12.07.2010 10:26
Πρακτόρων «αυλαία». Ρωσία και ΗΠΑ μετά την ανταλλαγή κατασκόπων χαμήλωσαν τους τόνους. Θανάσης Αυγερινός
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με 24ωρη φρούρηση από τις ρωσικές αρχές φιλοξενήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι δέκα απελαθέντες και κατηγορούμενοι από τις ΗΠΑ για συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. «Θα ξεκουραστούν από την ταλαιπωρία και μετά ο καθένας θα διαλέξει τον δρόμο του», δήλωναν ενημερωμένα για την υπόθεση στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), η οποία και χειρίστηκε την ανταλλαγή σε συνεργασία με τα ρωσικά υπουργεία Εξωτερικών και Εκτάκτων Αναγκών, που παραχώρησε και το αεροσκάφος που τους μετέφερε την Παρασκευή από το αεροδρόμιο της Βιέννης.
«Οσοι χρειάζεται γνωρίζουν τον τόπο της διαμονής τους, οι υπόλοιποι μπορούν να περιμένουν», έλεγαν οι ίδιες πηγές, χωρίς να επιβεβαιώσουν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι φιλοξενούνται σε κάποιο από τα κυβερνητικά σανατόρια-κέντρα ανάπαυσης στα περίχωρα της Μόσχας.
Ακολουθώντας την προφανή επιθυμία της ρωσικής κυβέρνησης να χαμηλώσει τους τόνους και να κλείσει το ταχύτερο την ιστορία και τις σχετικές συζητήσεις, τα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ έστρεψαν πλέον την προσοχή τους όχι στους «δέκα», αλλά στους «τέσσερις», στους οποίους έδωσε χάρη ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ για να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή. Μεγαλύτερη έως τώρα κάλυψη από τα ρωσικά μέσα έχει η περίπτωση του πυρηνικού επιστήμονα Ιγκορ Σουτιάγκιν, ο οποίος επέλεξε να παραμείνει στο Λονδίνο, όπως έπραξε και ο πρώην συνταγματάρχης της μυστικής υπηρεσίας του ρωσικού στρατού GRU Σεργκέι Σκριπάλ. Η οικογένεια του Σουτιάγκιν εξέφρασε ανησυχίες γιατί δεν επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά πέραν μιας σύντομης συνομιλίας, κατά την οποία τους ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε ξενοδοχείο στα περίχωρα του Λονδίνου και ότι ακόμη «δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει μαζί του».
Παρά την, αριθμητικά τουλάχιστον, ευνοϊκή για τη ρωσική πλευρά ανταλλαγή, δεν λείπουν και αυτοί, όπως ο βετεράνος των μυστικών υπηρεσιών Μιχαήλ Λιουμπίμοφ, που θεωρούν ότι «οι τρεις τουλάχιστον που παραδόθηκαν από την πλευρά μας ήταν αποδεδειγμένα κατάσκοποι και πρώην αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ η αμερικανική πλευρά δεν απέδειξε τίποτε ως προς τη δήθεν κατασκοπική δραστηριότητα των απελαθέντων, οπότε δεν έπρεπε να βιαστούμε».
Η ταχύτητα της ανταλλαγής αποδεικνύει κατά τον Βλαντίμιρ Ρουμπάνοφ, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης αναλύσεων της KGB, ότι η απόφαση και οι συνεννοήσεις έγιναν σε επίπεδο προέδρων και όχι μυστικών υπηρεσιών, γιατί καμία από τις πλευρές δεν ήθελε να πληγεί η λεγόμενη «επανεκκίνηση» στις διμερείς σχέσεις.
Οι δέκα κατάσκοποι που συνελήφθησαν από το FBI «δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες», δήλωσε αργά χθες το βράδυ στο NBC ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί «παρακολουθούνταν από καιρό» και επιβεβαιώνοντας την κριτική του Ρουμπάνοφ...
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;