header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
18.06.2010 10:41

Οι Ρώσοι «μετακομίζουν» τον South Stream στη Ρουμανία Θανάσης Αυγερινός


Η ρωσική κυβέρνηση συζητά τη μεταφορά στη Ρουμανία όλων των βασικών υποδομών του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, απαντώντας χωρίς καθυστέρηση στην απόφαση της Σόφιας να αποσυρθεί από τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε, σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ».


Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις επαφές του προέδρου της «Γκαζπρόμ» Αλεξέι Μίλερ με τον υπουργό Οικονομίας και Εμπορίου της Ρουμανίας Αντριάν Βιντιάνου και σχετικές πληροφορίες για τα ενεργειακά σχέδια της Μόσχας που διέρρευσαν στον ρωσικό Τύπο. Προς το παρόν η επίσημη Ρωσία κρατά χαμηλούς τους τόνους, ωστόσο αρκετά ρωσικά ΜΜΕ δεν αμφιβάλλουν ότι πίσω από τις διπλωματικές διατυπώσεις για εγκατάσταση στη Ρουμανία «της διαμετακομιστικής αρτηρίας του South Stream και υπόγειας δεξαμενής αποθήκευσης αερίου» η «Γκαζπρόμ» συζητά πλέον τη μεταφορά του σταθμού υποδοχής του υποθαλάσσιου αγωγού του South Stream από τη Βουλγαρία στη Ρουμανία. Σύμφωνα με την εκδοχή του «Κομερσάντ», «ο South Stream στρέφεται προς Βορράν» και η «Γκαζπρόμ» δεν συζητά απλώς τη συμμετοχή της Ρουμανίας στο σχέδιο και την κατασκευή μιας διακλάδωσης του αγωγού, αλλά την εγκατάσταση της κατάληξης του αγωγού από το ρωσικό Νοβοροσίσκ κοντά στο λιμάνι της Κωνστάντζας. Νωρίτερα τον Απρίλιο ο επικεφαλής της «Γκαζπρόμ» είχε πάντως δηλώσει ότι η Ρουμανία δεν είναι πλέον δυνατό να υποκαταστήσει τη Βουλγαρία στον αγωγό του South Stream, ωστόσο είναι δυνατή η κατασκευή για τις ανάγκες της μιας διακλάδωσης είτε μέσω του βουλγαρικού εδάφους είτε μέσω θαλάσσης. Η ίδια επιλογή μιας παρακαμπτηρίου που θα ξεκινά από τον κεντρικό αγωγό υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, και «και για όλες τις άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο σχέδιο», το οποίο αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2015, με το υποθαλάσσιο τμήμα, που είναι έως τώρα προγραμματισμένο να καταλήγει στη Βάρνα, να έχει ολοκληρωθεί έως το 2013.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /