header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.07.2011

Ο πρόεδρος Χριστόφιας στο Πανεπιστήμιο Μαριούπολης


Την ελπίδα ότι η συνάντηση της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη θα δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για την τρέχουσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν όπως αναμενόταν.

 

Μιλώντας στην τελετή αναγόρευσης του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, από όπου ολοκληρώνει τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την τιμή που του έγινε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι μια πολυπληθής φιλική χώρα στην κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή του Καυκάσου και της Ευρασίας, ενώ η Κύπρος κατέχει μια σημαντική θέση στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο ούσα ταυτόχρονα μέλος της ΕΕ.

Ανέφερε ότι Κύπρος και Ουκρανία μπορούν να δημιουργήσουν μιαν ευρύτερη γέφυρα συνεργασίας σε όλους τους τομείς και ότι οι παραδοσιακές, ιστορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας ενδυναμώνονται σταθερά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι η επίσημη επίσκεψη θα συμβάλει ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφηκαν τέσσερεις διακρατικές συμφωνίες, εγκαινιάστηκε η κυπριακή Πρεσβεία στο Κίεβο, και πραγματοποιήθηκε το Κυπρο-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ειδική μνεία στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, καθώς είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, όπου η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός διδάσκονται σε πέραν των 700 φοιτητών της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφια αναφέρθηκε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

``Η ε/κ πλευρά εργάζεται για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων από το 1977, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα ψηφίσματα προνοούν ότι η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``, είπε.

Πρόσθεσε ότι ``στόχος μας είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό`` και επεσήμανε ότι ``ο παράγοντας χρόνος εργάζεται σε βάρος του κυπριακού λαού και των συμφερόντων του``.

Την ίδια ώρα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει συγκεκριμένες αρχές για να δημιουργηθεί ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο μέλλον για τον κυπριακό λαό και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει η λύση που θα εξευρεθεί να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να αποκαθιστά την ενότητα του χώρου, του λαού των θεσμών και της οικονομίας``, είπε.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της δικής μας πλευράς όσο και της διεθνούς κοινότητας προσκρούουν στην επιμονή της Τουρκίας να επιβάλει τη δική της επεκτατική πολιτική, η οποία εκφράζεται με τη δημιουργία και προώθηση προς αναγνώριση διεθνώς, του παράνομου ψευδοκράτους``.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, αναχωρώντας από την Ουκρανία, θα ταξιδεύσει για τη Γενεύη, για τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

``Προσερχόμαστε σε αυτή τη συνάντηση, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις, ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν προχωρούν όπως εμείς αναμέναμε. Εχουμε απόψεις και εισηγήσεις για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, στηριζόμενοι πάντα σε απαραβίαστες αρχές. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για την τρέχουσα διαδικασία``, είπε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει εντατικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού. ``Ενισχύσαμε τις διεθνείς μας σχέσεις, ιδιαίτερα με χώρες κλειδιά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Πετύχαμε την εμπλοκή στο Κυπριακό και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναδείξαμε τη σημασία της Κύπρου ως γέφυρα της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και ως ενεργειακού κέντρου. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα``, είπε.

Πρόσθεσε ότι ``όραμά μας είναι μια Κύπρος ελεύθερη και επανενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και εθνικιστικές συγκρούσεις, μια πατρίδα όπου όλα τα παιδιά της θα ζουν και θα δημιουργούν σε μια διαπολιτισμική κοινωνία, με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, με ανεπτυγμένη πολιτιστική δημιουργία``.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Konstyantyn Balabanov, μιλώντας στην τελετή, είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ουκρανίας και της Κύπρου, ενώ παρέχει σημαντική υποστήριξη στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

Είπε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς άξονες διεθνούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης και λαμβάνει την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Ο Πρύτανης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του Πανεπιστημίου και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. ``Είναι ο κ. Ιακώβου που, ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2006 ανέλαβε την πρωτοβουλία της ίδρυσης Επίτιμου Προξενείου στη Μαριούπολη, του οποίου προΐσταμαι``, είπε ο κ. Balabanov.

 

πηγή ΚΥΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΜάσλενιτσα: Η αποκριά των Ρώσων / η συντακτική ομάδαΑδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΑνησυχία μεν, ουδετερότητα δε από πλευράς Μόσχας για την τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΠανσυριακό Φόρουμ στο Σότσι: Ειρήνη στο λαό της Συρίας! / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΠανσυριακό Φόρουμ: Η Συρία ξαναστήνεται στα πόδια της / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΜε -7°C βούτηξε για τα Θεοφάνεια ο Πούτιν / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΛαβρόφ: Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΜνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΘ.Αυγερινός για Λαβροφ και ζήτημα Σκοπίων- Τι λέει ο ανταποκριτής για το mega_ 15_1_2018 / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΛαβρόφ: Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακριβό υγροποιημένο αέριο, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ / Θανάσης ΑυγερινόςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΣ.Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις, η ΠΓΔΜ έχει / Θανάσης Αυγερινός