19.03.2010 18:39
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ συναντήθηκε ήδη με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ
Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε το πρόγραμμά της με τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ. Στην κορυφή της ατζέντας, βρέθηκε η πορεία υλοποίησης της πολυαναμενόμενης συνθήκης START 2. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, οι δύο χώρες βρίσκονται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.
Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις της κ. Κλίντον, η οποία υποστήριξε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες έχουν σημειώσει πρόοδο με αποτέλεσμα σύντομα να επέλθει η υπογραφή της συμφωνίας.
Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προσεκτικές και δεν υπέπεσαν στον πειρασμό να δώσουν ακριβές χρονοδιάγραμμα για την οριστική υπογραφή, καθώς ήδη μια φορά η κοινή δήλωση των δύο προέδρων τον περασμένο Ιούλιο στη Μόσχα περί «γρήγορης υπογραφής» διεψεύσθη στην πορεία.
Η ανανέωση της συμφωνίας START 1, που η ισχύς της εξέπνευσε στις 5/12/2009, αποτελεί έναν από τους πυλώνες της «επανεκκίνησης» των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε διαφωνίες που αφορούν την καταμέτρηση των πυρηνικών όπλων, στην επαλήθευση των στοιχείων και των συστημάτων εκτόξευσης, καθώς και στα αμερικανικά σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη. Εκτιμάται πως η Ρωσία έχει στο οπλοστάσιό της 3.000 πυρηνικά όπλα και οι ΗΠΑ περισσότερα από 2.000. Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών φέρεται πως οι δύο χώρες τείνουν στο να συμφωνήσουν στη μείωση του αριθμού τους σε 1.500 και 1.675 αντίστοιχα.
Σχολιάζοντας το επίπεδο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων ο Σεργκέι Λαβρόφ με μια πολύ προσεκτική διατύπωση τόνισε πως «οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον εχθρός, αλλά ούτε και φίλος». Ενα από τα πεδία διαφωνίας είναι αυτό του Ιράν, το οποίο χθες βρέθηκε στη δεύτερη θέση της ατζέντας των διμερών συνομιλιών. Οπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός, για την χώρα του το Ιράν αποτελεί έναν γείτονα και εταίρο στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον στρατιωτικό τομέα. Η κ. Κλίντον εστιάζοντας στο σκέλος της ρωσοϊρανικής συνεργασίας που αφορά την έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στην πόλη Μπουσέρ το προσεχές καλοκαίρι, εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της. Οπως υπογράμμισε, η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού είναι «πρόωρη».
Μάλιστα η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ζήτησε η Ρωσία να επιβραδύνει τα σχέδια μέχρι το Ιράν αποδείξει πως δεν στοχεύει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Αντιτείνοντας στα επιχειρήματα της ομολόγου του, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε πως η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού παίζει ρόλο-κλειδί για τη διατήρηση της παρουσίας της ΙΑΕΑ στο Ιράν.
Σήμερα, η κ. Κλίντον, η οποία ευχαρίστησε επίσης θερμά τη Μόσχα για τη συνεργασία της στο Αφγανιστάν, θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ στο πρόγραμμά της δεσπόζει η συμμετοχή της στη συνεδρίαση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση, στην οποία πλην των Λαβρόφ και Κλίντον θα συμμετέχουν ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, η επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον και ο ειδικός εκπρόσωπος του Κουαρτέτου Τόνι Μπλερ, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη τρικυμία στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ.
πηγή: Η Καθημερινή
Ποια είναι η γνώμη σας;