header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.12.2009 05:20

Ρωσικές εξηγήσεις για τον πόλεμο Αχιλλέας Πατσούκας


Στη διάρκεια της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας κατέθεσε μαζί με τη Σερβία σχέδιο διακήρυξης, το οποίο έγινε αποδεκτό, για τα 65 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μιλώντας στην «Κ» για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα για τη Ρωσία, ο Ρώσος υπουργός Eξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε πώς αντιμετωπίζει η χώρα του τις προσπάθειες να μοιραστούν οι ευθύνες της ναζιστικής Γερμανίας με την ΕΣΣΔ για την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με βασικό επιχείρημα το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ.

 

Σ. Λαβρόφ: «Δυστυχώς, στις συζητήσεις για τα αποτελέσματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπάρχουν πολλά απροκάλυπτα ψεύδη, συγκυριακά, κερδοσκοπικά και κακόπιστα συμφέροντα. Η ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχει “γραφτεί πολλές φορές”, αλλά ακόμα και την περίοδο της διπολικής αντιπαράθεσης ποτέ κανείς δεν επιχείρησε να βάλει στο ίδιο επίπεδο το ναζιστικό καθεστώς και τη δικτατορία του Στάλιν. Σε κανέναν δεν έχει έλθει στο μυαλό να συγκρίνει τη ναζιστική απειλή, που σήμαινε την υποδούλωση και την εξόντωση ολόκληρων λαών και την πολιτική της ΕΣΣΔ, η οποία αποδείχτηκε η μοναδική δύναμη η οποία ήταν σε θέση αρχικά να αντισταθεί στην πολεμική μηχανή της χιτλερικής Γερμανίας και στην τελική φάση να επιτύχει τη συντριβή της, η οποία επιταχύνθηκε από το άνοιγμα, έστω και καθυστερημένα, του δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη το 1944. Αυτή τη διαφορά κατανοούσαν πολύ καλά αυτοί για τους οποίους οι ρυθμοί της επίθεσης του Κόκκινου Στρατού ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Απογείωση του ιστορικού ρεβιζιονισμού αποτελεί η προσπάθεια να παρουσιάσουν ως ίδια γεγονότα την 23η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, τη σύναψη δηλαδή της σοβιετογερμανικής συμφωνίας για μη επίθεση και την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία.
Αυτά τα δύο γεγονότα ξεριζώνονται πλήρως από το κοινό ιστορικό περιβάλλον, αποκλείοντας τη συνθήκη του Μονάχου του 1938, η οποία οδήγησε στον διαμελισμό και στην κατοχή της Τσεχοσλοβακίας, προκαλώντας και μια σειρά άλλων εξελίξεων, οι οποίες προοδευτικά προετοίμαζαν τη γερμανική εισβολή και την κατεύθυναν προς την Ανατολή. Οπως υπογράμμισε τον Οκτώβριο στο Βελιγράδι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης ανάλυσης των μαθημάτων της Ιστορίας.
Γι’ αυτό σε όσους αρέσει να χαρτοκλέβουν τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να υπενθυμίσουμε την ευθύνη όσων προτίμησαν τη συνεργασία με τους ναζί αντί για την αντίσταση, όσων πολέμησαν με το μέρος της χιτλερικής Γερμανίας ή την υποστήριζαν μεθοδικά με κάποιες προμήθειες.»
 

πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /