header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.04.2008 15:05

Ο Πούτιν αναγνώρισε εμμέσως Αμπχαζία, Νότια Οσετία Αχιλλέας Πατσούκας


Σε έμμεση αλλά ουσιαστική αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας προχώρησε χθες η Μόσχα. Λίγη ώρα πριν από την απογείωση του προεδρικού αεροσκάφους για τη Λιβύη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε διαταγή προς την κυβέρνησή του για την εγκαθίδρυση στενότερων σχέσεων με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές.


Στη λιτή του ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιεί πως η ρωσική κυβέρνηση έλαβε οδηγίες άμεσης έναρξης συνεργασίας με την Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία σε εμπορικό, οικονομικό, κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε επίσης να αναγνωρισθούν οι νομικές οντότητες που έχουν δημιουργηθεί εντός των δύο περιοχών, ενώ όπως συμπλήρωσε, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είναι έτοιμο αν χρειαστεί να προσφέρει προξενικές υπηρεσίες στις δύο αυτές περιοχές. Η κίνηση Πούτιν, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργή της Γεωργίας, κάλλιστα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μικροχειρουργικής ακρίβειας διπλωματική ενέργεια και αυτό γιατί ουσιαστικά παρέχει όλα τα οικονομικά και θεσμικά προνόμια που απολαμβάνει μια δημοκρατία χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά επισήμως τη λέξη «αναγνώριση». Στο μεταξύ, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το ναυάγιο στο Βουκουρέστι που προήλθε ύστερα από τη μη πρόσκληση της Ουκρανίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ και χθες οι μάσκες των ηγετών της χώρας για μια ακόμα φορά έπεσαν.
Τελεσίγραφο από Τιμοσένκο
Τα χαμόγελα, λοιπόν, μεταξύ του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιούσενκο και της πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, που όλο το περασμένο διάστημα βλέπαμε, ανήκουν στο παρελθόν. Η κοινοβουλευτική ομάδα του συνασπισμού Τιμοσένκο εξαπέλυσε κατηγορίες προς τον Ουκρανό πρόεδρο, -ο οποίος ανήκει στον ίδιο κυβερνητικό συνασπισμό με αυτή- πως αυτός τάσσεται με την αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα έθεσε τελεσίγραφο προς τον Γιούσενκο, ζητώντας του να ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί τη συνεργασία του με την κυβέρνηση αλλιώς να προχωρήσει στη διάλυσή της.
Την οργή του Μπλοκ Τιμοσένκο φέρεται να έχει προκαλέσει η διαρροή προς την προεδρική διοίκηση υψηλόβαθμων στελεχών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καθώς και η ακύρωση από τον Ουκρανό πρόεδρο μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που σχεδίαζε η ίδια.
 

πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /