header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
12.07.2011 06:35

Παιδιά πολλά από τα θύματα της τραγωδίας στον Βόλγα Αχιλλέας Πατσούκας


Ημέρα Εθνικού Πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή στη Ρωσία, με την πλειοψηφία του ρωσικού λαού να θρηνεί για το πρωτοφανές στα χρονικά περιστατικό βύθισης του κρουαζιερόπλοιου «Μπουλγκάρια» στον ποταμό Βόλγα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους παιδιά.

 

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής στο σημείο όπου τα νερά του Βόλγα ρέουν από την Δημοκρατία του Ταταρστάν, 40 μόλις χιλιόμετρα από την πρωτεύουσά της, Καζάν. Τη στιγμή που το μοιραίο κρουαζιερόπλοιο απείχε 3,5 χιλόμετρα από την όχθη του ποταμού πήρε απότομη κλίση, με αποτέλεσμα μέσα σε 8 λεπτά να καταλήξει στον βυθό, του οποίου το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο φτάνει τα 18 μέτρα.

Με τα δραματικά γεγονότα να εκτυλίσσονται σε τόσα λίγα λεπτά, τα αντανακλαστικά αντίδρασης των επιβατών και του πληρώματος δεν πρόλαβαν να ενεργοποιηθούν. Από την κόλαση κατάφεραν να επιβιώσουν 80 άνθρωποι, οι οποίοι, ύστερα από αναμονή για περισσότερο από μια ώρα στα νερά του Βόλγα, περισυνελέγησαν από διερχόμενο σκάφος.

Από εκείνη τη στιγμή ο θρήνος των συγγενών των θυμάτων μετετράπη σε οργή. Αιτία στάθηκαν οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στη βύθιση του «Μπουλγκάρια». Το ποταμόπλοιο, κατασκευής του 1965 στην Τσεχοσλοβακία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, αντί για 107 επιβάτες που επιτρεπόταν να μεταφέρει στη μοιραία κρουαζιέρα είχε επιβιβάσει τουλάχιστον 207, οι «υπεύθυνοι» του πλοίου δεν είχαν καταγράψει 25 άτομα, ενώ στη λίστα επιβαινόντων 36 παιδιά είχαν την ίδια ημερομηνία γέννησης. Εκτός όλων αυτών και η μηχανική κατάσταση του πλοίου ήταν επιεικώς κακή, με σοβαρά πρόβληματα στη μηχανή και στη δεξιά του πλευρά. Με όλες αυτές τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες, αδιευκρίνιστος είναι ο τρόπος με τον οποίο το πλοίο κατόρθωσε στις 15 Ιουνίου να λάβει από το υπουργείο Μεταφορών άδεια καταλληλότητας.

Υστερα από αρκετές ώρες αναμονής, οι άνδρες των σωστικών συνεργείων παραδέχτηκαν πως οι τουλάχιστον 110 αγνοούμενοι εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στο κουφάρι του πλοίου. Με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, κάτι που θα συμβεί και σήμερα, ξεκίνησε το δύσκολο έργο των δυτών, μιας και η ορατότητα στα νερά του Βόλγα στο συγκεκριμένο σημείο περιορίζεται σε μερικά εκατοστά. Μέχρι χθες το απόγευμα οι δύτες είχαν καταδυθεί 40 φορές και απεγκλωβίσει 55 θύματα, ενώ σκληρή μάχη έδιναν προκειμένου να προσεγγίσουν στην αίθουσα μουσικής του ποταμόπλοιου που εικάζεται ότι εκεί έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 50 παιδιά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διέταξε τη διενέργεια έρευνας και την απονομή ευθυνών, ενώ μέσω της σελίδας του στο Twitter συλλυπήθηκε τους συγγενείς των θυμάτων.

 

 πηγή: Καθημερινή

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Παιδιά, θύματα, τραγωδία, Βόλγα
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /