header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.06.2009

Το τρίγωνο της «ναρκώτα» Δημήτρης Λιάτσος


Η αμαρτωλή κοιλάδα. Ποιοι και γιατί θέλουν αλλαγή του Στάτους Κβο στην περιοχή.

 

Κοιλάδα της Φεργκάνα, το «τρίγωνο των Bερμούδων» της Κεντρικής Ασίας. Μια κοιλάδα που περικλείεται από τις οροσειρές του Παμίρ, στην οποία από Βορρά, Δύση και Νότο «βγαίνουν» το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, εν μέρει το Καζαχστάν και από Ανατολή το Αφγανιστάν. Είναι το «κέντρο» περισυλλογής και έναρξης του τράνζιτ της «ναρκώτα», όπως λέγονται στη ρωσική αργκό, τα ναρκωτικά!

Η διεθνική σύγκρουση, που προκλήθηκε, άναψε ξανά το φυτίλι του μίσους στον λεπτό ιστό της πολυεθνικής συμβίωσης στην κοιλάδα της Φεργκάνα, σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.
   Η περιοχή, στην οποία συσσωρεύονται πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πολλών εθνοτήτων, ήταν προβληματική από τα σοβιετικά ακόμα χρόνια. Το 1990, όταν οι… περεστροϊκές «ακροβασίες» του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποδυνάμωσαν τον έλεγχο στην περιοχή, είχαμε την πρώτη μαζική έκρηξη βίας με περισσότερους από χίλιους νεκρούς (επίσημα 300), μέχρι να επέμβει ο υπάρχων, ακόμα, σοβιετικός στρατός και να αποκαταστήσει την τάξη.
   Τη δίνη των αιματηρών εκείνων γεγονότων ακολούθησε η δύνη της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης ένα χρόνο αργότερα και η «ευφορία» της αυτονομιστικής πορείας των πάντων.
   Από τότε η Φεργκάνα είναι ένα «καζάνι» που συνεχώς σιγοβράζει. Η εισβολή των Αμερικανών το 2001 στο Αφγανιστάν, με το πρόσχημα της πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας, όξυνε στο έπακρο την κατάσταση στην κοιλάδα της Φεργκάνα, και να γιατί. Οι σοδειές χασίς, που παρήγαγαν ως τότε οι Αφγανοί αγρότες, διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν τα μετέπειτα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν ο Ρώσος επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, Βλ. Ιβάνοφ, τα ποσά που αφήνει τοεμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν, από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ήταν στις αρχές της δεκαετίας 2000, τώρα ξεπερνούν τα πέντε δισ. δολ. το χρόνο. Από τα μυθικά αυτά ποσά, στους Αφγανούς πηγαίνουν τα 200-250 εκατ. δολ., τα υπόλοιπα στους ναρκοβαρόνους! Να ένα «χειροπιαστό» αποτέλεσμα της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν τα τελευταία 9 χρόνια. Η κοιλάδα της Φεργκάνα, το «τρίγωνο» αυτό της διακίνησης, δέχτηκε τεράστιες επιρροές από την εξέλιξη αυτή.
   Την κατάσταση, σε κοινωνικό επίπεδο, όξυνε και η συμφωνία για την εγκατάσταση της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Μπισκέκ, στα μέσα της δεκαετίας. Οι Αμερικανοί πολυδιαφήμισαν την παρουσία τους, η οποία θα έφερνε δολάρια και ευκαιρίες ευημερίας στους απλούς Κιργίζιους.
   Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, τη μερίδα του λέοντος των ποσών για το ενοίκιο καρπώνονταν η ηγεσία και τα μέλη των οικογενειών τους, ενώ οι αμερικανοί φαντάροι, αλώνιζαν και συχνά πυκνά γίνονταν «ήρωες» επεισοδίων, βιασμών, θανατηφόρων τροχαίων, χωρίς να τιμωρούνται, αφού παντού όπου πηγαίνουν οι Αμερικανοί θέτουν ως όρο ότι οι υπήκοοί τους δεν υπόκεινται σε σύλληψη και τιμωρία από τις αρχές της χώρας, στο έδαφος της οποίας υπηρετούν. Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία 10ετία, στη Μόσχα και τις μεγαλουπόλεις της Ρωσίας, βρίσκονται για δουλειά εμιγκρέδες από την Κεντρική Ασία, πάνω από ένα εκατομμύριο εξ αυτών προέρχεται από την κοιλάδα της Φεργκάνα. Παρά τις κακουχίες, τα πρόστιμα για παράνομη παραμονή και εργασία δεν σκοπεύουν να γυρίσουν πίσω.
Η Κιργιζία, η οποία ήταν τμήμα της τσαρικής Ρωσίας αρχικά, της ρωσικής σοβιετικής ομοσπονδίας αργότερα (έγινε αυτόνομη σοβιετική Δημοκρατία μόλις το 1957), είχε πάντα στραμμένο το βλέμμα στη Μόσχα, ήταν πάντα δεμένη με τις τύχες της μεγάλης Ρωσίας, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πρώην σοβιετική Δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας. Οι εξελίξεις την προηγούμενη 5ετία με την εγκατάσταση της αμερικανικής βάσης στο έδαφός της, η ταυτόχρονη συνέχιση της εξαθλίωσης της πλειοψηφίας της κοινωνίας, η επίδραση από τους Κιργίζιους που ζουν και εργάζονται στη Ρωσία, «έσπρωχνε» προς λύσεις που δεν συμβάδιζαν με τις επιλογές της ηγεσίας του πρώην Προέδρου Μπακίεφ. Δεν «έσωσε» την κατάσταση γι’ αυτόν και η απόφασή του, πριν από δύο χρόνια, να επιτρέψει την εγκατάσταση και ρωσικής αεροπορικής βάσης μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την αμερικανική. Ταυτόχρονα η συσσωρευμένη παρουσία και οι δεκάδες καθημερινές πτήσεις των αμερικανικών μεταγωγικών που ουσιαστικά τροφοδοτούν από τη βάση αυτή έως και το 75% των αναγκών του στρατού τους στο Αφγανιστάν είναι φυσιολογικό να ανησυχούν τη γειτονική Κίνα. Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Κιργιζία βρίσκονται πυρηνικές βάσεις της Κίνας, εγκαταστάσεις στρατιωτικών της εξοπλισμών. Η ρωσική «κατανόηση» στις αμερικανικές επιλογές στην Κεντρική Αία, εν ονόματι της μάχης κατά της τρομοκρατίας, αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους «σοφούς» του Πεκίνου. Ποιους εξυπηρετούν οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης στην Κιργιζία;
Όταν τον περασμένο Απρίλιο ανατράπηκε η υπό τον Μπακίεφ ηγεσία του Μπισκέκ, οι γνωστοί καλοθελητές έσπευσαν να πιστοποιήσουν το «οφθαλμοφανές». Είναι δουλειά της Μόσχας, αποφάνθηκαν. Ωστόσο, σήμερα, τρεις μήνες αργότερα, έχουμε εξελίξεις που διαψεύδουν το σενάριο αυτό. Διότι, σήμερα γίνεται η αποσταθεροποίηση, λίγο πριν το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα που θα αλλάζει τελείως τη μορφή διακυβέρνησης την οποία είχε επιβάλει ο Μπακίεφ. Η προσωρινή ηγέτης Ρόζα Οτουμπάεβα καλεί συνεχώς τη Μόσχα να επέμβει στρατιωτικά, πλην όμως στο Κρεμλίνο δείχνουν αξιοζήλευτη εγκράτεια. Οι ναρκοβαρόνοι της περιοχής, Ουζμπέκοι, Κιργίζιοι, Αφγανοί κ.ά. άσχετα με την εθνικότητα, δεν έχουν κανέναν λόγο να αποκτήσουν στο «κεφάλι» τους μια σταθερή κυβέρνηση με οργανωμένο στρατό, αστυνομία, σώματα ασφαλείας. Η «γκρίζα» κατάσταση που επικρατούσε τους βόλευε, η αμερικανική παρουσία και οι αμέτρητες πτήσεις πάνω από τα κεφάλια τους, περισσότερο προστασία προσέφεραν παρά αβεβαιότητα για το «ευαγές» έργο τους.
Η διεθνική σύγκρουση που προκλήθηκε εύκολα ανάβει ξανά τα μίση και τους εχθρούς στον λεπτό ιστό της πολυεθνικής συμβίωσης, σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, την κοιλάδα της Φεργκάνα. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που έδειξαν –μετά το αιματηρό τριήμερο των λεηλασιών– οι τοπικοί εθνικοί δημογέροντες. Κάποιοι «άγνωστοι» με μάσκες αποκαλύφθηκαν να πυροβολούν και να πυρπολούν σπίτια και καταστήματα Ουζμπέκων και Τατζίκων! Ήταν οπαδοί του πρώην προέδρου Μπακίεφ. Ήταν μόνο αυτοί ή και εκπρόσωποι όσων δεν επιθυμούν αλλαγή του στάτους κβο στην περιοχή; Μήπως οι οικονομικές – επιχειρηματικές επιλογές τοπικών παραγόντων συμπίπτουν τακτικά με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις μεγάλων «παικτών» (ΗΠΑ), ενώ ταυτόχρονα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις χρόνιες πολιτικές μεγάλων γειτόνων (Ρωσία, Κίνα);


 πηγή: περιοδικό Δiπλωματία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΜάσλενιτσα: Η αποκριά των Ρώσων / η συντακτική ομάδαΑδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΑνησυχία μεν, ουδετερότητα δε από πλευράς Μόσχας για την τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΠανσυριακό Φόρουμ στο Σότσι: Ειρήνη στο λαό της Συρίας! / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΠανσυριακό Φόρουμ: Η Συρία ξαναστήνεται στα πόδια της / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΜε -7°C βούτηξε για τα Θεοφάνεια ο Πούτιν / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΛαβρόφ: Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΜνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΘ.Αυγερινός για Λαβροφ και ζήτημα Σκοπίων- Τι λέει ο ανταποκριτής για το mega_ 15_1_2018 / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΛαβρόφ: Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακριβό υγροποιημένο αέριο, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ / Θανάσης ΑυγερινόςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΣ.Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις, η ΠΓΔΜ έχει / Θανάσης Αυγερινός