header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
31.01.2011 00:00

Συνέντευξη του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτη στο πρακτορείο «Ιντερφάξ» Θανάσης Αυγερινός


Όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας υποστήριζαν σταθερά και αποφασιστικά την ιδέα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σημειώνει σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό ως τον «πλέον πράσινο» στην Ευρώπη.

 

Μιλώντας στον υποδιευθυντή του πρακτορείου Βιατσεσλάβ Τέρεχοφ ο κ. Μανιάτης είπε ότι «αν κάποιος άλλαξε θέση, δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι Βούλγαροι εταίροι μας» και η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα μόνο επιβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας στο σχέδιο αυτό. «Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει την προκαταρκτική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού», όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, όπου επιβεβαιώνεται ότι θα πρόκειται για «τον πιο ασφαλή αγωγό από περιβαλλοντική άποψη εξ όσων έχουν κατασκευαστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος» και με βάση τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει στη Βουλή το νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο πετρελαιαγωγός ανακηρύσσεται σε «σχέδιο εθνικής σημασίας» και επιλύονται όλα τα εκκρεμή ζητήματα και οι διαδικασίες για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τη βουλγαρική πλευρά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ, έτσι ώστε να διευκρινιστούν όλα τα τεχνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στη μεθοριακή ζώνη, και από τις δύο πλευρές των συνόρων και κάνει «παν το δυνατό για την προώθηση αυτού του σχεδίου». Η ελληνική πλευρά είναι ενήμερη για τα αρνητικά δημοσιεύματα και σχετικές δηλώσεις στο βουλγαρικό Τύπο «αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι σε τελική ανάλυση θα επικρατήσει η λογική και θα γίνει αντιληπτή η σημασία αυτού του σχεδίου, καθώς και τα οφέλη, που θα έχουν όχι μόνο οι τρεις χώρες μας, αλλά και όλη η Ευρώπη».

Εν αναμονή της οριστικής βουλγαρικής θέσης για το θέμα του αγωγού και της εκτίμησης των περιβαλλοντικών συνεπειών, η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητο «εθνικό προνόμιο» και αναμένεται να ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε «εν δυνάμει παράδοξη» τη θέση της Βουλγαρίας αν καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα, όταν η ελληνική πλευρά και οι ελληνικοί αρμόδιοι φορείς, στηριγμένοι στους κοινοτικούς κανόνες και νόμους κατέληξαν στο ότι ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη δεν αποτελεί απειλή για το περιβάλλον.

«Το δηλώσαμε ανοιχτά και ευελπιστούμε, ότι οι γείτονές μας και φίλοι μας στη Βουλγαρία, θα καταλήξουν επίσης, στο ίδιο συμπέρασμα», είπε ο κ. Μανιάτης, συμπληρώνοντας ότι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί φορείς, καθώς και τράπεζες, εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο έργο ως επενδυτές.

Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης η ελληνική πλευρά έχει συζητήσει στη Μόσχα και κατά την τελευταία επίσκεψη της υπουργού ΠΕΚΑ κ. Τ.Μπιρμπίλη την προοπτική να υποστηριχθεί το σχέδιο του αγωγού «σε οποιοδήποτε διεθνές επίπεδο συμπεριλαμβανομένων και οιονδήποτε κοινοτικών θεσμών», εκτιμώντας ότι «εάν δύο μέτοχοι του τριμερούς έργου τάσσονται υπέρ της υλοποίησής του, αυτό το γεγονός έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», γι’ αυτό και το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να συζητηθεί και στο πλαίσιο του ενεργειακού διαλόγου μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας και στην αρμόδια Κοινοτική Επιτροπή για ενεργειακά θέματα.

«Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη συμφέρει και την Τουρκία» παρατήρησε ο κ. Μανιάτης, σημειώνοντας ότι θα μειωθεί σημαντικά η επιβάρυνση των Στενών του Βοσπόρου και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, την ίδια στιγμή, που «ο αγωγός μας είναι πολύ πιο φτηνός και πιο προχωρημένος από άποψης σχεδίασης και προετοιμασίας» και θα μπορούσε να συνδυαστεί και να συνεργαστεί με τον επίσης υπό σχεδίαση αγωγό Σαμψούντα - Τζεϊχάν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μανιάτης διέψευσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει θίξει το ζήτημα του αγωγού σε επίσημες ή άλλες επαφές με την ελληνική πλευρά ή προσωπικά με τον ίδιο.

Αναφερόμενος στο θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση Εθνικού Φορέα για την άσκηση και διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας. «Ο αρμόδιος φορέας θα αναλάβει να προσδιορίσει τις περιοχές που θα δοθούν προς παραχώρηση για έρευνα, να διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς και να εποπτεύει τις συμβάσεις που θα συναφθούν. Όλοι οι διεθνείς διαγωνισμοί θα είναι πλήρως διαφανείς και θα εξασφαλίσουν το απαραίτητο επιχειρηματικό κλίμα, που θα ανταποκρίνεται στις πλέον υψηλές προδιαγραφές της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας», δήλωσε ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας ότι «σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουμε από περιοχές όπου έχουμε ώριμα και αρκετά συμπληρωμένα ερευνητικά δεδομένα», όπως τμήματα της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους μέχρι περίπου της ακτές της Βόρειας Αφρικής, δηλαδή την Ήπειρο, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και τον Πατραϊκό Κόλπο, περιοχές, οι οποίες «παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον, που τεκμηριώνεται τόσο από πρόσφατες όσο κι από παλιότερες μελέτες που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους, τόσο στη θάλασσα, όσο και στην ξηρά».

«Η δεύτερη περιοχή αφορά στο Λιβυκό Πέλαγος και στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Αιγαίου, τη λεγόμενη Λεκάνη Ηροδότου, μεταξύ Κύπρου, Κρήτης και Αιγύπτου. Στη συγκεκριμένη περιοχή, πρόσφατα έγιναν έρευνες, αλλά δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την ύπαρξη υδρογονανθράκων και, πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει εκτίμηση πιθανών ποσοτήτων τους. Για να πιστοποιηθεί η ύπαρξη υδρογονανθράκων πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες γεωτρητικές έρευνες», είπε ο κ. Μανιάτης προσθέτοντας ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και εκεί, για να ποσοτικοποιηθούν τα αποθέματα, πρέπει να γίνουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /