header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.04.2011 09:20

Υποψίες, σενάρια και «σκίτσα» Θανάσης Αυγερινός ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΜΙΝΣΚ


Εναν βασικό ύποπτο και έναν πιθανό συνεργό του με καυκασιανά ή αραβικά χαρακτηριστικά, 27-30 ετών, αναζητούν οι αρχές ασφαλείας της Λευκορωσίας, οι οποίες έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα «σκίτσα» των δραστών της προχθεσινής πρωτοφανούς τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό του Μινσκ, που στοίχισε τη ζωή σε 12 πολίτες.


Περισσότεροι από 160 επιβάτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη με τηλεχειρισμό της βόμβας στην πλατφόρμα του κεντρικότερου σταθμού του μετρό την ώρα της απογευματινής αιχμής, εκ των οποίων 26 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο επικεφαλής της λευκορωσικής KGB (Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας), Βαντίμ Ζάιτσεφ, δεν απέκλεισε την ύπαρξη περισσότερων συνεργών του βασικού δράστη ή τη χρήση πληρωμένων βομβιστών από τους παραγγελιοδότες της έκρηξης και ανακοίνωσε ότι έως χθες αργά κρατούνταν από τις αρχές τρία άτομα, που ανακρίνονταν για τυχόν εμπλοκή τους στην επίθεση.

Σύμφωνα με τις λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες ερευνώνται τρεις βασικές εκδοχές της επίθεσης, με πρώτη εξ αυτών την προσπάθεια «αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Λευκορωσία» και δευτερεύουσες τη δράση νεαρών εξτρεμιστών και φιλο-αναρχικών ομάδων ή κάποιου ψυχικά ανισόρροπου ατόμου.

«Δεν μπορώ να πως ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης, αλλά είναι γεγονός ότι σε κάποιους δεν αρέσει ο τρόπος ζωής στη Λευκορωσία και επιδιώκεται να διασπαρούν τρόμος, πανικός και δυσαρέσκεια προς τις υπηρεσίες ασφαλείας, άρα και προς την εξουσία», πρόσθεσε ο κ. Ζάιτσεφ, ο οποίος δήλωσε ότι στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών συμμετέχουν ήδη στις έρευνες, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή ειδικών και από άλλες χώρες που πρότειναν βοήθεια, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ.

Η Γενική Εισαγγελία της Λευκορωσίας προειδοποίησε τους χρήστες του Διαδικτύου για τυχόν νομικές συνέπειες των ιντερνετικών συζητήσεων σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από την ασυνήθιστη για τη Λευκορωσία επίθεση, καθώς μεγάλο μέρος του δυτικού Τύπου και της λευκορωσικής αντιπολίτευσης στρέφει τα βέλη εναντίον του ίδιου του Λουκασένκο και των υπηρεσιών του, οι οποίοι ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή ενός εχθρού, και μάλιστα «ξένου», για αποπροσανατολισμό από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Ως επιχείρημα υπέρ του σεναρίου αυτού χρησιμοποιείται και το γεγονός ότι ο αυταρχικός πρόεδρος της Λευκορωσίας είχε -λίγες ώρες πριν από τη βομβιστική επίθεση- αναφερθεί στην αρνητική για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων επίδραση «διαδηλώσεων, εκρήξεων και καβγάδων».

Πολλοί αναλυτές θεωρούν αδιανόητη την «εσωτερική» προέλευση της επίθεσης, αναζητώντας τους αυτουργούς της στο εξωτερικό και κατονομάζοντας τόσο δυτικές χώρες και υπηρεσίες όσο και κύκλους στην ίδια τη Ρωσία μεταξύ των ενδιαφερομένων. *

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /