header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
22.03.2011 08:25

Σύγκρουση εδάφους Μεντβιέντεφ - Πούτιν Θανάσης Αυγερινός ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Η σοβαρότερη ώς τώρα ανοιχτή διαφωνία μεταξύ του προέδρου Μεντβιέντεφ και του πρωθυπουργού Πούτιν αποκαλύφθηκε με αφορμή τη διαχείριση της επέμβασης στη Λιβύη από τη ρωσική διπλωματία, με τον Β. Πούτιν να μιλά για «μεσαιωνική σταυροφορία» και τον Ντ. Μεντβιέντεφ να ανταπαντά ότι οι απρόσεκτες διατυπώσεις οδηγούν σε «σύγκρουση πολιτισμών».

 

Την αρχή έκανε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος, συνομιλώντας με εργάτες σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Βότκινσκ των Ουραλίων, χαρακτήρισε το ψήφισμα 1973 «ελλιπές και ελαττωματικό» και «μεσαιωνική έκκληση για σταυροφορία», που επιτρέπει σε οποιονδήποτε οποιαδήποτε μέτρα εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Ο Β. Πούτιν ξεκαθάρισε ότι εκφράζει «προσωπική άποψη», καθώς η εξωτερική πολιτική της χώρας αποφασίζεται από τον πρόεδρό της, ωστόσο συνέχισε εκτιμώντας ότι η Λιβύη φυσικά και δεν είναι δημοκρατικό κράτος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι «κάποιος μπορεί να επεμβαίνει σε μια εσωτερική, έστω και ένοπλη, σύγκρουση, έξωθεν, υπερασπιζόμενος τη μία από τις πλευρές». Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την ευκολία με την οποία λαμβάνονται πλέον οι αποφάσεις για άσκηση βίας στις διεθνείς υποθέσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ, που «τους έχει γίνει συνήθεια», και απαρίθμησε τις αμερικανικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, «που ήρθε η σειρά της». «Με πρόφαση την υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού όμως από τα αεροπορικά χτυπήματα στο έδαφος σκοτώνονται ακριβώς οι άμαχοι. Πού είναι η λογική και η συνείδηση; Δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο», κατέληξε ο Β. Πούτιν, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ώς το 2013 το διπλασιασμό της παραγωγής των τακτικών και στρατηγικών πυραυλικών συστημάτων και τη δαπάνη έως και 2 δισ. ευρώ για την ανανέωση του 70% του εξοπλισμού του ρωσικού στρατού έως το 2020.

Σηκώνοντας αμέσως το γάντι και προσκαλώντας δημοσιογράφους στην εκτός Μόσχας κατοικία του στο Γκόρκι, ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ κάλεσε τους πάντες να είναι στο μέγιστο βαθμό προσεκτικοί σε δηλώσεις για τη Λιβύη, χαρακτηρίζοντας «ανεπίτρεπτες και απαράδεκτες» τις εκφράσεις που μπορούν «να οδηγήσουν σε σύγκρουση πολιτισμών, όπως οι σταυροφορίες κ.λπ., διότι μπορεί όλα να τελειώσουν πολύ χειρότερα από ό,τι συμβαίνει σήμερα». Ο κ. Μεντβιέντεφ υπερασπίστηκε το τελευταίο ψήφισμα του Σ.Α. ως «επιχειρηματολογημένη άρνηση της άσκησης βέτο», προσθέτοντας ότι αυτές ήταν οι οδηγίες του προς το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο όμως αρχικώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κομερσάντ», συζητούσε σοβαρά την άσκηση βέτο, που προφανώς επιθυμούσε και ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε εμμέσως και στις προτάσεις του αρχηγού του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος άρχισε την επίσκεψή του στη Ρωσία από την Αγία Πετρούπολη, καλώντας τη Μόσχα να σκεφτεί τους τρόπους συμμετοχής και Ρώσων στρατιωτικών στις ενέργειες των διεθνών συμμαχιών που διαμορφώνονται στον τομέα της ασφάλειας. Κατά τον Ντ. Μεντβιέντεφ, άμεση συμμετοχή δεν είναι δυνατή, όμως μπορούν να αξιοποιηθούν οι μεσολαβητικές δυνατότητες της Μόσχας, που δεν διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Λιβύη και θα μπορούσε να συμβάλει στην ανεύρεση μιας «συμφωνημένης πολιτικής για την αποκατάσταση της τάξης στη Λιβύη», που εμφανώς σήμερα δεν υπάρχει.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /