σχετικά άρθρα
|
20.05.2011 13:55
Η Μόσχα ανησυχεί για την Λιβύη Θανάσης ΑυγερινόςΗ Ρωσία εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση των πολεμικών ενεργειών της συμμαχίας στη Λιβύη, καθώς πληθαίνουν οι ειδήσεις για επιθέσεις του ΝΑΤΟ, αποτέλεσμα των οποίων είναι ο θάνατος αμάχων Λίβυων, επισημαίνει με αποψινή του ανακοίνωση το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στο παρασκήνιο φαίνεται πως εντείνεται ο διάλογος για την είσοδο ειρηνευτικών δυνάμεων στη χώρα.
Στη σχετική δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς γίνεται αναφορά στις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον κτιρίων του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Λαϊκού Ελέγχου της Λιβύης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Τρίπολης και εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες «για τους πραγματικούς πολιτικούς σκοπούς που εξυπηρετεί με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη η συμμαχία». Παρά τις διαβεβαιώσεις προσήλωσης στις γνωστές διεθνείς αποφάσεις «στην πραγματικότητα και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ακούστηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ΝΑΤΟ επιδιώκει το σκοπό της αλλαγής του καθεστώτος στη Λιβύη, για την οποία ουδείς έδωσε στη συμμαχία εξουσιοδότηση», αναφέρεται στη δήλωση του κ. Λουκασέβιτς, ο οποίος λίγο νωρίτερα σε άλλες του δηλώσεις είχε κάνει λόγο για «ευρεία υπέρβαση» των ορίων των ψηφισμάτων 1970 και 1973 από τις ενέργειες της συμμαχίας και σε ορισμένες περιπτώσεις «ευθεία σύγκρουση» με αυτά. Ο Ρώσος εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την «ελευθεριάζουσα» ερμηνεία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την υποκατάσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας από οποιουσδήποτε άλλους σχηματισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη κλπ, εκτιμώντας ότι η εμβάθυνση και η διατήρηση της σύγκρουσης θα οδηγήσει σε περαιτέρω μαζικές και βίαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και ζητώντας τακτική ενημέρωση του ΣΑ για όλες τις ενέργειες, που αποφασίζουν οι συμμετέχοντες στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση. Η Μόσχα ζητά διά του εκπροσώπου της από όλες τις πλευρές «αυστηρή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος του ψηφίσματος 1973, διακοπή της πρακτικής της διευρυντικής ερμηνείας των προβλέψεών του για την επίτευξη μη προβλεπόμενων σκοπών» και κάλεσε σε ενδολιβυκό πολιτικό διάλογο για το μέλλον της χώρας, διότι «μόνο ο λιβυκός λαός πρέπει να αποφασίσει την οδό, κατά την οποία πρέπει να αναπτυχθεί το λιβυκό κράτος». Το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη μέγιστη ενεργοποίηση των πολιτικών – διπλωματικών προσπαθειών για επίλυση της κρίσης «με την προσέλκυση του ειρηνευτικού δυναμικού του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης» και ήδη γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, στα οποία η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμετέχει. Κατά τον κ. Λουκασέβιτς κάθε ενέργεια στη Λιβύη θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται «και το άσυλο των ανώτατων αξιωματούχων του κράτους». Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβιέντεφ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη «χειραγώγηση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η οποία είναι ανεπίτρεπτο να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Βουλής Κονσταντίν Κοσατσόφ «η επιχείρηση του ΝΑΤΟ μόνο δυσχεραίνει την κατάσταση, γι’ αυτό και η πρόταση του ρωσικού ΥΠΕΞ (σ.σ. για είσοδο ειρηνευτικών δυνάμεων) θα καταστεί η καλύτερη διέξοδος και θα επιτρέψει να σταματήσει η αιματοχυσία».
Η απόφαση αυτή θα μπορούσε κατά τον κ. Κοσατσόφ να είναι αποτέλεσμα των συνομιλιών με εκπροσώπους του Καντάφι, οι οποίοι βρέθηκαν στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, όμως ακόμη και για τους εξεγερμένους, «οι οποίοι παρά τα συμφωνηθέντα δεν ήρθαν τελικά στη Μόσχα», η παρέμβαση ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης θα είναι επίσης αποδεκτή.
short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;