σχετικά άρθρα
|
10.10.2007 00:00
Ξεμέθυσαν οι Γεωργιανοί από το άρωμα των... Ρόδων Δημήτρης ΛιάτσοςΜε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν Ουάσιγκτον, Μόσχα και Βρυξέλλες τις εξελίξεις στη Γεωργία, όπου μια ακόμη «βελούδινη επανάσταση» (η επονομαζόμενη και Επανάσταση των Ρόδων) έχασε πολύ γρήγορα τη λάμψη της. Η κρίση που έχει ξεσπάσει, η οποία συνοδεύτηκε από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, κλείσιμο των ιδιωτικών καναλιών «Ιμεντι» και «Καβκασία» και κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τιφλίδα, ανάγκασε τον Μιχαήλ Σαακασβίλι να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, στις 5 Ιανουαρίου του 2008.
«Νίκη του λαού» Ο Γεωργιανός ηγέτης δήλωσε «μεγαλόψυχα» πως δίνει «μια ευκαιρία στην αντιπολίτευση να δείξει τι αξίζει». Ωστόσο, αξίζει να θυμίσουμε πως τόσο οι προεδρικές όσο και οι βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, με απόφαση του ίδιου του Σαακασβίλι και την ψήφο της ελεγχόμενης από αυτόν Βουλής, είχαν πρόσφατα μετατεθεί από την άνοιξη στο φθινόπωρο του 2008. Οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας, όμως, η κατακραυγή από τη Μόσχα και οι «ανησυχίες» που εκφράστηκαν από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, του άλλαξαν -εν μέρει- τα σχέδια. Τον έκαναν δε να καταλάβει ότι το σύνθημα των διαδηλωτών «Μίσα φύγε» ή η εκτίμηση ότι του «μένουν ακόμη δύο - τρεις εβδομάδες», δεν αποκλείεται να έβγαιναν αληθινά, εάν αποφάσιζε να χτυπήσει τη γροθιά στο μαχαίρι. Έτσι, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση! Τα πράγματα δεν είναι, όμως, τόσο απλά, καθώς ουσιαστικά στη χώρα ισχύει στρατιωτικός νόμος. «Αν οι εκλογές γίνουν χωρίς να αλλάξει η σημερινή κατάσταση πλήρους ελέγχου των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων εξουσίας, των εκλογικών επιτροπών, των Σωμάτων Ασφαλείας, χωρίς να αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας των ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, τότε αναπόφευκτα θα γίνει νοθεία», εκτιμά ο αναλυτής Μόντεστ Κόλεροφ, πρόεδρος του ρωσικού κόμματος «Ελεύθερη Ρωσία». Γι αυτόν -ο οποίος στη Μόσχα ασκεί αντιπολίτευση στο Κρεμλίνο και δεν θεωρείται από την Τιφλίδα «πράκτορας του ρωσικού ιμπεριαλισμού»- το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει η Δύση να «περιτυλίξει» τη νοθεία και τι αντάλλαγμα θα δοθεί στη γεωργιανή εθνικιστική αντιπολίτευση για να μείνει πιστή στους κανόνες της ομερτά...
Απόριψη Είναι επίσης γνωστή η αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βρουν κοινά σημεία αναφοράς, πέρα από τη συνεργασία τους κόντρα στον νυν πρόεδρο. Θα κατορθώσουν να προωθήσουν κοινό υποψήφιο; Πολύ δύσκολο... Ακριβώς σε αυτό ποντάρει ο Σαακασβίλι, δημιουργώντας ένα στενό -και χρονικά πλέον- πλαίσιο εκλογικής αντιπαράθεσης.
short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;