header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.03.2003 00:00

Ρωσικό «όχι» για απέλαση του Ιρακινού πρεσβευτή Θανάσης Αυγερινός «Τα σύννεφα πυκνώνουν, αλλά δεν άρχισε να βρέχει», στις αμερικανορωσικές σχέσεις, σύμφωνα με το σχόλιο του αναλυτή Ιβάν Σαφραντσούκ, ωστόσο οι ομπρέλες έχουν ανοίξει σε Λευκό Οίκο και Κρεμλίνο, καθώς τα δηλητηριώδη διπλωματικά βέλη ανταλλάσσονται με τη συχνότητα βομβών.


Με την ομπρέλα του, λόγω χιονόνερου, επισκέφθηκε ξαφνικά χθες το βράδυ κι ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα Αλεξάντρ Βέρσμποου το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Ιγκόρ Ιβανόφ επανέλαβε «την αναγκαιότητα ταχύτατης διακοπής των πολεμικών ενεργειών και επιστροφής της κατάστασης στην κοίτη του διεθνούς δικαίου», χωρίς όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες των εντατικών, κατά τα φαινόμενα, διαβουλεύσεων.

 

Ιβανόφ με Πάουελ

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Ιβανόφ είχε επικοινωνήσει με τον ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, για να διαψεύσει και αυτοπροσώπως τις αμερικανικές επικρίσεις ότι η Μόσχα έχει παραβιάσει το καθεστώς κυρώσεων στο Ιράκ εξάγοντας στη Βαγδάτη συστήματα ηλεκτρονικών παρασίτων, εκτόξευσης οβίδων κατά τεθωρακισμένων και διόπτρες νυκτός.

«Η Ρωσία τηρεί απαρέγκλιτα τις διεθνείς υποχρεώσεις της, κανένα επιβεβαιωμένο στοιχείο δεν θεμελιώνει τις ανησυχίες, που διατυπώνει η αμερικανική πλευρά από τον περασμένο Οκτώβριο και κάθε παραβίαση του καθεστώτος των κυρώσεων αντιμετωπίζεται ως ποινικώς κολάσιμη από τη ρωσική νομοθεσία», δήλωναν με κάθε ευκαιρία οι Ρώσοι διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

Στο μπαράζ των διαψεύσεων προστέθηκαν και οι εκπρόσωποι των «ύποπτων» εταιρειών, οι οποίοι μάλλον, όμως, περιέπλεξαν τα πράγματα, άλλος εξηγώντας ότι τα συστήματά τους δεν συναρμολογούνται σε ρωσικό έδαφος, άρα δεν εμπίπτουν στη ρωσική νομοθεσία, κι άλλος ομολογώντας ότι «διόπτρες νυκτός πωλούνται πάμφθηνα σε όλα τα καλά παζάρια».

 

Το βαρύ κλίμα

Το σκηνικό των αμερικανορωσικών σχέσεων άρχισε να βαραίνει από την πρώτη στιγμή της πολεμικής επιχείρησης των Αμερικανών. Το περασμένο Σάββατο η Μόσχα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για τις επανειλημμένες, «ανεξήγητες κι επικίνδυνες» πτήσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών κατά μήκος των συνόρων της με τη Γεωργία. Το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αμερικανικό αίτημα απέλασης του Ιρακινού πρεσβευτή, ζητώντας μάλιστα εξηγήσεις για τη νομική του θεμελίωση και το Κρεμλίνο συνεχίζει να δέχεται κοινοβουλευτικές εισηγήσεις -προφανώς χάριν των εντυπώσεων- για να αναλάβει πρωτοβουλία έκτακτης σύγκλησης του Σ.Α. και της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, «ώστε να καταγγελθούν οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ».

 

Η πρεσβεία στη Βαγδάτη

Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι άνδρες των ειδικών δυνάμεων «Ζασλόν» της ρωσικής αντικατασκοπίας έχουν αναλάβει τη φρούρηση της πρεσβείας της Ρωσίας στη Βαγδάτη, όπου παραμένουν 25 υπάλληλοι, αλλά και του στρατοπέδου προσφύγων, που έστησε σε χρόνο ρεκόρ και σε συνεργασία με τις Αρχές του Ιράν, κοντά στα ιρακινά σύνορα, το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών. Η υπόθεση των προσφύγων και «της αποφυγής μιας νέας ανθρωπιστικής καταστροφής με θύματα τους αμάχους» βρέθηκε, κατά το Κρεμλίνο, στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας των Πούτιν και Μπους, που κάποτε καταλαβαίνονταν μόνο με τα μάτια.

Ως καλός ισορροπιστής, που θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις και στο δυτικό κοινό, ο Β. Πούτιν ζήτησε από το Ιράκ «να φερθεί με αξιοπρέπεια στους αιχμαλώτους του», αφήνοντας τα πιο επικριτικά σχόλια για «σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των ρωσικών συμφερόντων στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή» στους υφισταμένους του, οι οποίοι δεν παραλείπουν πάντως να υπογραμμίζουν ότι «η κρίση στο Ιράκ δεν είναι το τέλος του κόσμου, γι' αυτό Μόσχα και Ουάσιγκτον θα πρέπει να κρατήσουν ανοιχτά κανάλια διαλόγου και να διασώσουν την εταιρική σχέση τους».

Η ρωσική διπλωματία διστάζει, αλλά κατανοεί ότι «επί τάπητος έχουν τεθεί οι βάσεις της μελλοντικής δομής του κόσμου μας» και όπως έθεσε ειδικότερα το πρόβλημα στο Συμβούλιο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής ο Ι. Ιβανόφ, «αναμφίβολα θα υπάρξουν προσπάθειες νομιμοποίησης στο Σ.Α. του ΟΗΕ της στρατιωτικής επιχείρησης και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης του Ιράκ, αλλά δεν θα πρέπει να νομιμοποιηθεί η δημοκρατία που φθάνει με τα φτερά των Τόμαχοκ».

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /