06.03.2007 15:15
Το παρασκήνιο της υπογραφής για τον αγωγό Αχιλλέας Πατσούκας
Οι διαβουλεύσεις και η άφιξη Πούτιν στην Αθήνα
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Αθήνα – Μόσχα – Σόφια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να επιτευχθεί η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης στη διάρκεια νέας τριμερούς συνάντησης κορυφής στην ελληνική πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανή η άφιξη του ίδιου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα στις 14 ή 15 Μαρτίου, προκειμένου να πέσει με θεαματικό τρόπο η αυλαία στο πολυετές σίριαλ του αγωγού.
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στη Μόσχα, Αχιλλέας Πατσούκας, ο κ. Πούτιν έχει καταλήξει στην απόφαση να έρθει για δεύτερη φορά το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα μας, θέλοντας να σηματοδοτήσει τη σημασία που έχει για τη Μόσχα τόσο η κατασκευή του κολοσσιαίου αυτού έργου, όσο και η στενή σχέση που η Ρωσία επιθυμεί να διατηρεί με δύο χώρες της Ε.Ε., όπως είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Τη σχετική πληροφορία δεν επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε χθες η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να προβεί σήμερα σε ανακοινώσεις. Εξάλλου, ούτε στη Μόσχα ανακοινώθηκε χθες η πραγματοποίηση της επίσκεψης.
Η προοπτική της επανάληψης της τριμερούς συνάντησης κορυφής του Σεπτεμβρίου, όπου είχαν τεθεί οι βάσεις για να εισέλθει η κατασκευή του αγωγού στην τελική του ευθεία, αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον λόγο που ενώ η υπογραφή της συμφωνίας αρχικώς ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, καθυστέρησε προκειμένου να βρεθεί ελεύθερη ημερομηνία στο ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου. Στην περίπτωση που ευοδωθούν οι διαβουλεύσεις πλην του κ. Πούτιν, το «παρών» στην Αθήνα αναμένεται να δώσει και ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ, τον οποίον για τον ίδιο ακριβώς λόγο είχε προσκαλέσει επισήμως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στο πρόσφατο ταξίδι του στη Σόφια.
Υπενθυμίζεται ότι στη διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ των τριών χωρών για τον αγωγό, προβλέπεται ότι οι ρωσικές εταιρείες θα κατέχουν το 51%, οι βουλγαρικές το 24,5% και οι ελληνικές το 23,5%. Η συμφωνία-πλαίσιο ορίζει επίσης ότι η έδρα της εταιρείας που θα κατασκευάσει το έργο, θα είναι χώρα της Ε.Ε. και ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τράπεζες, γεγονός που σημαίνει εγγυήσεις για τις ποσότητες πετρελαίου που θα διέλθουν στον αγωγό. Προβλέπει ακόμη ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη υλοποίησης του έργου τη σύσταση της διεθνούς εταιρείας, ορίζει τα μέρη του έργου και προβλέπει ρητά ότι το Μπουργκάς και η Αλεξανδρούπολη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο αγωγός θα έχει μήκος 288 χιλιόμετρα (από το λιμάνι του Μπουργκάς στη Βουλγαρία έως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης). Από αυτά, τα 127 χιλιόμετρα θα είναι επί ελληνικού εδάφους και τα 161 επί βουλγαρικού. Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα 35 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως, με δυναμικότητα επέκτασης σε 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Ο προϋπολογισμός του έργου (σε τιμές 2005) είναι 950 εκατομμύρια ευρώ και ένα δισεκατομμύριο ευρώ για αγωγό δυναμικότητας 35 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Προβλέπονται ακόμη λιμενικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικοί χώροι συνολικής χωρητικότητας 650.000 κ.μ. στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 450.000 κ.μ. στο Μπουργκάς. Η συνολική διαδρομή του μεταφερόμενου πετρελαίου θα ξεκινά από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχίζει στο λιμάνι του Μπουργκάς και από εκεί στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η διάμετρος του αγωγού θα είναι 36.
πηγή: Η Καθημερινή
Ποια είναι η γνώμη σας;