σχετικά άρθρα
|
23.01.2010 05:38
«Σύννεφα» στις σχέσεις με Ρωσία Θανάσης ΑυγερινόςΗ Μόσχα δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται σφοδρά για την επιτάχυνση ειδικά του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, επομένως και της ελληνικής του διακλάδωσης.
Στην ευγενική διατύπωσή της, η στάση αναμονής εκφράστηκε «μέσα από τις γραμμές» ακόμη και από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, όταν βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. «Νομίζω ότι οι σχέσεις μας όχι μόνο δεν θα χάσουν τη δυναμική των τελευταίων χρόνων, αλλά θα αποκτήσουν και νέα ανάπτυξη», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανησυχίες για την απώλεια της δυναμικής υπήρξαν. Την ίδια στιγμή, δεν απέφυγε το παραδοσιακό ευχολόγιο σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, όπου διαπιστώνεται ότι το πρακτικό – οικονομικό μέρος των συνεργασιών Ελλάδας και Ρωσίας δεν ανταποκρίνεται ούτε στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων ούτε πολύ περισσότερο στη σχεδόν «γονιδιακή» συμπάθεια των δύο λαών.
Διμερή ζητήματα στον… πάγο Δεν λείπουν σχολιαστές που εκτιμούν ότι η κάμψη στις ελληνορωσικές σχέσεις δεν σχετίζεται απαραίτητα με την αλλαγή της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι τα διμερή ζητήματα «είχαν μπει στον πάγο» τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή. Εξαιρετικά αρνητική εντύπωση στη ρωσική διπλωματία φάνηκε να κάνει η ελληνική «ταύτιση» με τις αλλοπρόσαλλες βουλγαρικές κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα, με εμφανή το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στη γείτονα. «Δεν εκτιμούμε απαραίτητα ότι ήταν μια σχεδιασμένη επιλογή, ήταν όμως οπωσδήποτε μια άτυχη στιγμή η ανακίνηση του θέματος των αγωγών», εκτιμούν ρωσικές διπλωματικές πηγές, επιμένοντας ότι όλες οι θετικές δυνατότητες συνεργασίας «είναι όπως πάντα ανοιχτές», αρκεί αυτή να είναι και η επιθυμία της ελληνικής πλευράς. Η Μόσχα δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται σφοδρά για την επιτάχυνση ειδικά του αγωγού φυσικού αερίου South Stream –άρα και της ελληνικής του διακλάδωσης–, η σημασία του οποίου για τα ρωσικά συμφέροντα, αλλά και για την ευρωρωσική συνεργασία, αποκτά πλέον κομβικό χαρακτήρα. Ρόλο- κλειδί για την πλήρη αποκατάσταση του κλίματος θα παίξει, χωρίς αμφιβολία, η προγραμματιζόμενη για τις αρχές του έτους επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα, αλλά προπαντός το ξεκαθάρισμα των επιθυμιών και των σχεδίων της ελληνικής πλευράς. Καλές είναι οι περικοπές των δημοσίων δαπανών, αλλά όταν η Αθήνα υποδέχεται τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής ελληνορωσικής συνεργασίας και υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Ίγκορ Λεβίτιν και δυσκολεύεται να παραθέσει δείπνο προς τιμήν του, δεν κάνει οικονομία, απλώς συνεχίζει να στέλνει προς τη Μόσχα αντιφατικά μηνύματα… short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;