header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.08.2008 15:57

Η Μόσχα είναι εδώ! Δημήτρης Λιάτσος


Η κρίση στον Καύκασο και τα αμερικανικά ανδρείκελα και σταδιακά ξανακερδίζει τους γείτονες της.

 

Η Ρωσία αναγνώρισε την εθνική ανεξαρτησία των δύο αυτόνομων Δημοκρατιών, της Νότιας Οσσετίας και της Αμπχαζίας. Η αυτονομία των δύο υπήρχε από τη σοβιετική εποχή, παρέμεινε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ως αποτέλεσμα πολεμικών συρράξεων το 1991-1993, οι δύο κέρδισαν τη de facto ανεξαρτησία τους.

Η πλήρης υποστήριξη της Ουάσινγκτον, η διπλή επίσκεψη Μπους (φωτό) στην Τιφλίδα μέσα σε τρία χρόνια, της Κοντολίζα Ράις και πλειάδας ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων, δημιούργησαν στον Σαακασβίλι την αίσθηση της ασφάλειας και της ατιμωρησίας.
   Ανεξαρτησία η οποία στοίχισε ποταμούς αίματος σε πολέμους που δεν ξεκίνησαν οι ίδιοι, αλλά τους επέβαλε το -τότε- καθεστώς της Τιφλίδας.

 

Ιστορική αναδρομή
   Για τους Οσσέτιους η εισβολή των γεωργιανών στρατευμάτων την 8η Αυγούστου και η δολοφονία περίπου 2.000 αμάχων δεν αποτελούσαν την πρώτη προσπάθεια της Τιφλίδας για εθνοκάθαρση. Η πρώτη ήταν το 1918, όταν ο τότε Πρόεδρος του κυβερνείου της Τιφλίδας, που είχε εκλεγεί ως εκπρόσωπος των «μενσεβίκων», ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο την εκκαθάριση των εδαφών της Οσσετίας από τους κατοίκους της και την ιδιοποίηση αυτών. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, 20.000 ψυχές χάθηκαν, είτε στα πεδία των μαχών, είτε από κακουχίες, πείνα, παγωνιά, μακριά από τα σπίτια τους. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, στις συνθήκες της παραπαίουσας σοβιετικής κοινωνίας του Μ. Γκορμπατσόφ, στην Τιφλίδα ανακηρύσσεται Πρόεδρος ο υπερεθνικιστής και με τάσεις ψυχοπάθειας, Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια. «Η Γεωργία στους Γεωργιανούς» ήταν το σύνθημά του και το 1992 με την απαξιωτική φράση «οι Οσσετοί είναι σκουπίδια που πρέπει να καθαρίσει η γεωργιανή σκούπα», αλλάζει με διάταγμά του τη δομή των αυτόνομων, μετατρέποντας την Οσσετία και την Αμπχαζία σε απλές επαρχίες της Γεωργίας. Στην πράξη επιδιώκει να επιβάλει τη θέλησή του με τα τανκς. Είναι η δεύτερη επιχείρηση γενοκτονίας μέσα στον 20ο αιώνα.
   Η Ρωσία, παρά τη διάλυση που επικρατούσε και τον απόηχο της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, επενέβη και κατάφερε να σταματήσει τηναιματοχυσία. Από το 1992 στη Νότια Οσσετία, το 1994 στην Αμπχαζία, δημιουργήθηκαν ειρηνευτικές δυνάμεις στη βάση της συμφωνίαςΓέλτσιν - Σεβαρντνάτζε στο Ντογκόμις. Τα βήματα ειρήνευσης βρήκαν την υποστήριξη του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, ενώ στην περιοχη, κατέφθασαν παρατηρητές αυτών των οργανισμών. Η Ρωσία είχε την ευθύνη εκπλήρωσης των συμφωνιών, ήταν η εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας της περιοχής.
   Επί 15 χρόνια, με δυσκολίες, παρά τις συχνές προστριβές, τις προβοκάτσιες και την επιμέρους χρήση βίας, οι Ρώσοι κυανόκρανοι, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Γεωργιανούς και Οσσέτιους, Γεωργιανούς και Αμπχάζιους κατά γεωγραφική περίσταση, διατήρησαν την ειρήνη και συνέβαλαν στη δημιουργία διαπραγματευτικών μηχανισμών προσέγγισης των θέσεων των αντίπαλων πλευρών. Από το 2003, όταν στην εξουσία της Τιφλίδας ανήλθε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ως αποτέλεσμα της «ροζ επανάστασης», οι προοπτικές ειρηνικής διευθέτησης των διενέξεων με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία αποδυνάμωσαν.
   Το Μάιο του 2004 στη ζώνη με τη Νότια Οσσετία εισέβαλαν ένοπλα τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου το γεωργιανό πυροβολικό έβαλε κατά της πρωτεύουσας Τσχινβάλι.
Η Μόσχα πίεσε ξανά και κατάφερε να γίνει η υπογραφή πρωτοκόλλου κατάπαυσης του πυρός, ενώ το Νοέμβριο του 2004 να υπογραφεί συμφωνία για τους δρόμους εξομάλυνσης των σχέσεων. Τις υπογραφές τους έβαλαν στο κείμενο ο Πρόεδρος της Νότιας ΟσσετίαςΈντουαρντ Κοκόιτα και ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Ζουράμπ Ζβάνια. Το Φεβρουάριο του 2005 ο Ζβάνια βρίσκεται νεκρός, οι αρχές της Τιφλίδας συνεπικουρούμενες από «ειδικούς» της CIA γνωμοδοτούν ότι ο θάνατός του προήλθε από φυσικά αίτια (εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα από αναμμένο μαγκάλι, ενώ έπαιζε τάβλι στο σπίτι φίλου του!), ενώ η οικογένειά του έχει στοιχεία πως ο Πρωθυπουργός δολοφονήθηκε… Σε κάθε περίπτωση, από την ηγεσία της Γεωργίας εξέλειπε πλέον κάθε φιγούρα που είχε ρεαλιστική προσέγγιση στις διενέξεις. Ο Σαακασβίλι, πλαισιωμένος από Αμερικάνους ειδικούς και συμβούλους, προχωρεί σε μία άνευ προηγουμένου εξοπλιστική πολιτική και μέσα σε 3-4 χρόνια μετατρέπει τη χώρα στην πιο μιλιταριστική χώρα του κόσμου, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Από 30 εκατ. δολάρια στ ρατιωτικό προϋπολογισμό το 2003, φθάνει στα… 970 εκατ. δολάρια το 2007!
Καταπατά μονομερώς όλες τις συμφωνίες. Το καλοκαίρι του 2006 προωθεί στρατεύματα στο φαράγγι του Κοντόρι, σε αντίθεση με όλες τις συμφωνίες για διατήρηση της αποστρατικοποίησης των φαραγγιών. Αρνείται κάθε συζήτηση πάνω στη συμφωνία Πούτιν-Σεβαρντνάτζετου Μαρτίου 2003, για κοινή προσπάθεια επιστροφής των χιλιάδων προσφύγων και για άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής Σότσι-Τιφλίδα.
Η όλη πρακτική του Σαακασβίλι συνοδευόταν από «καυτές» ομιλίες από την έδρα του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για την «ελεύθερη και δημοκρατική» Γεωργία, για τον αγώνα «απελευθέρωσης από το ρωσικό ιμπεριαλισμό». Η πλήρης υποστήριξη τηςΟυάσινγκτον, η διπλή επίσκεψη Μπους στην Τιφλίδα μέσα σε τρία χρόνια, της Κοντολίζα Ράις και πλειάδας ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων, δημιούργησαν στον Σαακασβίλι την αίσθηση της ασφάλειας και της ατιμωρησίας για ό,τι κι αν κάνει. Ακόμα κι αν επιχειρήσει να εξαφανίσει ένα μικρό λαό.
Το σχέδιό του ήταν το ίδιο σατανικό, όπως και των προκατόχων του. Αφού Οσσέτιοι και Αμπχάζιοι είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν να ζήσουν υπό ένα ενιαίο κράτος, το γεωργιανό, τότε ξεκινά εθνική κάθαρση και όσοι επιβιώσουν, αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες… Η γη, ωστόσο, περνά από έλεγχο της Τιφλίδας. Να η «μεγάλη, καθαρή Γεωργία». Πολλοί ειδικοί σε θέματα ψυχιατρικής, αναλύοντας το χαρακτήρα και τα έργα Σαακασβίλι, κάνουν διάφορες διαγνώσεις. Ανάλογη, ωστόσο, προσέγγιση γινόταν και για τον Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια. Πέρα όμως από τα ιατρικά δελτία και τις προσεγγίσεις, οι λαοί της περιοχής δεν έχουν περιθώρια να αναμένουν να αναδειχθούν στην Τιφλίδα «λογικοί» ηγέτες ώστε να ελπίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τη γενοκτονία!

 

Από την αρχαία Περσία
Και τώρα, στο ιστορικό τμήμα αυτής της ανάλυσης. Οι Οσσέτιοι είναι ένα «παρακλάδι» των αρχαίων Περσών, που βρέθηκε στον Καύκασο, με την πλειοψηφία τους να έχει εκχριστιανιστεί γύρω στον 7ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή δύο και πλέον αιώνες πριν από τονεκχριστιανισμό των Ρώσων (988 μ.Χ.) στο Κίεβο!
Στο έδαφος της Νότιας Οσσετίας υπήρχαν τα μοναδικά στο χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης βυζαντινά χριστιανικά μνημεία, τα οποία κατέστρεψαν οι βομβαρδισμοί της 8ης Αυγούστου. Οσσέτιοι και Αμπχάζιοι μπήκαν στη σύνθεση της τσαρικής Ρωσίας δεκαετίες πριν το κυβερνείο της Γεωργίας. Δεν υπήρξαν ποτέ μέρος της Γεωργίας, αλλά πάντα -και στα τσαρικά και στα σοβιετικά χρόνια- είχαν την αυτονομία τους. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είχαν δικαίωμα ανεξαρτησίας, αλλά η Τιφλίδα ποτέ δεν το αναγνώρισε. Η αποδυναμωμένη τότε Ρωσία αποδέχτηκε μία νοσηρή κατάσταση, η οποία ήταν ολοφάνερο πως δε θα φέρει τίποτα θετικό για τους λαούς της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας.
Η Ρωσία σήμερα έχει ενδυναμώσει. Επί 15 χρόνια διαφύλαξε ως «κόρη οφθαλμού» την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, ακόμα και μετά τη μονομερή αναγνώριση του Κοσόβου. Ο νεποτιστής Σαακασβίλι τη νύχτα της 8ης Αυγούστου, με ή χωρίς την έγκριση των Αμερικανών, έχοντας όμως πλήρη τη συναίσθηση της ατιμωρησίας, επεχείρησε μία επέμβαση-αστραπή, όπως την αναφέρουν στην Τιφλίδα. Να διαλύσει την πρωτεύουσα Τσχινβάλι, να προκαλέσει κύμα προσφύγων και συμφόρηση στο τούνελ του Ρόκσκι, τη μοναδική διέξοδο σωτηρίας, να μπλοκάρει εκεί τα ρωσικά στρατεύματα, έχοντας μόνο εναέριους βομβαρδισμούς. Έχοντας όμως πάντα υπό τον πλήρη έλεγχό του την πρωτεύουσα, «εκκαθαρισμένη» από τα «σκουπίδια». Όσο για την πιθανή κατακραυγή για τις πράξεις του, αυτές αναλαμβάνουν να τις παρουσιάσουν «κατάλληλα» στη διεθνή κοινή γνώμη και τις «ελεύθερες» κοινωνίες οι Αμερικάνοι προστάτες και τα διεθνή ΜΜΕ που ελέγχουν.
Σχέδιο ρηξικέλευθο, συγκροτημένο, «λογικό». Μέρη αυτού του σχεδίου ξεδιπλώθηκαν μπροστά στα μάτια μας εκείνο το τριήμερο (8-11 Αυγούστου). Και από πλευράς εκκαθαρίσεων, αλλά κυρίως από πλευράς προπαγανδιστικής υποστήριξης. Το μοτίβο «άσπρο-μαύρο» δούλεψε, η Τσχινβάλι, οι εκατόμβες των αμάχων, είτε «εξαφανίστηκαν», είτε πέρασαν σε δεύτερο πλάνο. Σε πρώτο πλάνο ήταν το γεωργιανό Γκόρι, οι ιαχές Σαακασβίλι ότι οι Ρώσοι ιμπεριαλιστές μετά τη Γεωργία θα υποδουλώσουν τη… Δύση και οι αφοριστικές φράσεις των Ευρωπαίων ηγετών για «υπερβολική αντίδραση» της Ρωσίας. Ως άλλες μωρές παρθένες, ωστόσο, απέφευγαν να απαντήσουν στο ερώτημα: Ποιος και πού έδρασε πρώτος ώστε να έρθει η «υπερβολική αντίδραση»;

 

Στη συνέχεια τι;
Στο 15ήμερο που ακολούθησε μετά τη γεωργιανή εισβολή, η Μόσχα διαπίστωσε πως κυρίως η Ουάσινγκτον και δευτερευόντως η ευρωπαϊκή «Δύση», συνέχιζαν να αρνούνται να αποδεχτούν την καταδίκη του ανυπόληπτου καθεστώτος Σαακασβίλι, αντίθετα άρχισαν πάραυτα οι προσπάθειες επανεξοπλισμού του.
«Η απόφαση αναγνώρισης ήταν δύσκολη υπόθεση, αλλά η μοναδική δυνατότητα διατήρησης της ζωής των ανθρώπων», τονίζει οΠρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Η απόφαση έφερε αντιδράσεις διαφορετικής έντασης και οξύτητας από όλο το δυτικό κόσμο.
Στη Μόσχα μελετούν τις αντιδράσεις, λαμβάνουν υπόψη τις παραμέτρους και ανάλογα θα δράσουν. Αρχικά και σε εντελώς πρακτικό επίπεδο, «πρωτοκολλούν» τις διμερείς σχέσεις με τις δύο αναγνωρισμένες δημοκρατίες. Σύντομα εκεί θα στηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις για τη διασφάλιση του πληθυσμού. Άρα θα παγιωθεί μία κατάσταση, παρά τις αντιδράσεις. Από την Ουάσινγκτον ο σκληρός τόνος στις ανακοινώσεις θα διατηρηθεί τουλάχιστον ως τις εκλογές του Νοεμβρίου. Το ψυχροπολεμικό κλίμα βοηθά, φαίνεται, τα «γεράκια» τύπου Μακέιν. Ωστόσο, δύσκολα κρύβεται το γεγονός ότι η αλόγιστη πολιτική της απερχόμενης ηγεσίας, η διπλωματική της προσέγγιση, εδέχθη ισχυρότατα ραπίσματα μέσα στο 2008. Αρχικά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και τώρα με αιματηρό τρόπο στη Νότια Οσσετία. Η πολιτική εκβιασμού και βιασμού των πάντων «γιατί έτσι μας αρέσει», προσέκρουσε σε πιο νηφάλιες, πιο ρεαλιστικές πολιτικές. Η εμμονή στη στήριξη εγκληματιών μόνο και μόνο επειδή «εμείς τον αναθρέψαμε» βρίσκει αντίσταση. Οι Αμερικάνοι ετοίμαζαν τη Γεωργία ως «βάση» επίθεσης κατά των Ιρανών. Η αποτυχία της επιχείρησης στη Νότια Οσσετία τους έχει «πονέσει» πολύ. Από εκεί πηγάζουν οι σκληρές δηλώσεις και εν πολλοίς ασυναρτησίες της κας Ράις, η οποία είναι προσωπικά υπεύθυνη για το «project» Σαακασβίλι. Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τα γεωργιανά αεροδρόμια, τώρα το «πάτημα» των αμερικανικών αεροσκαφών, προσωρινά τουλάχιστον, μπαίνει υπό ερωτηματικό. Μήπως δεν κρύβεται το «μυστικό» της εμμονής της Ουάσινγκτον να διατηρήσει στην εξουσία τον προστατευόμενό της, αν και είναι ολοφάνερο πως ξόφλησε; Και μήπως -μέχρι να τον «αδειάσει»- αυτός είναι ο λόγος που έχει καλέσει μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου πλειάδα πρώην και μη συνεργατών του Σαακασβίλι αναζητώντας ανάμεσά τους το «διάδοχο»;
Η Ρωσία, μετά τη μονομερή αναγνώριση του Κοσόβου, είχε προειδοποιήσει πως κάποιοι «ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου». Παρ' όλα αυτά απέφυγε να οξύνει την κατάσταση και να πάρει πρωτοβουλία αναγνώρισης των αυτονόμων. Ο Σαακασβίλι της «έλυσε» τα χέρια.
Η Μόσχα σήμερα δείχνει τόσο δυνατή, όσο να μπορεί να αντέξει σε κλυδωνισμούς που θα υποστεί μετά τη μονομερή αναγνώριση της Ν. Οσσετίας και της Αμπχαζίας. Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα πως «διπλά standards» και χρήση του Διεθνούς Δικαίου κατά το δοκούν, δεν είναι δικές της αρχές. «Η Ρωσία δε μπορεί να είναι ο μοναδικός εγγυητής του Διεθνούς Δικαίου, θέλει και μπορεί να είναι ένας από τους εγγυητές της», εξηγεί ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Δούμας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, λοιπόν τέρμα!

 

Παχνίδια αγωγών
Η Γεωργία, χώρα χωρίς ενεργειακά αποθέματα, έχει ωστόσο μετατραπεί σε σημαντικό παράγοντα, αφού είναι η μόνη στον Καύκασο που «πουλήθηκε» -χονδρικώς και λιανικώς- στις ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι είχαν μια δεκαετία στη διάθεσή τους να μπουν σε μια μακρινή, άγνωστη και εν πολλοίς πλούσια σε ενεργειακούς πόρους περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας. Ο εξαντλητικός πόλεμος της Ρωσίας στηνΤσετσενία, τον οποίο θυμίζουμε πως ξεκίνησε το '94 ο μέγας «δημοκράτης» Γέλτσιν, αλλά «περιέργως» οι δυτικοί τον χρεώνουν στον Πούτιν, δημιούργησε ευφορία σε διάφορα επιτελεία της Ουάσινγκτον.
Αλόγιστα και χωρίς οικονομική επαλήθευση, έσπευσαν να στήσουν τον πετρελαϊκό αγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, θεωρώντας πως θα συμπληρώσουν τις μηδαμινές ποσότητες του Αζερμπαϊτζάν με καζακικές και άλλες, αφήνοντας στο περιθώριο τη Ρωσία. Απέτυχαν. Οι Αζέροι φιλότιμα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, που όμως ανέρχονται στο 30-35 % των δυνατοτήτων των αγωγών. Ανάλογα σχέδια προωθούν και με το φυσικό αέριο και τον πολυδιαφημισμένο και εικονικό αγωγό «NABUCCO», φυσικά εκτός Ρωσίας.
Αντίθετα, οι προτάσεις της Ρωσίας πείθουν, έχουν ρεαλισμό και οφθαλμοφανή οικονομικά οφέλη, γίνονται δεκτοί ακόμα και από ηγεσίες χωρών που η Ουάσινγκτον θεωρούσε «τροφίμους» της! Η εντυπωσιακή οικονομική ενίσχυση της Ρωσίας έχει αλλάξει δραματικά την κατάσταση για τα αμερικανικά συμφέροντα, οι δυσκολίες των ινστιτούτων της Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζονται και από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει. Παράλληλα, η Ρωσία δρα ως «μαγνήτης» για τις γύρω δημοκρατίες, κυρίως για τους πληθυσμούς αυτών οι οποίοι κατά εκατομμύρια έχουν μεταφερθεί και εργάζονται ως εμιγκράδες στη Ρωσία. Τα «δημοκρατικά» φρούτα, «πορτοκάλια» «ρόδα» και «τουλίπες», που έφεραν το 2003-2004 τα αμερικανικά ιδρύματα, ξέφτισαν.
Η αρχή του τέλους της μονοκρατορίας γίνεται ορατή και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στον Καύκασο, την Κασπία, τη Μαύρη Θάλασσα, περιοχές που θεωρούνται ως το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, η αίσθηση της αποστροφής προς κάθε τι «αμερικανοεισαγόμενο», τουλάχιστον σε επίπεδο κοινωνιών, ανεβαίνει.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Γιουσένκο π.χ. δε σταματά να βγάζει διατάγματα κατά του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, οι Ουκρανοί κατά 75% (από 68% που ήταν πριν τρεις μήνες) τάσσονται κατά του ΝΑΤΟ και υπέρ της Ρωσίας στη διένεξη του Καυκάσου.

 

Και η Ε.Ε.;
Το μέγα ερώτημα είναι η «Ενιαία» Ευρώπη. Τι θα πράξει; Θα συρθεί στον αμερικανό «ανένδοτο» κατά της Ρωσίας; Θα αγνοήσει τα οικονομικά της συμφέροντα; Θα συνεχίσει τις σαθρές νουθεσίες περί δημοκρατικών ελευθεριών;
Η γηραιά Ευρώπη - Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ακόμα και Βρετανία, έχουν πιο βαθιά γνώση της ιστορικής διαδρομής της Ρωσίας, συχνά μπήκαν στον πειρασμό να βαδίσουν προς αυτή με τα όπλα. Η κατάληξη και τον 19ο και τον 20ο αιώνα ήταν γνωστή για τους «οδοιπόρους» προς Ανατολάς. Θα επιχειρήσουν να την «τιμωρήσουν» με αποκλεισμούς; Η λογική των παγκοσμίων οικονομικών εξελίξεων απορρίπτει τέτοια σενάρια, που μόνο βερμπαλιστικά μπορούν να υπάρξουν.
Πόσο άραγε ακόμα η Ευρώπη θα κτυπά «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» στην προσέγγιση της με τη Ρωσία; Κατά πόσο μπορεί να αποδίδει η πολιτική «πάρε εσύ Μόσχα την άρνηση εισόδου στο ΝΑΤΟ Γεωργίας και Ουκρανίας και βολέψου» και ταυτόχρονα «εσύ Ουάσινγκτον βάλε αντιπυραυλικά συστήματα στην Πολωνία»;
Σε συνθήκες γρήγορης παγκοσμιοποίησης σε εποχές όπου οι «τίγρεις» της Ασίας απειλούν να σαρώσουν τις παγκόσμιες αγορές, σε χρόνια που για τη «γηραιά» Ευρώπη και τον πολιτισμό που θέλει να διαφυλάξει, πληθαίνουν οι προκλήσεις και οι απειλές, ορισμένοι πολιτικοί αρνούνται να βγουν από τον ψυχροπολεμικό ύπνο τους και να αντικρύσουν τις νέες πραγματικότητες. Επιμένουν να πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο στέκεται η Ρωσία. Ίσως να αρνούνται να δουν ότι σχεδόν στο ίδιο κλαδί είναι και... οι ίδιοι.
Στη Μόσχα δηλώνουν πως το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν θα ήταν ένας νέος ψυχρός πόλεμος. Και το εννοούν. Τα ιδεολογικά κλισέ του παρελθόντος έπαψαν να υπάρχουν. Οι Ρώσοι τοποθετούνται με όρους αγοράς, επιζητούν να γίνουν συστατικό στοιχείο του παγκόσμιου οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό κατανοητό, τόσο πιο ανώδυνα θα επανέλθουμε σε κανονικές συνθήκες προσέγγισης των πραγμάτων.

* Ο κος Δημήτρης Λιάτσος είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Διεθνολόγος.

 

πηγή: περιοδικό Δiπλωματία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /