header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.07.2011

Εκατομμυριούχος βάζει πλώρη για το Κρεμλίνο Θανάσης Αυγερινός ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2012


Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία αναδείχθηκε ηγέτης της «Δίκαιης Υπόθεσης», δεξιού σχηματισμού που χαρακτηρίζεται «δεύτερο κόμμα εξουσίας»
 
Ο 46χρονος Μιχαήλ Πρόχοροφ, τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, με 12,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ήταν μέχρι σήμερα γνωστός για τα οργιώδη εργένικα πάρτι του, ένα εξ αυτών, το πιο αμφιλεγόμενο, πάνω στο θωρηκτό «Αβρόρα», μουσειακό απομεινάρι της Οκτωβριανής Επανάστασης και πολλά περισσότερα στην Κυανή Ακτή και την Κουρσεβέλ.
 
Εκπροσωπώντας την πιο νέα γενιά «ολιγαρχών», που συνειδητοποίησε έγκαιρα τις αλλαγές της μετα-Γέλτσιν εποχής και τα «βρήκε» με τον ισχυρό πολιτικό άνδρα της τελευταίας ενδεκαετίας, ο Πρόχοροφ χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων μια σειρά από πρωτοποριακά τεχνολογικά και επικοινωνιακά σχέδια, όπως η κατασκευή του ρωσικού υβριδικού αυτοκινήτου «Γιο-μομπίλ» και το περιοδικό «Πιονιέρος», όπου αρθρογράφησε ως και ο βαρύς και παντοδύναμος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μετά από αρκετές παλινωδίες ο Πρόχοροφ αναδείχθηκε πλέον ηγέτης του «δεύτερου κόμματος εξουσίας», όπως το χαρακτήρισε στο πρόσφατο συνέδριό του, της «Δίκαιης (σ.σ.: ταυτοχρόνως και Δεξιάς στα ρωσικά) Υπόθεσης», ενός αναγεννημένου κεντροδεξιού κόμματος, που ιδρύθηκε μόλις το 2008 και τώρα φαίνεται πως έχει κερδίσει τις ευλογίες των πολιτικών μαγειρείων του Κρεμλίνου, έτσι ώστε να εκπροσωπήσει τον απόντα φιλελεύθερο -κεντροδεξιό- επιχειρηματικό χώρο στη ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή). Η νέα ηγεσία του κόμματος, από το προσκήνιο του οποίου αποχωρούν οι «παλαιοί δεξιοί», όπως ο αντιδημοφιλής Ανατόλι Τσουμπάις, υποσχέθηκε να δαπανήσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να ξεπεράσει το όριο του 7% στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, φιλοδοξώντας ακόμη και να διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, με σκοπό «να λήξει επιτέλους ο ψυχρός εμφύλιος πόλεμος, να επιστραφεί σε όλους τους Ρώσους του εξωτερικού η ρωσική υπηκοότητα και να σταματήσει η παρακμή κι η αποσύνθεση της χώρας». Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η «Δίκαιη / Δεξιά Υπόθεση» αποκτά χαρακτηριστικά επίσημου και θεσμικού συνομιλητή της ρωσικής ηγεσίας, ο Πρόχοροφ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και συναντάται με κάθε ευκαιρία με τον Β. Πούτιν. Την ίδια στιγμή που το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης απαγόρευε για τυπικούς λόγους τη συμμετοχή στις εκλογές του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας υπό τους «εξωθεσμικούς» και σφόδρα φιλοδυτικούς πολιτικούς Μπαρίς Νεμτσόφ, άλλοτε αγαπημένου παιδιού του Γέλτσιν, και Μιχαήλ Κασιάνοφ, πρωθυπουργού της χώρας κατά την πρώτη προεδρική θητεία Πούτιν.

Οι Νεμτσόφ και Κασιάνοφ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με στόχο πλέον τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2012 και κατηγόρησαν τον Πρόχοροφ ότι «είναι εξάρτημα» στο πολιτικό άρμα του Κρεμλίνου, γι' αυτό και πρότεινε να καταργηθεί η έννοια της αντιπολίτευσης, επιμένοντας ότι αυτή «ταυτίζεται, στη Ρωσία, όχι με τη δημοκρατία αλλά με περιθωριακές ομάδες», ή «θολώνει τα νερά» με εκκλήσεις για την απελευθέρωση του έγκλειστου μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

Ενισχύοντας την αναπόφευκτη προεκλογική σεναριολογία, πολύ περισσότερο καθώς διατηρείται εντέχνως ζωντανή η ίντριγκα περί του ποιος από τους Πούτιν ή Μεντβιέντεφ θα είναι ο υποψήφιος του κυρίαρχου κόμματος εξουσίας της «Ενιαίας Ρωσίας» στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ χαρακτήρισε πολύ πιθανό να ηγηθεί κάποια ημέρα ενός πολιτικού κόμματος. Κατά την άποψη πολλών σχολιαστών η ιδανική εκδοχή για το «εκσυγχρονιστικό» προφίλ του ρώσου προέδρου θα μπορούσε να είναι μελλοντικά η «Δίκαιη / Δεξιά Υπόθεση», ιδίως μάλιστα αν οι εκλογές του Δεκεμβρίου υποχρεώσουν το Κρεμλίνο σε ανακατατάξεις στους σχεδιασμούς του και εάν, όπως σήμερα θεωρείται πιθανότερο, ο Ντ. Μεντβιέντεφ αποσυρθεί για να παραχωρήσει και επισήμως την προεδρική πρωτοκαθεδρία στον πολιτικό του μέντορα Β. Πούτιν, με τον οποίον δήλωσε σαφώς ότι δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί.

Στην πορεία προς τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές και συνειδητοποιώντας τη φθορά του γραφειοκρατικού κόμματος εξουσίας της Ενιαίας Ρωσίας, ο Β. Πούτιν προσπαθεί να αναβαπτισθεί πολιτικά στην ευρεία λαϊκή στήριξη διευρύνοντας το Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο, που ίδρυσε ενόψει των δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Σύμφωνα με τις πλέον διαδεδομένες εκτιμήσεις, αναλόγως δημοσκοπήσεων και εκλογικών τάσεων, ο Β. Πούτιν προτίθεται να ανακοινώσει την -πιθανότατη- απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία το 2012 είτε τον Σεπτέμβριο, στο προεκλογικό συνέδριο της Ενιαίας Ρωσίας, είτε αμέσως μετά τις εκλογές, αποκαλύπτοντας, όπως συνηθίζει, και το «ζευγάρι» του, το όνομα του πρωθυπουργού, εν δυνάμει αντιπροέδρου, με τον οποίον επιθυμεί να κυβερνήσει τη Ρωσία, όπου εντείνονται τα φαινόμενα της κόπωσης του εκλογικού σώματος από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, της πολιτικής και επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης και της διαρκώς ογκούμενης διαφθοράς.

* Πολιτικός αναβρασμός εξαιτίας των εκλογών στη Ρωσία. Τα μαγειρέματα ξεκίνησαν με την απόσυρση του αποτυχημένου, όπως αποδείχθηκε, κεντροαριστερού κόμματος της Δίκαιης Ρωσίας, με το οποίο είχε επιδιωχθεί η υποκατάσταση του δεύτερου σε ισχύ κόμματος, των κομμουνιστών, που διαθέτει 11,57% των ψήφων από το 2007. Ο ηγέτης της Δίκαιης Ρωσίας και ως σήμερα πρόεδρος της Ανω Βουλής, Σεργκέι Μιρόνοφ, βρέθηκε απλός βουλευτής και το κυβερνών κόμμα προτίθεται να τον αντικαταστήσει με την κυβερνήτρια και πρώην πρέσβειρα στην Αθήνα Βαλεντίνα Ματβιένκο, βλέποντας προς το παρόν ως άπιαστο το δυσθεώρητο 64,3%, της Ενιαίας Ρωσίας στις προηγούμενες εκλογές.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / Γιάννα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος Ζαχαρής