header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
08.09.2011 09:44

Τραγωδία στον Βόλγα Θαν. Αυγερινός - Αλ. Μερκιόρι


Μόνο δύο από τους 45 επιβαίνοντες επέζησαν της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους Γιάκοβλεφ-42, που κατέπεσε χθες το απόγευμα λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Γιάροσλαβ, περί τα 250 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας.


Η είδηση προκάλεσε σοκ στη ρωσική κοινή γνώμη, που έγινε μεγαλύτερο στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα από το γεγονός ότι στο αεροσκάφος είχε επιβιβαστεί και ξεκληρίστηκε η πασίγνωστη και γεμάτη τίτλους ομάδα χόκεϊ πάγου της Ρωσίας Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ (παίκτες, προπονητές, ιατρικό τιμ και συνοδοί).

Βρήκε σε κεραία

Στις όχθες του Τούλοσα, παραπόταμου του Βόλγα, και σε απόσταση μόλις δύο χλμ. από το αεροδρόμιο συνεχιζόταν έως αργά χθες η σωστική επιχείρηση, η οποία είχε εντοπίσει τις σορούς 35 νεκρών. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το μετασκευασμένο σε VIP 70 ατόμων αεροσκάφος, δεν κατόρθωσε να πάρει το απαραίτητο ύψος, χτύπησε σε κεραία πύργου επικοινωνίας και κόπηκε στα τρία τη στιγμή που οι πιλότοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να το προσγειώσουν στα νερά του ποταμού.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της Ρωσίας, Γιέλενα Σμίνριχ, στο αεροσκάφος επέβαιναν 45 άτομα, από τα οποία 4 μέλη του πληρώματος, 36 αθλητές και μέλη της ομάδας χόκεϊ της Λοκομοτίβ και 5 παράγοντες. Απ' αυτούς σκοτώθηκαν οι 43, ενώ οι δύο επιζώντες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για ένα μέλος του πληρώματος και για τον Ρώσο παίκτη, Αλεξάντερ Γκαλίμοφ.

Μετά την είδηση της αεροπορικής τραγωδίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεβ, που είχε προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο επίσκεψη εργασίας στο Γιάροσλαβ, υποσχέθηκε πως «από δω και στο εξής θ' ανοικοδομήσω την αεροπορική βιομηχανία βγάζοντας από τη λειτουργία οποιοδήποτε αεροσκάφος μπορεί να προέρχεται από την πεπαλαιωμένη σοβιετική εποχή». Ο πρόεδρος ακύρωσε το διήμερο εργασίας για να επισκεφθεί και να συλλυπηθεί από κοντά τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας του Γιάροσλαβ.

Η μοιραία πτήση κατευθυνόταν στη Λευκορωσία, όπου σήμερα η Λοκομοτίβ επρόκειτο να δώσει τον πρώτο αγώνα της σεζόν για τη διεθνή λίγκα χόκεϊ, με την Ντιναμό Μινσκ. Στον τόπο της καταστροφής μετέβησαν ο υπουργός Μεταφορών Ιγκορ Λεβίτιν κατ' εντολήν του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βλαντισλάφ Σουρκόφ, υποδιευθυντής της προεδρικής υπηρεσίας του Κρεμλίνου.

Το αεροσκάφος Γιάκοβλεφ ήταν κατασκευής του 1993 και σε τρεις εβδομάδες έληγε η πτητική του άδεια, ανήκε δε σε μικρή εταιρεία ενοικιάσεων αεροσκαφών, τη «Γιακ Σέρβις», η οποία συνδεόταν με το Διαστημικό Κέντρο Χρούνιτσεφ. Πολλά ρωσικά ΜΜΕ εκφράζουν από χθες απορία και οργή, πώς είναι δυνατόν μερικοί από τους καλύτερους παίκτες χόκεϊ να πετούν με αμφίβολης ασφάλειας εταιρείες και αεροσκάφη.

Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας χόκεϊ, Βλάντισλαβ Τρέτιακ, δήλωσε μετά το τραγικό δυστύχημα: «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σας εγγυηθούμε ότι το χόκεϊ στο Γιάροσλαβ δεν θα πεθάνει. Θα συνεχίσει να υπάρχει στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν μαζί με το αεροπλάνο».

Η Λοκομοτίβ Γιάροσλαβλ, η οποία τερμάτισε τρίτη στο φετινό πρωτάθλημα (Kontinental Hockey League), θεωρείται ως ο κορυφαίος σύλλογος του ρωσικού χόκεϊ. Τη φανέλα της φόρεσαν μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως ο αρχηγός της εθνικής Σλοβακίας, Πάβολ Ντέμιτρα, ο Σουηδός Στέφαν Λιβ (επιστήθιος φίλος του Σουηδού ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Ματίας Μπιάρσμιρ), και οι Ρώσοι Ρουσλάν Σαλέι και Κάρλις Σκράστινς.

Προπονητής της ήταν ο Καναδός, Μπραντ ΜακΚρίμον, που έκανε σπουδαία καριέρα στο αμερικανικό πρωτάθλημα, πρώτα ως παίκτης, και στη συνέχεια ως ασίσταντ κόουτς. Τον τίτλο του KHL, στο οποίο μετέχουν ομάδες από πέντε ανατολικές χώρες (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Λετονία, Σλοβακία), η Λοκομοτίβ κατέκτησε τρεις φορές: 1997, 2002, 2003. Αργυρό μετάλλιο κέρδισε δύο φορές (2008, 2009), ενώ τέσσερα είναι τα χάλκινα μετάλλια (1998, 1999, 2005, 2011) στη συλλογή της.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Σχόλιο (1)
  • συλληπητήρια πραγματικά . . . Λιγότερα ανασφαλή αερόπλανα των κώλο - αεροπορικών εταιρειών εύχομαι στο μέλλον αδέρφια για όλους μας . . . Μήν είναι το γραφτό μας κι εμάς αυτό Παναγία μου . . . Μήν είπα έ? ΚΑι πάλι συλλυπητήρια και να είναι το χώμα που θα τους σκεπάζει ελαφρύ . . . Τους 43 και όχι μόνο ! Τάκης ο Ποπολάρος 10.09.2011 16:54
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /