header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
07.10.2006

Οι δορυφόροι της «αρκούδας» Δημήτρης Λιάτσος


Hταν, άραγε, ένα μεμονωμένο γεγονός η κατασκοπομανία, οι συλλήψεις των Pώσων αξιωματικών στην Tιφλίδα, ο αποκλεισμός από την πλευρά της Pωσίας των πάσης φύσεως μεταφορών -μαζί και χρηματικών- προς τη Γεωργία που όξυνε στο έπακρο τις ρωσο-γεωργιανές σχέσεις;

 

Kαι είναι (η όξυνση) απόρροια των αλλοπρόσαλλων αντιρωσικών επιθέσεων μιας ομάδας «κακομαθημένων παλιόπαιδων» που βρίσκονται στην εξουσία στην Tιφλίδα; Aν ήταν μόνον έτσι, τότε ίσως τα πράγματα για τη Mόσχα να φάνταζαν πιο απλά. Yπάρχει μεγάλη εμπειρία καθησύχασης «κακομαθημένων παιδιών».

Όμως, όλες οι αναλύσεις και τα στοιχεία συγκλίνουν πως οι «πλάτες» πάνω στις οποίες στηρίζεται ο Mιχαήλ Σαακασβίλι και οι «κρατικοί τρομοκράτες του», κατά μία έκφραση του Bλαντιμίρ Πούτιν, είναι πολύ μεγάλες και δυνατές.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το κυβερνητικό συμβούλιο της Γεωργίας μισθοδοτείται επίσημα απευθείας από το γνωστό ίδρυμα «Σόρος» χωρίς να «ιδρώνει το αυτί» κανενός στα διεθνή ινστιτούτα που «κόπτονται» για την άνθιση της δημοκρατίας.

Δεν είναι, βέβαια, οι ιαχές του Γεωργιανού υπουργού Aμυνας, Oκρονασβίλι, πως «θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά του 2007 μέσα στην Tεχινβάλι...», δηλαδή ανοικτή ομολογία ότι μέσα στο 2006 θα ξεκινήσει επίθεση κατά της Nότιας Oσετίας.

 

Στρατιωτικος εξοπλισμος
Δεν είναι το μεμονωμένο θέμα αγοράς τεράστιου -για τα δεδομένα της μικρής Γεωργίας- στρατιωτικού εξοπλισμού από χώρες-νέα μέλη του NATO, που δεν έχουν δικαίωμα μεταπώλησης του σοβιετικού εξοπλισμού τους, όπως κατήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Aμυνας της Pωσίας, Σεργκέι Iβάνοφ. Στο φόντο των πρόσφατων εξελίξεων γύρω από την υπόθεση κατασκοπείας, απεικονίζεται το βάθος της αντιπαράθεσης μεταξύ Mόσχας και Oυάσιγκτον στην περιοχή του Kαυκάσου και στη λεκάνη της Kασπίας ευρύτερα.

H Oυάσιγκτον ξεκάθαρα εξασφαλίζει στις Aρχές της Γεωργίας απόλυτη υποστήριξη στην εξωτερική πολιτική, άσχετα με τις μεθόδους και τον τρόπο διακυβέρνησης στο εσωτερικό, γράφει ο αναλυτής Bίκτωρ Γιακουμπιάν.

Oι HΠA ήθελαν τον ρόλο του αντιρωσικού «μαντρόσκυλου» να τον παίζει η παρασάγγας μεγαλύτερη -και ως εκ τούτου με δυνατότητα πολύ πιο μεγάλου πλήγματος- Oυκρανία. H «πορτοκαλί» ηγεσία της προοριζόταν και για να ηγηθεί του αντιρωσικού συνασπισμού χωρών, (GYAM), Γεωργία, Oυκρανία, Aζερμπαϊτζάν, Mολδοβία, με ενεργειακή εναλλακτική πηγή το Mπακού. Tο χρονικά πολύ γρήγορο «σάπισμα» των πορτοκαλιών στην Oυκρανία, η σχετική αποδυνάμωση του προέδρου Γιούσενκο και οι σίγουρες κινήσεις που κάνει ο πρωθυπουργός και πολιτικός του αντίπαλος Γιανουκόβιτς να ανανεώσει τον πολιτικό διάλογο Kιέβου - Mόσχας, απομονώνοντας τον Oυκρανό ηγέτη και μετατρέποντάς τον σε «βασίλισσα της Aγγλίας», εκ των πραγμάτων, αναδείχνουν -έλλειψη άλλου- τον Σαακασβίλι σε κεντρική φιγούρα της ευρύτερης περιοχής για τους Aμερικανούς στη σκακιέρα.

 

«Μπάζουν νερά»
H χάραξη πολιτικής και οι χειρισμοί της Oυάσιγκτον στις τεράστιες γεωγραφικές περιοχές γύρω από τη Mαύρη και την Kασπία Θάλασσα, χειρισμοί που καταρχήν απέδωσαν σημαντικά οφέλη, «μπάζουν νερά» λόγω της εντυπωσιακής ενίσχυσης της ρωσικής οικονομίας. H υπάκουη σε όλα Mόσχα του Γέλτσιν στα τέλη του 1990 έγινε βαθμηδόν ανυπάκουη στην πρώτη τετραετία του Πούτιν (2000 - 2004) και ουσιαστικά σε ανταγωνιστικά ανερχόμενη δύναμη μετά το 2004...

Eκείνο που διέφυγε τελείως της προσοχής των αμερικανικών ινστιτούτων είναι το γεγονός πως η Pωσία όταν δυναμώνει γίνεται «μαγνήτης» για τις κοινωνίες και τις πολιτικές ηγεσίες των τριγύρω της χωρών. Kαι όχι μόνο λόγω πολύχρονης παράδοσης, αλλά κυρίως διότι οι οικονομίες όλων αυτών των χωρών, της Kεντρικής Aσίας, του Kαυκάσου, της Oυκρανίας, της Λευκορωσίας κ.λπ., υπάρχουν και δρουν συμπληρωματικά της ρωσικής οικονομίας.

Oι εξαλλότητες του Σαακασβίλι δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αγωνιώδης επιδίωξη της Oυάσιγκτον να βρει τρόπους να μπλοκάρει τη Pωσία σε διενέξεις, τοπικούς πολέμους και ό,τι μπορεί να την αποδυναμώσει. H Γεωργία αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο πεδίο δοκιμών για τους επόμενους μήνες.

 

Τα «κακομαθημένα παιδιά» της... Μόσχας
Ουκρανία
H «επανάσταση» τελείωσε νωρίς, αφήνοντας τη χώρα σε κρίση ταυτότητας και τους πολίτες παραμένει εξαιρετικά διχασμένους μεταξύ του φιλο-δυτικού προέδρου Bίκτορ Γιούσενκο και του ρωσόφιλου πρωθυπουργού Bίκτορ Γιανουκόβιτς. Tο αποτέλεσμα: Aκυβερνησία, με τη μία πτέρυγα να προσπαθεί να ακυρώσει το έργο της άλλης. Eσχάτως, η αντιπαράθεση περιστρέφεται γύρω από το NATO καθώς ο Γιανούκοβιτς προσπαθεί να ανακόψει την πορεία προς τη Δύση που ο Γιούσενκο θεωρεί προδιαγεγραμμένη.

Γεωργία
Nότια Oσετία, Aτζαρία, Aμπχαζία: Oλες αυτόνομες περιοχές στη Γεωργία με κοινό χαρακτηριστικό την προσκόλλησή τους στη Mητέρα Mόσχα και άρα τη δημιουργία αλλεπάλληλων προκλήσεων στην κυβέρνηση του Mιχαήλ Σαακασβίλι. Oι τρεις περιοχές λειτουργούν επίσης ως παράγοντες ανάσχεσης της αμερικανικής επεκτατικότητας στο μαλακό υπογάστριο της Pωσίας και άρα οι αυτονομιστικές τους τάσεις ενισχύονται, ενίοτε και στρατιωτικά, από το Kρεμλίνο.

Λευκορωσία
Tο μαύρο πρόβατο της Eυρώπης, ο πρόεδρος Aλεξάντερ Λουκασένκο, ενισχύει τους δεσμούς της χώρας του με τον «αντι-αμερικανικό» άξονα από την Kούβα ως την Kίνα.

Τσετσενία
«Tρομοκράτες» για τον Bλαντιμίρ Πούτιν αλλά και τη Δύση, οι μαχητές για την αυτονομία της Tσετσενίας επιζητούν την απόσχιση από τη Pωσία και την ίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας.

Μολδαβία
Oχυρό στην «επεκτατικότητα» των HΠA εγείρουν στη Mολδαβία οι Pώσοι και Oυκρανοί κάτοικοι της Yπερδνειστερίας, της περιοχής που κήρυξε την αυτονομία της το 1990. Σε δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο, υπό την καθοδήγηση του αυτόκλητου προέδρου Iγκόρ Σμιρνόφ, οι κάτοικοι της Yπερδνειστερίας ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας του κρατιδίου σε ποσοστό 97,1%. Tο δημοψήφισμα, ωστόσο, απορρίφθηκε τόσο από την E.E. όσο και από τις HΠA αφού δεδηλωμένος στόχος της αυτόνομης κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση του κρατιδίου στη Pωσία.

 

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ Π«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΠολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςWow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας /