header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
14.07.2011 15:52

Επίσκεψη υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνου. Συζητήσεις για τον τουρισμό Θανάσης Αυγερινός


Τα πρώτα καλά σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό έρχονται από την αύξηση των παραδοσιακών αγορών που παρατηρείται εφέτος, αλλά και τη συνέχιση της αύξησης των νέων αγορών, όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Ουκρανία, σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα προερχόμενος από το Τελ Αβίβ και με αυριανό προορισμό το Κίεβο.

 

    "Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν πάψει να βασίζονται στις παραδοσιακές αγορές, πέρυσι είχαμε μια κακή συγκυρία από την Αγγλία και τη Γερμανία, γεγονός, που ανέδειξε πόσο σημαντική είναι η ανάδειξη νέων αγορών", ανέφερε ο κ. Γερουλάνος.

    Βάσει των στοιχείων από τις θεωρήσεις του πρώτου εξαμήνου στο Γενικό Προξενείο της Μόσχας σημειώνεται αύξηση κατά 58 % στις απλές τουριστικές θεωρήσεις και 800 % στις πολλαπλές θεωρήσεις εισόδου, σημείωσε πριν από λίγο μιλώντας σε Ρώσους και Έλληνες δημοσιογράφους ο κ. Γερουλάνος. "Αυτό είναι ένα καλό σημάδι, που δείχνει ότι θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του Σένγκεν ώστε οι Ρώσοι που θέλουν να επισκέπτονται τη χώρα μας να το κάνουν χωρίς δυσκολίες", είπε ο ΥΠΠΟΤ, ο οποίος συνοδεύεται κατά την 4η αυτή επίσκεψή του στη Ρωσία από τον γγ του ΕΟΤ Γ. Κολέτσο.

    "Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει σ' αυτήν την προσπάθεια, που κάνει η Ρωσία" στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την εξάλειψη ή απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων για τους Ρώσους τουρίστες, είπε ο κ. Γερουλάνος.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκδοση πολλαπλών θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες εξέφρασε και η ισραηλινή πλευρά, καθώς "οι Ισραηλινοί θα ήθελαν οι Ρώσοι, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα να μπορούν να επισκεφθούν για 2-3 ημέρες και το Ισραήλ και να επιστρέφουν στην Ελλάδα", προοπτική, που θα υποστηριχθεί από την ελληνική πλευρά, γιατί "οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών οπωσδήποτε θα βοηθήσει κι εμάς".

    "Προτεραιότητά μας είναι ο "υπεύθυνος τουρισμός", που σέβεται τον τουρίστα και με την ανάπτυξή του θα καταπιαστεί η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα του τουρισμού το Σεπτέμβριο στην Ισπανία", δήλωσε ο κ. Γερουλάνος λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Βιτάλι Μουτκό, υπουργό Αθλητισμού, Τουρισμού και Νεολαιίστικης Πολιτικής. Με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Γερουλάνος έχει προσκληθεί και θα είναι ομιλητής της Συνόδου οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να προωθηθεί η συνεργασία των δύο χωρών προς αυτήν την κατεύθυνση έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή ατζέντα.

    Στις δηλώσεις του προς τους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα ο κ. Μουτκό δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος από το γεγονός ότι σε πολλές χώρες τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των Ρώσων τουριστών και ανέφερε χαρακτηριστικά τα πρόσφατα περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων με θανάσιμο αποτέλεσμα στην Τουρκία, αλλά και το ναυάγιο τουριστικού πλοίου στο Βόλγα, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συνεργασία για την εκπόνηση κοινών κριτηρίων ασφαλείας για την προστασία της ζωής και της υγείας των τουριστών.

    Ο Ρώσος υπουργός επιβεβαίωσε «την ανησυχία της ρωσικής πλευράς για τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα», ωστόσο ήταν εν γένει καθησυχαστικός αναφερόμενος στον αυξανόμενο αριθμό Ρώσων τουριστών, που επιλέγουν ως προορισμό των διακοπών τους την Ελλάδα, γεγονός, που επιβεβαιώνει "τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών μας".

    Μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων μεταξύ Γερουλάνου και Μουτκό αφορούσε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, καθώς η ρωσική πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία, τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και σε επίπεδο τεχνογνωσίας, όσο και την ίδια τη χρονιά της διεξαγωγής, που έχει ανακηρυχθεί έτος Ελλάδας και Ρωσίας στις δύο χώρες αντιστοίχως "και δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε τόσο σε θέματα πολιτισμού, όσο και αθλητισμού".

    Ο κ. Μουτκό εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου στον ανερχόμενο αυτό τομέα της ρωσικής οικονομίας, ενώ ο κ. Γερουλάνος από την πλευρά τους σημείωσε το αντίστοιχο ελληνικό ενδιαφέρον για τον τομέα των υποδομών, ειδικότερα αεροδρόμια, μαρίνες και λιμάνια, γι' αυτό και αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν διαδοχικές επισκέψεις Ελλήνων επιχειρηματιών του κλάδου στη Ρωσία, "διότι η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει πολλά σ' αυτόν τον τομέα", καθώς και Ρώσων ενδιαφερομένων στην Ελλάδα.

    Ο κ. Γερουλάνος δειπνεί αυτήν την ώρα με το Ρώσο υπουργό Πολιτισμού Αλεξάντρ Αβντέεφ, με τον οποίον σχεδίαζαν να συζητήσουν θέματα αξιοποίησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών, με έμφαση στη Χρονιά Ελλάδας και Ρωσίας, το 2014, στην οποία και θα αφιερωθεί σειρά εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη συνεργασία στο πεδίο της κινηματογραφικής παραγωγής με επικείμενο υπόδειγμα την υπό προετοιμασία ταινία του Γιάννη Σμαραγδή "Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι".

   

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /