10.07.2010 10:28
Η μεγάλη «ανταλλαγή». Η Ρωσία παρέλαβε, σε ουδέτερο έδαφος τους 10 κατασκόπους που είχαν συλληφθεί στις ΗΠΑ και έδωσε 4… Θανάσης Αυγερινός
Μετά βαΐων και κλάδων υποδέχθηκαν μυστικές υπηρεσίες και επίσημες αρχές της Ρωσίας τους δέκα κατηγορούμενους πράκτορες της Μόσχας, που ανταλλάχθηκαν, σύμφωνα με όλους τους κανόνες της ψυχροπολεμικής τεχνογνωσίας στο ουδέτερο έδαφος της Βιέννης, με τέσσερις Ρώσους πολίτες, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από ρωσικά δικαστήρια για παρόμοιες δραστηριότητες υπέρ των ΗΠΑ.
Το ρωσικό αεροσκάφος που παρέλαβε τους δέκα κατασκόπους στο αεροδρόμιο της Βιέννης.Πρόκειται για την πρώτη «ανταλλαγή κατασκόπων» έπειτα από 24 χρόνια, όταν επί Μ. Γκορμπατσόφ είχαν ανταλλαγεί οι αντικαθεστωτικοί Νατάν Σαράνσκι (σ.σ. κατοπινός υφυπουργός του Ισραήλ) και Γιούρι Ορλόφ με πράκτορες της τσεχικής αντικατασκοπίας και τον Ρώσο διπλωμάτη στον ΟΗΕ Γκενάντι Ζαχάροφ.
Σύμφωνα με πηγές στο Κρεμλίνο, η ανταλλαγή «έγινε γρήγορα, χωρίς επιπλοκές και άψογα από τεχνική άποψη, χάρη στο νέο πνεύμα των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και το υψηλό επίπεδο κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών», αν και υπάρχουν και υποστηρικτές της άποψης ότι «πρόκειται για μια αυστηρά τεχνική διαδικασία, συνηθισμένη για τις μυστικές υπηρεσίες, που γίνεται και θα γίνεται κατά παρόμοιο τρόπο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Επιβεβαιώνοντας την ενεργό εμπλοκή και το ενδιαφέρον της ρωσικής ηγεσίας να διευθετήσει την υπόθεση το ταχύτερο και με τις λιγότερες δυνατές συζητήσεις, ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ απέδωσε χάρη σε τρεις Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και έναν ερευνητή του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά, που είχαν καταδικαστεί και εξέτιαν ποινές φυλάκισης για έμμισθη κατασκοπία υπέρ Λονδίνου και Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τους Αλεξάντρ Ζαπαρόζσκι, Γκενάντι Βασιλένκο και Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην στελέχη της KGB, και τον Ιγκορ Σουτιάγκιν, ο οποίος καταδικάστηκε γιατί παρέδιδε στοιχεία για τη Ρωσία στη βρετανική εταιρεία συμβούλων «Alternative Futures», η οποία θεωρήθηκε «προκάλυψη» για κατασκοπικές δραστηριότητες. Ο Σουτιάγκιν δεν ομολόγησε ποτέ ότι χρησιμοποιούσε απόρρητες πληροφορίες, ωστόσο κατά την εκπρόσωπο του προέδρου Μεντβιέντεφ, Νατάλια Τιμακόβα, «όλοι τους ομολόγησαν τις εγκληματικές τους πράξεις στις αιτήσεις για χάρη». Παρ' όλ' αυτά θα έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν μελλοντικά στη Ρωσία, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της FSB και νυν βουλευτή Νικολάι Καβαλιόφ.
Χάρη και σύνταξη...
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, για όλους τους ενδιαφερόμενους, που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, η ρωσική κυβέρνηση παραχωρεί εφ' όρου ζωής κατοικία και σύνταξη ύψους 2.000 δολαρίων, καθώς και διπλωματική υποστήριξη για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών τους στη Ρωσία, εφ' όσον το επιθυμούν. Σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων ή των δικηγόρων τους, πάντως, αρνήθηκαν να ζήσουν στη Ρωσία και θα ήθελαν να μεταβούν στο Περού η ισπανόφωνη δημοσιογράφος Βίκι Πελάες και στο Λονδίνο η 28χρονη Αννα Κούσενκο ή Τσάπμαν, που κέρδισε από τον δυτικό Τύπο το παρατσούκλι «Μάτα Χάρι».
Σκληρή κριτική στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έγινε σε δημοσιεύματα του Τύπου, όπως στον «Μασκόφσκι Καμσαμόλετς», που περιγράφει τους απελαθέντες ως «μη επαγγελματίες στα όρια της κλινικής ηλιθιότητας», αλλά και από βουλευτές, που κατήγγειλαν ότι κανείς δεν βιάζεται να απελευθερώσει από τις αμερικανικές φυλακές «πραγματικούς και επαγγελματίες» κατασκόπους της Ρωσίας, όπως ο Ολντριτς Εϊμς ή ο Ρόμπερτ Λίπκα, οι οποίοι εκτίουν ισόβιες ή βαριές ποινές. «Μακάρι να τους άφησαν στη φυλακή όχι γιατί οι συγγενείς τους δεν εργάζονται στην Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπίας», αναφέρεται στην ίδια εφημερίδα, που υιοθετεί την εκτίμηση ότι ο πατέρας της Τσάπμαν είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής αντικατασκοπίας.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;