header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
19.02.2010 05:16

Η Ουκρανία αναζητεί ισορροπίες με τη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός


Τιμοσένκο και Γιανουκόβιτς στην τελική ευθεία για τον προεδρικό θώκο

H Ουκρανία ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα στη νεότερη πολιτική της ιστορία, πέντε χρόνια μετά την «πορτοκαλί επανάσταση», και το Κρεμλίνο δεν κρύβει τη χαρά του, γιατί η μεγαλύτερη μετά τη Ρωσία πρώην Σοβιετική Δημοκρατία στρέφει ξανά το βλέμμα της προς την Ανατολή και αναζητεί καλύτερες ισορροπίες με τη Μόσχα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της 7ης Φεβρουαρίου.


Η Γιούλια Τιμοσένκο έχει ως αφετηρία της το 25,05% των ψήφων.
Για τον προεδρικό θώκο δίνουν, κατά τα φαινόμενα, αμφίρροπη μάχη ο θεωρούμενος «φιλορώσος» υποψήφιος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο της 17ης Ιανουαρίου 35,32%, και η Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην σύμμαχος του «πορτοκαλί» απερχόμενου προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο και νυν «φιλοευρωπαία – πραγματίστρια», συνομιλητής του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία έχει ως αφετηρία της το 25,05% των ψήφων.

Οι ειδικοί διχάζονται ως προς τις εκτιμήσεις τους για την τελική έκβαση της μάχης, αναγνωρίζοντας από τη μια το σαφές προβάδισμα του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του οποίου το ποσοστό, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, μπορεί να αγγίξει το 50-51% στο δεύτερο γύρο, έναντι 45-46% για της Γιούλια Τιμοσένκο, αλλά και τη ρευστότητα της κατάστασης από την άλλη, καθώς φαίνεται πως στην τελική ευθεία ενεργοποιούνται όλα τα όπλα και όλα τα επιχειρήματα υπέρ του ενός ή του άλλου στρατοπέδου. Συνυπολογίζοντας το ευμετάβλητο του ουκρανικού εκλογικού σώματος και τις ελλιπείς δημοκρατικές παραδόσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί καθοριστικά από οποιαδήποτε προβοκάτσια ή τρικ της τελευταίας στιγμής, ακόμη και από τις καιρικές συνθήκες την ημέρα των εκλογών (!). Σε περίπτωση μεγάλης παγωνιάς, οι καταταλαιπωρημένοι από τους «πορτοκαλί» πειραματισμούς Ουκρανοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να φτάσουν στις κάλπες πολύ πιο οργισμένοι απ’ ό,τι συνήθως, ενώ κάθε άλλο παρά αμελητέα πρέπει να θεωρείται και η επίδραση του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται ακόμη στα χέρια του απελθόντος με το ταπεινωτικό 5% προέδρου Γιούσενκο.

Το «χρέος» του Γιούσενκο


Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης και προεδρικός υποψήφιος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
«Έφυγα για να ξαναγυρίσω, έχω χρέος να σώσω την Ουκρανία από τη διάσπαση», δήλωσε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος Γιούσενκο, αποφασίζοντας να τηρήσει εφέτος την παράδοση την ημέρα των Θεοφανίων –σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο– και να βουτήξει στα παγωμένα νερά για να «αποκαθαρθεί» την ημέρα των Θεοφανίων με το παλαιό ημερολόγιο. Την ίδια στιγμή, προσπάθησε να ακυρώσει την πρώτη μετεκλογικά επικοινωνιακή κίνηση του Κρεμλίνου, που ανακοίνωσε διά του προέδρου Μεντβέντεφ ότι «ξεπαγώνει» το διορισμό του Ρώσου πρέσβη στο Κίεβο, ο οποίος αναμενόταν στην ουκρανική πρωτεύουσα πριν από το δεύτερο γύρο, θέλοντας να δείξει ότι «τώρα που έφυγε ο Γιούσενκο μπορούμε να επικοινωνούμε, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος».

Η ουκρανική προεδρία έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να μην δεχτεί τον Ρώσο πρεσβευτή, ο οποίος, όπως είναι προφανές, θα επιδώσει τα διαπιστευτήριά του μόνο στο νέο πρόεδρο της Ουκρανίας. Και έως τότε ο Βίκτορ Γιούσενκο δεν θα χάσει ευκαιρία να μην μείνει αξέχαστος τόσο στη Μόσχα, όσο και στους περισσότερους συμπολίτες του, αποφασίζοντας, για παράδειγμα, να ανακηρύξει «εθνικό ήρωα της Ουκρανίας» τον εθνικιστή ηγέτη Στεπάν Μπαντέρα, ο οποίος είχε καλέσει τον ουκρανικό λαό το 1941 «να βοηθά με κάθε τρόπο το γερμανικό στρατό για να χτυπηθεί η Μόσχα και ο μπολσεβικισμός». Μπορεί ο τυχοδιωκτισμός του Μπαντέρα για την απόσχιση της Ουκρανίας να αποκηρύχθηκε ακόμη και από τον Χίτλερ και να του στοίχισε αρχικά τη φυλάκισή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και κατόπιν τη δολοφονία του από συνεργαζόμενες μυστικές υπηρεσίες του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1959, ωστόσο οι Ουκρανοί εθνικιστές, που βαφτίστηκαν στη Δύση φιλελεύθεροι, χρειάζονται επειγόντως ήρωες και κατανοητές εξηγήσεις γιατί οδηγούνται από τη μία ήττα στην άλλη.

Το «φιλορωσικό» στρατόπεδο Γιανουκόβιτς, όπως και η επίσημη Μόσχα, καταδίκασαν την ηρωοποίηση Μπαντέρα, ως ενέργεια διχαστική, αν και χωρίς αυτή η πολιτική πόλωση στην ίδια την Ουκρανία αναζητεί αφορμές για να αγγίξει εκρηκτικές διαστάσεις.

 

Σκληρή μάχη

Στον πρώτο γύρο των εκλογών συμμετείχε το 66,76% του εκλογικού σώματος, ενώ στις δημοσκοπήσεις δηλώνει ότι θα συμμετάσχει ως και το 90% των ψηφοφόρων, φαινόμενο που, κατά τους σχολιαστές, δεν μπορεί να αποκλειστεί, εφόσον οι εκλογές λάβουν κρίσιμες και καθοριστικές διαστάσεις για το «μέλλον της Ουκρανίας», την «πορεία και την ανεξαρτησία του έθνους».

Έχοντας εισπράξει όσες περισσότερες ψήφους μπορούσε από το «μετριοπαθές φιλορωσικό» στρατόπεδο, η Τιμοσένκο ανεβάζει τώρα τους «φιλοδυτικούς» τόνους, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει η ρωσική γλώσσα, την οποία παρεμπιπτόντως επιλέγουν να μιλούν καθημερινά 40-60% των πολιτών, να γίνει «δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους». Υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι εντός πενταετίας η χώρα θα έχει ενταχθεί στην ΕΕ, αν και πιο επιφυλακτική είναι η στάση που κρατά έναντι της απολύτως μη δημοφιλούς στον πληθυσμό προοπτικής για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ηγεσία της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατανοώντας ότι μια ευθεία πρόταση «εισόδου» στο ΝΑΤΟ δύσκολα θα περνούσε, έχει ήδη προτείνει είσοδο από το «παράθυρο» και ειδικότερα να ενταχθούν μεμονωμένες ουκρανικές μονάδες στις νατοϊκές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Φιλοδυτικοί Ουκρανοί αναλυτές προτείνουν να δημιουργηθεί «αντιτρομοκρατικό κέντρο» στο χώρο που πρέπει να απελευθερώσει το 2017 το ρωσικό ναυτικό, εγκαταλείποντας τον ιστορικό του ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Οι διεκδικητές της ουκρανικής προεδρίας δεν βιάζονται να τοποθετηθούν για το θέμα, με τον Γιανουκόβιτς να βρίσκεται πιο κοντά στην ιδέα της παράτασης της υπάρχουσας συμφωνίας, ακόμη κι αν απαιτηθεί τροποποίηση του ουκρανικού Συντάγματος, το οποίο και επικαλείται η Τιμοσένκο, προσπαθώντας να πείσει τη Μόσχα να αποδεχτεί ειρηνικά τη συμβατική υποχρέωση της οριστικής αποχώρησης από την Κριμαία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Το Κρεμλίνο δεν δείχνει να βιάζεται, όπως είχε πράξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το φθινόπωρο του 2004, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στη μεγαλύτερη ήττα της ρωσικής διπλωματίας και την επιτυχία της «πορτοκαλί» επανάστασης.

Γι’ αυτό και δεν εκδηλώνει επιθετικά την προτίμησή του σε κάποιον υποψήφιο, όπως είχε πράξει τότε υπέρ του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος με τη σειρά του απευθύνθηκε σε Αμερικανούς εκλογικούς συμβούλους και προσπαθεί να οικοδομήσει ένα «διεκδικητικό» προφίλ έναντι της Μόσχας. Τις προάλλες ζήτησε αυξημένες εγγυήσεις για τους όγκους του φυσικού αερίου που διοχετεύονται στην Ουκρανία και αποτελούν κάθε χρόνο το «μήλο της έριδος» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, που συνηθίζει να «κλέβει» το φυσικό αέριο Ευρωπαίων καταναλωτών για τις δικές του εσωτερικές ανάγκες, καθυστερώντας την εξόφλησή του. «Δεν αμφιβάλλουμε ότι το πρώτο που θα ζητήσει η προεδρία Γιανουκόβιτς είναι εκπτώσεις στο φυσικό αέριο», σχολιάζουν χαμογελώντας αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, που διστάζουν να καταλήξουν τι είναι προτιμότερο για τη Μόσχα: ένας «φίλος», που θα ζητάει όλο χάρες, ή μια «μετανοημένη ξανθιά», που θέλει να χτίσει το προφίλ της «μητέρας – business woman» όλων των Ουκρανών. Η απάντηση θα δοθεί πιθανότατα την Κυριακή, αν και τα δύο στρατόπεδα ετοιμάζονται ήδη για τον παραδοσιακό στην Ουκρανία «τρίτο γύρο», που διοργανώνεται συνήθως όταν η ηττημένη πλευρά δεν αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και βγάλει τους οπαδούς της στο δρόμο σε θερμαινόμενες για να αντέχουν το κρύο σκηνές…

 

 

 πηγή: Επίκαιρα

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /