και το φιλοδυτικό προσανατολισμό, όμως ουσιαστικά βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο της Μόσχας», αναφέρει στο δημοσίευμά του το Messenger σχολιάζοντας την έκθεση Stratfor.

«Ο πόλεμος στη Γεωργία έθεσε τα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας υπό ένα απολύτως νέο πρίσμα.

»Ουσιαστικά η Ρωσία, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Νότια Οσετία, κατέστρεψε μια αμερικανική προωθημένη βάση στην περιοχή, όπως ήταν εκείνη στο Σενάκι, ενώ η καταστροφή του γεωργιανού στόλου και η προοπτική στάθμευσης ρωσικών πλοίων στην Αμπχαζία άνοιξαν τη συζήτηση για το συσχετισμό των ναυτικών δυνάμεων στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», σημειώνεται στην έκθεση.

 

Σταθεροποίηση

Το 2010 θα είναι για τη Ρωσία έτος περαιτέρω σταθεροποίησης και «ρευστοποίησης όλων των προσπαθειών που καταβλήθηκαν από την ηγεσία της επί σειρά ετών», ανέφερε το Πρώτο Κανάλι του Αζερμπαϊτζάν σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του Stratfor. «Τη χρονιά αυτή η Ρωσία θα εξαφανίσει τη βασική εναπομείνασα επιρροή της Δύσης και της Τουρκίας στην Ουκρανία, στο Καζαχστάν, στη Λευκορωσία, στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν και θα προσπαθήσει να θέσει τις βάσεις, ώστε να δημιουργήσει εκ νέου μια πολιτική ένωση σε μεγάλο τμήμα του μετασοβιετικού χώρου», υπογραμμίζει το δίκτυο, σημειώνοντας την εκτίμηση των Αμερικανών αναλυτών ότι «η απόφαση Ομπάμα να στείλει πρόσθετες δυνάμεις στο Αφγανιστάν και η αυξημένη προσοχή των ΗΠΑ στον ισλαμικό κόσμο θα επιτρέψει στη Ρωσία να κάνει σχεδόν ό,τι θέλει στον άμεσο περίγυρό της».

Στα τέλη του 2010 θα γίνει φανερό, κατά τις εκτιμήσεις των ερευνητών του Stratfor, ότι «σφαίρα επιρροής της Ρωσίας είναι το έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και οποιαδήποτε πρόθεση να εμποδιστεί αυτή η διαδικασία θα απαιτεί κολοσσιαίες προσπάθειες, καθώς η Ρωσία θα αναγεννιέται ως μια από τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις».

Όπως ήταν φυσικό, τα ΜΜΕ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αποτίμηση των σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας: «Η Ρωσία, τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούσε άμεσα τις διαδικασίες που λάμβαναν χώρα στην Τουρκία και είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει την επίσημη Άγκυρα προς δύο κατευθύνσεις: πρώτον, να οικοδομήσει με την ενισχυόμενη Τουρκία πιο στενές σχέσεις και, δεύτερον, να εκμεταλλευτεί τις σχέσεις αυτές, ώστε να προσδέσει εντονότερα από την ίδια την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα όσα συνέβησαν την περασμένη χρονιά δημιουργήθηκαν από τη Ρωσία, ωστόσο ορισμένα βήματα που έγιναν από τη Μόσχα τερματίστηκαν με την απόλυτη επιτυχία των Ρώσων».

Με την ενθάρρυνση της τουρκοαρμενικής προσέγγισης, το Κρεμλίνο θέλησε, κατά το Stratfor, να πείσει το Αζερμπαϊτζάν ότι οι Τούρκοι δεν θα υπηρετήσουν πιστά τα αζέρικα συμφέροντα, προξενώντας εμφανές αδυνάτισμα των δεσμών της Άγκυρας με το Μπακού σε όλους τους τομείς δικής της εμπλοκής και ισχυροποίηση των ρωσικών ενεργειακών θέσεων στην περιοχή, όπως δείχνει άλλωστε και η συμφωνία παραχώρησης στη ρωσική «Γκαζπρόμ» όλου του επιπλέον φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

 

 πηγή: Επίκαιρα

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /