header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01.10.2002 00:00

Γεύση ΑΠΟ ... ΜΟΣΧΑ Θανάσης Αυγερινός


ΠΡΕΜΙΕΡΑ αυτές τις μέρες και στα ρωσικά τηλεοπτικά προγράμματα. Σ' ένα απ' αυτά, το «Τηλεκλουβί», δύο γυναίκες και τρεις άντρες (γιατί τέτοια δυσαναλογία δεν γνωρίζουμε) θα μένουν κλεισμένοι επί δύο εβδομάδες σ' ένα μεταλλικό κλουβί 20 τετραγωνικών, θα κοιμούνται σ' ένα σανιδένιο πατάρι, παρακολουθούμενοι από κάμερες κανονικής και νυχτερινής λήψης και πολλά μικρόφωνα, διεκδικώντας ένα αυτοκίνητο. Επιδίωξη, λέει, των παραγωγών να δείξουν ότι «τα υλικά αγαθά δεν είναι το σημαντικότερο σ' αυτή τη ζωή» και να παρασύρουν παίκτες και τηλεθεατές σε σκέψεις «για το νόημα της ύπαρξής μας» - αχ, αθάνατη Ρωσία, γεια σου! Το κλουβί θα μπορούν να προσεγγίσουν απ' τη μια πλευρά του όσοι ενδιαφέρονται να μιλήσουν, ν' αγγίξουν ή να ταΐσουν τους εγκλείστους, κι όλα αυτά τα ωραία (και προφητικά για κανάλια με μικρούς προϋπολογισμούς) θα διαδραματίζονται -πού αλλού;- στην εσωτερική αυλή του ιστορικού Τσίρκου της Μόσχας, στο «Τσβετνόι μπουλβάρ», δηλαδή στο βουλεβάρτο των Ανθέων.

ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ξανάνθισαν και στο «τσίρκο της κρατικής Δούμας», σύμφωνα με το ρωσικό Τύπο. Επεισοδιακή η συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας για το εάν πρέπει ή όχι να επιστρέψει στη θέση του στην πλατεία Λιουμπιάνκα, μπροστά στο επιβλητικό κτίριο της Κα-Γκε-Μπε, το άγαλμα του ιδρυτή της, Πολωνοεβραίου μπολσεβίκου, Φέλιξ Ντζερζίνσκι, το οποίο είχαν «ξεριζώσει» οι αρχές με τη βοήθεια γερανού τον Αύγουστο του 1991, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών που πανηγύριζαν. Την ιδέα κομμουνιστών και βετεράνων της Κα-Γκε-Μπε υιοθέτησε -τώρα που ανησυχεί για την επανεκλογή του την επόμενη χρονιά- ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, ο οποίος, μπροστά στις αντιδράσεις που συνάντησε, προωθεί σχετικό δημοψήφισμα των δημοτών της πόλης. Η συζήτηση στη Βουλή δεν κατέληξε πουθενά, καθώς άλλοι πρότειναν να στηθεί στην ίδια θέση άγαλμα του τσάρου Νικόλαου Β', άλλοι του Γιούρι Αντρόποφ, πρώην αρχηγού της Κα-Γκε-Μπε και κατόπιν ηγέτη του ΚΚΣΕ για λίγους μόλις μήνες έως το θάνατό του, κι άλλοι φώναζαν ασθενοφόρα και σχολίαζαν ότι «άρχισε η κοινοβουλευτική θεατρική σεζόν».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ φαντάστηκε ότι η ιδέα θα άρεσε στο Κρεμλίνο και στον πρόεδρο Πούτιν, επίσης πρώην στέλεχος και αρχηγό της Κα-Γκε-Μπε, ο οποίος τον έχει παραγκωνίσει και σίγουρα δεν λάθεψε στο ότι η υπόθεση αποτελεί μια καλή αφορμή να επιστρέψει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο. Μάλιστα εκεί που η δεξιά πτέρυγα της Βουλής βλέπει «προσβολή των εκατομμυρίων θυμάτων του κόκκινου τρόμου και συμβολισμούς επιστροφής στον αυταρχισμό και την ατιμώρητη κυριαρχία των μυστικών υπηρεσιών», ο Γιούρι Λουσκόφ εκτιμά ότι ο Ντζερζίνσκι έχει ταυτιστεί με «τη φροντίδα για τα παιδιά του δρόμου και την ανασυγκρότηση των σιδηροδρόμων», αλλά και ότι αδίκως έχει προσβληθεί η μνήμη του δημιουργού του αγάλματος, επιφανούς γλύπτη Γεβγκένι Βουτσέτιτς και είναι ευκαιρία να αποκατασταθεί φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια απ' τη γέννησή του. Ο δήμαρχος της Μόσχας διακινδυνεύει τις σχέσεις του με τη λεγόμενη «δημοκρατική» διανόηση και τους ψηφοφόρους που θ' ακολουθήσουν την έκκλησή της κατά του Ντζερζίνσκι, την οποία έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει 120.000 πολίτες. Μεταξύ των πρώτων διακρίνονται τα ονόματα του βιολοντσελίστα Μστισλάφ Ραστραπόβιτς, της ποιήτριας Μπέλα Αχμαντούλινα, του ιστορικού Εντβαρντ Ραντζίνσκι κ.ά.

ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ έτοιμος να σας γράψω ότι δύσκολα θα περάσει σε δημοψήφισμα μια πρόταση αναστύλωσης του εμπνευστή της Πανρωσικής Εκτακτης Επιτροπής (1917-22), που μετεξελίχθηκε σε Κα-Γκε-Μπε και να διακινδυνέψω το λάθος, να σου μια φρέσκια δημοσκόπηση, που δίνει στους υποστηρικτές της επιστροφής του Ντζερζίνσκι 56% σε όλη τη Ρωσία και 53% στη Μόσχα, έναντι αντιστοίχως 14% και 35%. Δυσκολεύτηκαν ν' απαντήσουν 30% σ' εθνικό επίπεδο και 13% στη Μόσχα κι εμείς πήραμε μια γεύση, γιατί δικαίως λέγεται ότι Μόσχα και υπόλοιπη Ρωσία είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι, που σαν να συγκλίνουν, όμως, με τη διακυβέρνηση Πούτιν. Ε, αν δουλέψουν λίγο κι οι απόμαχοι της Κα-Γκε-Μπε, ο κόκκινος Φέλιξ θα 'χει πάρει άλλη μια εκδίκηση, ευτυχώς αναίμακτη αυτή τη φορά.
 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /