02.10.2007 15:10
Μόνη κερδισμένη στην Ουκρανία είναι η Τιμοσένκο Αχιλλέας Πατσούκας
Οταν τον Αύγουστο του 2006, λίγα λεπτά μετά την ιστορική χειραψία Γιανουκόβιτς - Γιούσενκο, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν βέβαιη την πολιτική ταφόπλακα της Γιούλια Τιμοσένκο, η «Καθημερινή» προέβλεπε πως αργά ή γρήγορα η εφτάψυχη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας θα ήταν αυτή που λόγω της σοφής της απόφασης να μην εμπλακεί στον σαθρό εκείνο συνασπισμό θα έβγαινε κερδισμένη.
Με την καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται και με την πρώτη θέση να αλλάζει οριακά χέρια, από αυτά της Τιμοσένκο σε εκείνα του Γιανουκόβιτς, αρκετά είναι τα σενάρια που μπορούν να συζητηθούν ή να αμφισβητηθούν πλην ενός.
Αυτό της μεγάλης νικήτριας των εκλογών που δεν είναι άλλη από τη Γιούλια. Η αμφιλεγόμενη γυναίκα που σε ενάμισι μόλις έτος κατάφερε να αυξήσει κατά 10% το ποσοστό της. Επιλέγοντας να αφήνει τον Γιούσενκο και τον Γιανουκόβιτς να αλληλοτρώγονται καθημερινά και να λαμβάνουν από κοινού σκληρά οικονομικά μέτρα, η δαιμόνια Τιμοσένκο μάζευε καθημερινά τις ψήφους από τη φθορά των δύο.
Δημόσια εξομολόγηση προς τους Ουκρανούς
Το δυνατό της ωστόσο χαρτί, το οποίο και της βγήκε, ήταν η επιλογή της να προβεί το βράδυ της Παρασκευής σε δημόσια εξομολόγηση προς τους Ουκρανούς, παραδεχόμενη όλες τις προηγούμενες αμαρτίες της. Με καταγεγραμμένο το 80,52% των ψήφων, το «Κόμμα των Περιφερειών» του πρωθυπουργού Βίκτωρ Γιανουκόβιτς εμφανίζεται να λαμβάνει το 32,61%, οριακά δεύτερο έρχεται το «Mπλοκ Γιούλια Τιμοσένκο» με 31,81%, ενώ όπως αναμενόταν, το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιούσενκο συρρικνώθηκε λαμβάνοντας περίπου 14,92%. Ρυθμιστές στα μετεκλογικά σενάρια της επόμενης ημέρας εμφανίζονται να είναι τα μικρότερα κόμματα που κατάφεραν να περάσουν το όριο του 3%, που απαιτείται για την είσοδο στη Ράντα. Αυτά είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα που έλαβε 5,25%, το Mπλοκ Λίτβιν 4,03% και αυτό των Σοσιαλιστών 3,01%. Οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα είχαν ήδη ξεκινήσει πριν καλά καλά ανοίξουν οι κάλπες. Με τον πρόεδρο Βίκτωρ Γιούσενκο λόγω του πενιχρού του ποσοστού να μην είναι σε θέση να βάλει όρους, αλλά να δεχτεί, βέβαιη θεωρείται η πολιτική επανασύνδεσή του με την άσπονδη πολιτική του εχθρό Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία φέρεται να του ανακοίνωσε πως η θέση της πρωθυπουργού τής ανήκει. Στο άλλο στρατόπεδο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών του χάρη στις ψήφους των ανατολικών περιοχών οι οποίες σε συνδυασμό με τα ποσοστά των τριών μικρότερων κομμάτων πιθανότατα να του χαρίσουν την οριακή πλειοψηφία. Οποιο και να είναι το τελικό ποσοστό, θεωρείται βέβαιο πως ούτε η Τιμοσένκο ούτε ο Γιανουκόβιτς θα το δεχτούν εύκολα. Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις στελεχών του «Κόμματος των Περιφερειών», οι οποίοι έλεγαν πως τις προσεχείς ώρες οι δρόμοι του Κιέβου θα πλημμυρίσουν από οπαδούς τους.
πηγή: Η Καθημερινή
Ποια είναι η γνώμη σας;