header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
14.06.2010

Κιργισία πογκρόμ εναντίον της Ουζμπέκικης μειονότητας από Εθνικιστές * 104 νεκροί και 1.300 τραυματίες. Μαζικές σφαγές Ουζμπέκων. Θανάσης Αυγερινός


Διαστάσεις ανθρωπιστικής τραγωδίας πήραν οι μαζικές σφαγές και οι συγκρούσεις Κιργίσιων και μειονοτικών Ουζμπέκων στον Νότο της Κιργισίας, που παραδόθηκε στο χάος τα τελευταία τέσσερα 24ωρα.


Εως αργά χθες τη νύχτα, ομάδες αφιονισμένων εθνικιστών Κιργίσιων έσφαζαν όποιον Ουζμπέκο έβρισκαν μπροστά τους. Από ενήλικους, γυναίκες και παιδιά μέχρι άρρωστους, εισβάλλοντας στα νοσοκομεία. Οσοι Ουζμπέκοι γλίτωναν, αναζητούσαν σωτηρία στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν περνώντας τα σύνορα... (φωτ. Ass. Press)Η μεταβατική και εν πολλοίς αδύναμη ακόμη κυβέρνηση υπό τη Ρόζα Οτουνμπάεβα κήρυξε την περιοχή του Τζαλαλαμπάντ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και επιστράτευση εφέδρων, προσπαθώντας με τις δυνάμεις του στρατού να σταματήσει τις λεηλασίες και τις πυρπολήσεις περιουσιών, καθώς και τις εν ψυχρώ δολοφονίες του ουζμπεκικού πληθυσμού. Στρατιωτικές μονάδες κατέλαβαν στρατηγικές θέσεις στην πόλη Ος, από όπου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, ενώ κάποιες ελπίδες γέννησε η συμφωνία μεταξύ εκπροσώπων οργανώσεων Κιργίσιων και Ουζμπέκων να αρχίσουν διαβουλεύσεις συνεννόησης.
Εως αργά χθες τη νύχτα, ομάδες αφιονισμένων από εθνικιστικά και ξενοφοβικά κηρύγματα συνέχιζαν το πογκρόμ εναντίον Ουζμπέκων, που αποτελούν περίπου το 14% του τοπικού πληθυσμού και προσπαθούσαν να αμυνθούν, είτε αναζητούσαν σωτηρία στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, που άνοιξε τα σύνορά του και κατά τις πρώτες εκτιμήσεις δέχτηκε ήδη δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Οπλισμένοι με μαχαίρια, λοστούς και πυροβόλα όπλα, χιλιάδες νεαροί Κιργίσιοι στον ευρύτερο Νότο της χώρας λεηλάτησαν και πυρπόλησαν σπίτια και καταστήματα, εισέβαλαν σε αστυνομικά τμήματα για να εξοπλιστούν και σκότωσαν συμπολίτες τους σε χωριά και πόλεις, επιτιθέμενοι ακόμη και σε νοσοκομεία.
Ανήμπορες οι Αρχές
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών έφτασε αργά χθες τους 104 και των τραυματιών τούς 1.300, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο ουζμπεκικός πληθυσμός φοβάται πλέον να αποταθεί για βοήθεια στις τοπικές Αρχές, που δείχνουν ανήμπορες να ανακόψουν την τυφλή βία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλά από τα θύματα είναι παιδιά, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον ένα Πακιστανός φοιτητής και άλλοι 15 κρατούνταν έως αργά χθες όμηροι.
Επισήμως το Μπισκέκ επέρριψε ευθύνες για υποκίνηση της σύρραξης και σχεδιασμένες προβοκάτσιες στους νοσταλγούς του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, που ανατράπηκε τον Απρίλιο, αν και ο ίδιος απέρριψε κάθε ευθύνη των πολυάριθμων υποστηρικτών του στην περιοχή.
Με επιστολή της στον Ρώσο πρόεδρο Μεντβιέντεφ, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Κιργισίας Ρ. Οτουνμπάεβα ζήτησε την αποστολή ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, αναγνωρίζοντας ότι αδυνατεί να αποκαταστήσει την τάξη μόνο με δικές της δυνάμεις. Το αίτημα υποστήριξαν με εκκλήσεις τους και οργανώσεις Κιργίσιων με μεγάλη επιρροή.
Το Κρεμλίνο απέκλεισε αρχικώς το ενδεχόμενο εμπλοκής σε μια «εσωτερική υπόθεση» και απέστειλε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και αεροσκάφη του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών για τη μεταφορά βαριά τραυματιών.
Ρώσοι αλεξιπτωτιστές
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε αργά χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών έφτασε ήδη στη ρωσική αεροπορική βάση Καντ για να ενισχυθεί η μόνιμη δύναμή της, καθώς και η φρούρηση και άλλων ρωσικών εγκαταστάσεων.
Ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την ηγέτιδα της Κιργισίας Ρ. Οτουνμπάεβα, από την οποία ζήτησε άμεση πάταξη της εθνοτικής σύρραξης, και τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, η θέση του οποίου παίζει ρόλο-κλειδί στην περιοχή. Οπως ανακοινώθηκε, το υπό ρωσική επιρροή Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο γραμματέων Συμβουλίων Ασφαλείας και από άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και είναι πιθανό να εξετάσει επέμβαση ειρηνευτικών δυνάμεών του, εφόσον ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κιργισίας δεν κατορθώσουν να ανακόψουν τις ταραχές.

η γνώση...
Η κοιλάδα της Φεργκανά, που μοιράζεται μεταξύ Κιργισίας, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, θεωρείται η πυριτιδαποθήκη της Κεντρικής Ασίας, την έκρηξη της οποίας είχαν πολλοί προβλέψει μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μπακίεφ και του κλονισμού της ασταθούς ισορροπίας στην περιοχή.


Τα σύνορα των τριών κρατών και άλλοτε σοβιετικών Δημοκρατιών παραμένουν ασαφή και αμφιλεγόμενα από την αρχική τους ακόμη χάραξη, το 1924-25, και αποτέλεσαν επανειλημμένως αφορμή διεκδικήσεων και συγκρούσεων με αιματηρή κατάληξη. Τα εθνοτικά προβλήματα επιτείνονται από τον υπερπληθυσμό της περιοχής, την ενίσχυση των ισλαμιστικών στοιχείων, τα άλυτα οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα, καθώς και από τη διατήρηση ισχυρών εθνικών-μειονοτικών θυλάκων και των τριών βασικών εθνών της περιοχής στα γειτονικά τους κράτη, τα οποία προσπαθούν με τη σειρά τους να υποτιμήσουν τη σημασία και το αριθμητικό τους μέγεθος.
Η σύγκρουση Ουζμπέκων και Κιργίσιων στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήταν μία από τις πιο αιματηρές συρράξεις που σφράγισαν το τέλος της Σοβιετικής Ενωσης και τερματίστηκε μόνο με την επέμβαση του σοβιετικού στρατού. Εκτοτε ακολούθησαν επιδρομές του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν στην περιοχή, με σκοπό την προσάρτησή της και την ίδρυση μιας Ισλαμιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, στην οποία αντιτάχθηκε με αυταρχικό και συγκεντρωτικό τρόπο ο απόλυτος άρχοντάς του και, συγκριτικά με τους ισλαμιστές, κοσμικός και μετριοπαθής Ισλάμ Καρίμοφ.
Ο ουζμπεκικός πληθυσμός εξέφραζε συχνά το αίσθημα ανασφάλειάς του, ζητώντας περισσότερες εξουσίες, καθεστώς αυτονομίας και προβεβλημένη θέση της ουζμπεκικής γλώσσας, γεγονός που ενίσχυε την καχυποψία των Κιργίσιων, η οποία και τροφοδοτεί αδιάκοπα τον εθνικισμό της νεολαίας της, προβάλλοντας απλουστευμένες εξηγήσεις για τα προβλήματα μόνιμης ανεργίας και κοινωνικής καθυστέρησης. Τα αιτήματα της μειονότητας των Ουζμπέκων τέθηκαν επιτακτικά εκ νέου κατά την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε την ανατροπή Μπακίεφ τον Απρίλιο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ευκολότερης χρήσης του «εθνικιστικού χαρτιού» από τους πολυάριθμους καλοθελητές, όπως οι ηττημένοι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου, οι οποίοι αισθάνονταν ότι ευνοούσαν την επιστροφή του ηγέτη τους ενισχύοντας την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Ολα υποτίθεται ότι ξεκίνησαν και αυτή τη φορά από τις καθιερωμένες συμπλοκές ομάδων νεολαίας, που λειτούργησαν άλλη μια φορά ως θρυαλλίδα μιας πολύ μεγαλύτερης σφαγής.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΛαβρόφ: Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΜνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΘ.Αυγερινός για Λαβροφ και ζήτημα Σκοπίων- Τι λέει ο ανταποκριτής για το mega_ 15_1_2018 / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΛαβρόφ: Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακριβό υγροποιημένο αέριο, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ / Θανάσης ΑυγερινόςΤέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΣ.Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις, η ΠΓΔΜ έχει / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΔ.Κωνσταντακόπουλος: Μετατροπή της βαλκανικής σε χώρο υποτελών / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΑυτοκινητόδρομος της Μόσχας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΗΠΑ- Δημοκρατικοί: Ο Πούτιν είναι «απειλή» και ο Τραμπ «άπραγος» / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΗ Ουάσιγκτον είναι ο Νο1 εχθρός για την Μόσχα, πιστεύει το 68% των Ρώσων / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΓια εμμονική συμπεριφορά κατηγορεί η Ρωσία τις ΗΠΑ μετά το έγγραφο /