header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.09.2009

Ο Πούτιν ξανάρχεται! Δημήτρης Λιάτσος


Το Ρωσικό σύνταγμα και οι «αλχημείες». Νομοθετική ….παρένθεση ο Μεντβέντεφ.

 

Το 2009 θα είναι λόγω της οικονομικής κρίσης πολύ δύσκολη χρονιά. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η ιδέα για εξάχρονη προεδρική θητεία θα αρχίσει να υλοποιείται μετά το 2012. Ίσως δημιουργηθούν προϋποθέσεις για πρόωρη πρακτική της εφαρμογή…

Με δεδομένο ότι στο Σύνταγμα δεν υπάρχει όρος που να απαγορεύει σε έναν πολιτικό να εκλεγεί στην Προεδρία περισσότερες από δύο φορές, διακεκομμένα (απαγορεύει την εκλογή πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες), να το εύκολο συμπέρασμα. Θα φάμε στη «μούρη» τον Πούτιν επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια ακόμα.
   Η άποψη αυτή του Ρώσου πολιτικού αναλυτή και κατά σύμπτωση εκφραστή των φιλελεύθερων, φιλοδυτικών απόψεων, Ντμίτρι Ορέσκιν, αφήνει να εννοηθεί πως η πρόσφατη αλλαγή στο ρωσικό σύνταγμα για αύξηση της θητείας του Προέδρου από τέσσερα στα έξι χρόνια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ειλημμένη υποχρέωση του Προέδρου Μεντβέντεφ για επαναφορά στην Προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
   Στην πολιτική, θεωρούν πολλοί, ο εκχυδαϊσμός αποτελεί μέτρο. Η απλοποιημένη φόρμουλα που πεισματικά προωθούν δυτικά ΜΜΕ αναφορικά με τις εναλλαγές στην ανώτατη πολιτική εξουσία, είναι περίπου η εξής: ο Μεντβέντεφ, άνθρωπος απολύτου εμπιστοσύνης του Πούτιν, αναλαμβάνει Πρόεδρος με την εκχώρηση σε αυτόν του τεράστιου κύρους που διέθετε πριν ένα χρόνο ο Πούτιν, κερδίζει τις εκλογές και πάραυτα προωθεί την αύξηση της προεδρικής θητείας. Με δεδομένο ότι στο σύνταγμα δεν υπάρχει όρος που να απαγορεύει σε έναν πολιτικό να εκλεγεί στην Προεδρία περισσότερες από δύο φορές, διακεκομμένα (απαγορεύει την εκλογή πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες), να το εύκολο συμπέρασμα. Θα φάμε στη «μούρη» τον Πούτιν επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια ακόμα. Οι εταιρείες PR και τα πολυπληθή «ιδρύματα» και κέντρα αναλύσεων και στη Ρωσία, μιμούμενα εν πολλοίς τα πολύ πιο έμπειρα δυτικά, ακολουθούν την πεπατημένη. Όλο αυτό το «μαγείρεμα» με τη θητεία είναι μάλλον απόρροια κάποιας συμφωνίας Πούτιν-Μεντβέντεφ. Για ποιον; Ένας θεός ξέρει. Νομίζω ότι ούτε οι ίδιοι ξέρουν…, δίνει τη δική του «βαθυστόχαστη» ανάλυση ο «βασιλιάς» των πολιτικών αναλύσεων στα χρόνια του Γέλτσιν, Ίγκορ Μπούνιν. Από τη δική του πλευρά ο πλασαρισμένος την 8ετία Πούτιν ως αναλυτής του Κρεμλίνου, Γκλεμπ Παβλόφσκι, εκτιμά πως η αύξηση της προεδρικής θητείας μαρτυρά πως «ο Μεντβέντεφ ξεκίνησε για ένα μακρύ (προεδρικό) δρόμο»…
   Στο δυτικό καταναλωτή ειδήσεων σχεδόν καθόλου δεν έχει φτάσει το σύνολο των σημαντικών πολιτικών μεταρρυθμίσεών που -μαζί με την αύξηση της θητείας- πρότεινε πρόσφατα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
   Τα τελευταία 15 χρόνια το εθνικό μοντέλο δημοκρατίας στη Ρωσία γενικά μπήκε στη ζωή. «Περπάτησε». Με αδυναμίες, με λάθη, με εσκεμμένες συχνά διαστρεβλώσεις. Όμως σταθεροποιήθηκε. Τώρα, λένε οι ειδικοί, χρειάζεται «φτιασίδωμα», διάφορες βελτιώσεις ανάλογα με τους στόχους που μπαίνουν μπροστά στην κοινωνία.
   Ο βασικός στρατηγικός στόχος είναι η πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική, πολιτική, στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας μέχρι το 2020-25.
   Μέσα σε αυτό το χρονικό όριο και οι αμερικανικές μελέτες εκτιμούν πως η Ρωσία μπορεί να βγει στο επίπεδο των 5 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου. Μπορεί να βγει, μπορεί και να μη βγει.
   Αυτό εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας. Το 2009 θα είναι λόγω της οικονομικής κρίσης πολύ δύσκολη χρονιά. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η ιδέα για εξάχρονη προεδρική θητεία θα αρχίσει να υλοποιείται μετά το 2012. Ίσως δημιουργηθούν προϋποθέσεις για πρόωρη πρακτική της εφαρμογή…
   Η Ρωσία κράτησε ρυθμούς ανάπτυξης σταθερά γύρω στο 7%, το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού υπερτριπλασιάστηκε, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ξέφυγε από τα όρια εξαθλίωσης που βρέθηκε τη δεκαετία του ’90, οι γεννήσεις για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια ξεπέρασαν τους θανάτους το 2007, η αμυντική ικανότητα της χώρας ανέβηκε αισθητά. Η αισιοδοξία και η εθνική υπερηφάνεια, σημαντικά συστατικά στοιχεία για την ευαισθησία του μέσου Ρώσου πολίτη, επανήλθαν πρόσφατα.
   Η σημαντική ανοδική πορεία της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια αποτελεί «πόλο έλξης» για τις γειτονικές πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, ορισμένες εκ των οποίων (Γεωργία, Ουκρανία…) έχουν ηγεσίες που ακολουθούν ανοικτή αντιρωσική πολιτική.Η ανησυχία πολλών στη Δύση από την ανερχόμενη ισχύ της Ρωσίας διέλυσε μέσα στην πολιτική ελίτ τις όποιες φρούδες ελπίδες ότι το κατεστημένο που κυριάρχησε πάνω στη γη την προηγούμενη 20ετία θα δεχτεί τη ρωσική αναγέννηση με «χειροκροτήματα». Προωθείται, λοιπόν, ένα πολιτικό σύστημα αξιών στηριζόμενο στις μεσοπρόθεσμες (επί 20ετία) ανάγκες της χώρας. Μπορεί κανείς να εκτιμήσει όπως θέλει την πορεία των τελευταίων χρόνων, ωστόσο ένα είναι αδιαμφισβήτητο, εκτιμά ο αναλυτής Ντμίτρι Ορλόφ. Για πρώτη φορά στη ρωσική ιστορία ακολουθείται πολιτική της ευρύτατης πλειοψηφίας.
   Η κρατική Δούμα περνάει από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια θητείας. Τα μικρά κόμματα επιδοτούνται με 2-3 βουλευτές αν δεν καταφέρουν να μπουν στη Δούμα. Η εκπροσώπηση σε 2/3 της περιφέρειας τα απαλλάσσει από τη συλλογή 2 εκατομμυρίων υπογραφών για εκδήλωση υποψηφίου Προέδρου. Παράλληλα, αυξάνεται σημαντικά (κατά 40 φορές) η χρηματοδότηση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων από κρατική επιχορήγηση. Και βέβαια, προτείνεται χρονικό πλαφόν για τους κομματικούς ηγέτες.
   Η αύξηση της χρονικής διάρκειας των 2 παλλαϊκά εκλεγμένων οργάνων -Προεδρίας και Δούμας- του Προέδρου και των βουλευτών, αυξάνει τη νομιμότητα όλου του συστήματος εξουσίας, θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Τσεσνόκοφ. Η αχανής Ρωσία, για να πετύχει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε ένα σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον, έχει ανάγκη σκληρής κεντρικής εξουσίας. Η ρωσική πολιτική κουλτούρα είναι «κεντροποιημένη». Η κεντροποίηση της εξουσίας για μας είναι και ανάγκη και αξία και αγαθό, δίνει τη δική του άποψη στην «Ιζβέστια» ο επικεφαλής του «Κέντρου Πολιτικής Συγκυρίας», Βιτάλι Ιβανόφ. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου συμφωνεί πως η αύξηση της θητείας Προέδρου και Βουλής συνάδει με τα στρατηγικά προγράμματα ανάπτυξης της χώρας στις δύο επόμενες δεκαετίες. Στο επίπεδο των προσωποποιήσεων ας μην είμαστε σίγουροι για το οφθαλμοφανές. Η Ρωσία απέδειξε ότι είναι χώρα των εκπλήξεων…

 


πηγή: περιοδικό Δiπλωματία 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ Π«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΠολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςWow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας /