25.05.2010 10:50
Με τόσα που γίνονται σ' αυτόν τον άτιμο κόσμο, το 'χουμε ξεχάσει το παλικάρι που λιώνει στις φυλακές της Σιβηρίας.
Κι όμως, η απόφαση του μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χανταρκόφσκι να κηρύξει απεργία πείνας για τρίτη φορά, επανέφερε την υπόθεσή του στην επικαιρότητα. Εστω και για δύο 24ωρα, πριν αποφασίσει να σταματήσει δηλώνοντας ικανοποιημένος ότι πέτυχε το βασικό του σκοπό: να ενημερωθεί για τις ταλαιπωρίες και τα αιτήματά του ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ και να κληθούν να καταθέσουν πρώην και νυν υπουργοί της ρωσικής κυβέρνησης και, ει δυνατόν, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο κατηγορεί προσωπικά για «πολιτική βεντέτα». Βεντέτα-ξεβεντέτα ο Πούτιν φυσικά και δεν θα κληθεί για ψύλλου πήδημα σε ρωσικό δικαστήριο στο προβλεπτό μέλλον, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε απλώς ότι ο πρόεδρος είναι ενήμερος, άρα το πολιτικό μέρος της υπόθεσης έληξε και τον λόγο πλέον έχουν τα δικαστήρια, που πρέπει να αποφασίσουν αν σωστά ή όχι παρατάθηκε η κράτηση του Χανταρκόφσκι ώς τον φετινό Αύγουστο.
«Πρόκειται για καλοστημένη σκευωρία ώστε να μη βγουν από τη φυλακή οι πελάτες μας», δηλώνουν οι δικηγόροι του Χανταρκόφσκι και του συνέταιρού του Λέμπεντεφ, καθώς μέσα στην επόμενη χρονιά θα μπορούσαν να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους, έχοντας εκτίσει ποινή επτά από τα οκτώ χρόνια της καταδίκης τους. «Ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ είναι σύμβολο των αλλαγών, αλλά δεν έγινε ακόμη κινητήριος δύναμή τους», λέει στις συνεντεύξεις του απογοητευμένος ο Χανταρκόφσκι, ο οποίος παρ' όλ' αυτά δεν το βάζει κάτω και συμβούλευσε τον μεγαλύτερο γιο του να μείνει στις ΗΠΑ και να μην επιστρέψει στη Ρωσία «για να μην μπορούν να τον πιέσουν οι διωκτικές αρχές και οι λοιπές υπηρεσίες». Στις ΗΠΑ άλλωστε αναπτύσσεται και η μεγαλύτερη διεθνώς καμπάνια αλληλεγγύης στον ξεχασμένο Ρωσοεβραίο «ολιγάρχη», με πιο πρόσφατη την έκθεση καλλιτεχνών της Νέας Υόρκης, που συγκινήθηκαν από το δράμα και αποφάσισαν να ζωγραφίσουν τις συνθήκες διεξαγωγής της νέας δίκης.
Ο Μ. Χανταρκόφσκι καταγγέλλει ότι παραβιάζεται ένας από τους πιο πρόσφατους «φιλελεύθερους» νόμους του προέδρου Μεντβιέντεφ, ο οποίος απαγορεύει σύλληψη και κράτηση επιχειρηματιών για οικονομικά εγκλήματα, εφόσον δεν έχει προηγηθεί η λεπτομερής και διασταυρωμένη απόδειξή τους. Το Κρεμλίνο αδιαφορεί για τις καταγγελίες και επιμένει ότι η δίωξη αφορά πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά, φοροκλοπή, απάτη εις βάρος του κράτους και παράνομη ιδιοποίηση κρατικής περιουσίας. Στα ερωτήματα των δικαστών ο Μ. Χανταρκόφσκι απάντησε ότι δεν θυμάται ακριβώς πλέον όλες τις λογιστικές λεπτομέρειες, όμως όλα έγιναν στην εποχή τους νομίμως.
Τον πόνο του ολιγάρχη για τις εναντίον του αδικίες συμμερίστηκε πιο ευθαρσώς από όλους τους άλλους και ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, που συνυπήρξε για αρκετά χρόνια με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πρόεδρο, όμως από τις αρχές του 2004 κινείται εκτός εξουσίας και προσπαθεί να χτίσει ανεπιτυχώς καριέρα αντιπολιτευόμενου πολιτικού. Ο Κασιάνοφ προσήλθε στη νέα δίκη Χανταρκόφσκι και κατέθεσε ότι η δίωξη είναι πολιτική, γιατί έτσι του είχε ομολογήσει σε ιδιαίτερες συζητήσεις τους ο Β. Πούτιν, ο οποίος δεν είχε, υποτίθεται, επιτρέψει τη χρηματοδότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος από τον μεγαλοεπιχειρηματία, ενώ είχε εγκρίνει το ίδιο για δύο μικρά φιλελεύθερα κόμματα. Ακόμη κι όταν ο Ντ. Μεντβιέντεφ εξήγγειλε «φιλελευθεροποίηση», πολλοί έβαζαν στοιχήματα ότι ο Χανταρκόφσκι, ως το βολικότερο φόβητρο για επιχειρηματίες με πολιτικές φιλοδοξίες, θα αργήσει πολύ να δει το φως της ελευθερίας κι ώς τώρα μόνο κερδίζουν...
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;