header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.03.2010 17:57

Ήρωας με το αζημίωτο Δημήτρης Λιάτσος


Ανταπέδωσε ….την τιμή η Γεωργία γιατί ο Σαακασβίλι παρασημοφόρησε τον Μακ Κειν.

Τον Ιανουάριο έγιναν δύο ενδιαφέρουσες και με άμεση διασύνδεση μεταξύ τους τιμητικές διακρίσεις. Στην Ουκρανία ο ηττημένος πρόεδρος Βίκτορ Γιουσένκο, λίγο πριν απαλλάξει τους συμπατριώτες του από την καταστροφική του παρουσία, ανακήρυξε ήρωα, μετά θάνατον, τον εθνικιστή Στεπάν Μπαντέρα.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι έκανε Γεωργιανό ήρωα τον Μακ Κέιν ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Γεωργία «αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους τους λαούς που αγαπούν την ελευθερία…»
   Πρόκειται για τον συνεργάτη του Χίτλερ και δολοφόνο, πριν τον πόλεμο, του υπουργού Εσωτερικών της Πολωνίας, Περάτσκι, ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου συμμετείχε στην εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων απλών πολιτών, Πολωνών, Εβραίων Ρώσων, Ουκρανών, Λευκορώσων…. Τις ίδιες περίπου ώρες στην Τιφλίδα, ο κουμπάρος του Γιουσένκο Μιχαήλ Σαακασβίλι, επέδιδε το παράσημο του ήρωα της Γεωργίας στον… Τζον Μακ Κέιν! Ναι, τον Αμερικανό γερουσιαστή και επίσης αποτυχημένο υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι πως η διάκριση του «ήρωα» είθισται να δίνεται σε πολίτες της χώρας (Ουκρανίας, Γεωργίας). Και στις δύο περιπτώσεις, οι διακρίσεις -κατ’ εξαίρεσιν- δόθηκαν σε ανθρώπους που δεν είναι πολίτες της χώρας που τους τιμά. Αυτό έχει να κάνει βέβαια με το «σεβασμό» και την «εκτίμηση» που τρέφουν οι δύο κουμπάροι προς την ιστορία της χώρας τους. Ας είναι… Ο Γιουσένκο μας αποχαιρέτησε…
   Ο Σαακασβίλι, ζώντας με τις φαντασιώσεις του επιμένει να τροφοδοτεί -προς το παρόν με επιτυχία πρέπει να παραδεχτούμε- συγκεκριμένους κύκλους στις ΗΠΑ, φυσικά με το αζημίωτο.
   Έκανε Γεωργιανό ήρωα τον Μακ Κέιν για τις φράσεις αυτού, πως η Γεωργία επί Σαακασβίλι «αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους τους λαούς που αγαπούν την ελευθερία…». Ή το αμίμητο εκείνο, τον Αύγουστο 2008, πως «όλοι στην Αμερική αυτές τις ώρες νιώθουμε λίγο… Γεωργιανοί».
   «Αυτές οι ώρες» ήταν εκείνες που ο Σαακασβίλι ισοπέδωνε την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσκινβάλι, με την συνδρομή και υποστήριξη των ομοϊδεατών του Μακ Κέιν στην Ουάσινγκτον, του τότε προέδρου Μπους και της Κοντολίζας Ράις. Σήμερα ακόμα και εμπειρογνώμονες του ιδρύματος Νίξον, συστήνουν στον Μακ Κέιν να είναι πιο προσεκτικός στις ενθουσιώδεις αναφορές του Σαακασβίλι. Διότι ο «φάρος της Δημοκρατίας» στην περιοχή του Καυκάσου έχει «σβήσει» ακόμα και για την αμερικανική επιθεώρηση «The National Interest». Ενώ η ανθρωπιστική οργάνωση «Freedom House», ανακοινώνει δειλά δειλά πως η Γεωργία «είναι επιμέρους ελεύθερη, με έντονες αρνητικές τάσεις εξαιτίας των πολυάριθμων στοιχείων καταπάτησης της δημοκρατίας. Και σε ανακοίνωση της Human Rights Watch γίνεται λόγος για την «πολιτική του προέδρου Σαακασβίλι η οποία δεν εμποδίζει τις παράνομες πράξεις, αντίθετα τις επικροτεί…».
   Οι διεθνείς αυτές οργανώσεις με αναμφίβολα μεγάλες εμπειρίες στην τέχνη του γραπτού λόγου, σίγουρα παρουσιάζουν «θαύματα» λεκτικά στην προσπάθειά τους να «απαλύνουν» στο χαρτί την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον «φάρο» της δημοκρατίας στον Καύκασο.
   Σε πολλά ινστιτούτα αναλύσεων στις ΗΠΑ, δημοσιεύονται πλέον ανοιχτά απόψεις και ερωτηματικά, τι κέρδισε η Ουάσινγκτον από τον πατρονάρισμα του αμφιλεγόμενου Σαακασβίλι και αν η «τιμή» του εγχειρήματος αξίζει να συνεχιστεί η υποστήριξη σε αυτόν.
   Ο πρώην σύμβουλος του Ρέιγκαν, αναλυτής σήμερα στο Cato Institute, Ντουγκ Μπάντοου, εκτιμά πως ανακηρύσσοντας τη Γεωργία «στρατηγικό εταίρο» οι ΗΠΑ πήραν ως «αντάλλαγμα» ένα σύνολο προβλημάτων, παρά οφέλη.
   Κάποιοι τολμούσαν να κάνουν αυτές τις εκτιμήσεις και αμέσως μετά την γεωργιανή εισβολή στη Ν. Οσετία. Ωστόσο, οι φωνές του σκεπάζονταν από τις ιαχές των Σαακασβίλι, Ράις, Μακ Κέιν κ.ά. που πλειοδοτούσαν σε «άσφαιρες» αντιρωσικές βολές.
   Σήμερα έχει «ξεχαστεί» ωστόσο, είναι γεγονός πως εκτός των δισεκατομμυρίων δολαρίων που πήρε το διάστημα 2004-2008, το καθεστώς Σαακασβίλι, (στο διάστημα αυτό ξόδεψε για εξοπλισμούς περίπου ένα δισ. δολάρια!), μετά τον Αύγουστο 2008, η Ουάσινγκτον έδωσε στην Τιφλίδα ακόμα ένα δισ. δολάρια.
   Λίγους μήνες αργότερα, στις Βρυξέλλες, στη Διάσκεψη για την αποστολή βοήθειας στην Γεωργία, οι Αμερικανοί ηγήθηκαν της προσπάθειας και πέτυχαν επίδοση βοήθειας ακόμα τεσσάρων δισ. δολαρίων «προς εξάλειψη των συνεπειών της διένεξης».
   Όπως αποκαλύπτει η μη κυβερνητική οργάνωση «Transparency International», παρά την επιβολή του «άκρως απορρήτου» στην προαναφερόμενη απόφαση, τα χρήματα αυτά κάθε άλλο παρά για την «εξάλειψη των συνεπειών της διένεξης» πήγαν. Ξοδεύτηκαν, λένε οι αναλυτές της οργάνωσης, για την αποφυγή της οικονομικής κρίσης και της πρόσκαιρης αποφυγής της κατάρρευσης του καθεστώτος Σαακασβίλι. Με άλλα λόγια, τους μήνες που η παγκόσμια οικονομική κρίση από τις ΗΠΑ περνούσε στην Ευρώπη και έπληττε τις οικονομίες χωρών μελών, οι «ανθρωπιστές» στις Βρυξέλλες, έβγαζαν από τα ταμεία τους τέσσερα δισ. για να σώσουν τον Σαακασβίλι και το καθεστώς το οποίο πάραυτα άρχισε να ξανά στήνει το διαλυμένο στράτευμα της Γεωργίας.
   Το «κέρδος» των ΗΠΑ ήταν αρχικά η αποστολή 1.700 Γεωργιανών στρατιωτών στο Ιράκ και πρόσφατα η συμμετοχή τους στο Αφγανιστάν. Ο πολυπράγμων γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ (ο οποίος μάλλον θα είναι ο επόμενος «ήρωας» της Γεωργίας του Σαακασβίλι, αν προλάβει…) χαρακτήρισε την Τιφλίδα «ιδιαίτερα δραστήριο μέλος στη μάχη για την παγκόσμια ασφάλεια…».
   Η ανεξάρτητη επιτροπή, υπό την Ελβετίδα διπλωμάτη Χάιντι Ταλιαβίνι, η οποία ερεύνησε διεξοδικά τον πόλεμο στον Καύκασο τον Αύγουστο 2008, παρά τις διπλωματικές «περικοκλάδες», κατέληξε στο συμπέρασμα πως, πράγματι, τον πόλεμο άρχισε η Γεωργία με επίθεση στη Νότια Οσετία και κατόπιν έγινε η παρέμβαση του ρωσικού στρατού που διέλυσε και διασκόρπισε τα γεωργιανά στρατεύματα των αμερικανικών δισεκατομμυρίων. Η απόφαση της επιτροπής Ταλιαβίνι, βέβαια, εκδόθηκε τον Οκτώβριο 2009, η «βοήθεια» προς την Τιφλίδα δόθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Όχι πως θα άλλαζε κάτι, απλά κρατήθηκαν τα προσχήματα.
   Συμπέρασμα-ερώτημα:
   Τόσα δισεκατομμύρια με αντάλλαγμα τι; Δύο αποστολές Γεωργιανών σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ένα «μαντρόσκυλο» που γαβγίζει στον ασταθή και πολυαίμακτο ρωσικό φράκτη στον Καύκασο,…α, και ένα μετάλλιο ήρωα!!!
   Κατά τα άλλα, αναζητούμε τα αίτια και τις πηγές της οικονομικής κρίσης…

 


πηγή: περιοδικό Δiπλωματία 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /